L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.479
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.923

divendres, 21 de juny del 2024

L'Ajuntament demolirà la casa natalícia de Rafael Chirbes per construir en el lloc "La Llar de la Bona Lletra"




L’Ajuntament demolirà la casa natalícia de l'escriptor valler Rafael Chirbes situada al Passeig Lepant, 31, front a la Casa de la Cultura. El mal estat de conservació de l'edifici i els problemes que està generant al habitatges del veïnat es troben entre les causes que han determinat aquesta decisió, presa després dels estudis tècnics, segons ens ha confirmat el regidor de Compromís, Josep Llàcer.
 
L'Ajuntament en la passada legislatura va comprar als hereus la casa natalícia per 75.000 euros amb el compromís de convertir-la en un centre cultural que portarà com a títol "La Llar de la Bona Lletra". Des de la passada legislatura hi ha redactat un projecte perquè la casa aculla aquest centre cultural. Ara s'ha habilitat una partida, aprovada en ple passat, per a la demolició.
 
 
 
 
 
El regidor d'obres, Josep Llàcer, de Compromís, que va intervindre en la gestació del projecte en la passada legislatura ens ha destacat "la importància que te per a Tavernes disposar d'aquest centre cultural, "La Llar de la Bona Lletra" perquè servirà per a divulgar l'obra de Chirbes, però també dels escriptors vallers Josep Monleón, Joan Vicent Clar i Sico Fons, a més d'impulsar el creixement cultural de la nostra ciutat. 
 
El projecte transversal i divulgatiu "La Llar de la Bona Lletra" comptava inicialment amb el total recolzament del Consell Valencià de Cultura (CVC), dos membres del qual, Xavier Aliaga i Irene Ballester, visitaren la casa natal de Rafael Chirbes i es reuniren amb els màxims responsables del govern de Compromís. Això era l'any 2022, però hi ha hagut un canvi de govern en la Generalitat i fins ara no hi ha hagut cap manifestació al respecte.
 
 
Reunió a la Casa de la Cultura amb membres del CVC
 
Compromís va cercar ajuda amb la presentació d'una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat 2022 (PGE) per valor 1'2 milions d'euros per a la rehabilitació i reforma integral de la casa natalícia de Rafael Chirbes, perquè servira com a lloc on dipositar part de l'arxiu documental i gràfic de la "Fundació Rafael Chirbes", i que l'edifici servís com a residència d'arts i ciències humanes. Aquesta esmena va quedar en "no res" després que els partits majoritaris PP i PSOE la votaren en contra, inclosos els seus diputats valencians.
 
Rafael Chirbes és guanyador del Premi Nacional de Narrativa en el 2014 per la novel·la "En la orilla" i, en dos ocasions, del Premi Nacional de la Crítica, per la novel·la "Crematorio" en el 2007 i també per "En la orilla" en el 2014.

 


Avui ja podrem observar al cel la lluna de maduixa

 

Aquesta nit eixirà per l'horitzó la lluna plena del solstici, la denominada superlluna de maduixa.  El fenomen astronòmic, el més important quant a astronomia d'aquest mes de juny, combina la lluna plena i el seu perigeu, o siga el moment en què es troba més a prop de la Terra en la seua òrbita. Resultat: vorem la lluna  més gran i brillant del normal, un espectacle visual impressionant. 

La superlluna de maduixa ocorre sempre uns dies després del solstici d'estiu. Segons l'agenda astronòmica de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), la lluna plena de juny serà la primera del solstici d'estiu en l'hemisferi nord, i la vorem en el màxim esplendor entre la nit de divendres i matinada el dissabte, en tota la península i les Illes Canàries. 

 


Què és això d'una superlluna? Amb quins noms es coneix arreu del Món?

El nostre satèl·lit orbita al voltant de la Terra en forma d'el·lipse, i per tant s'acosta i s'allunya del planeta tal com es mou en l'espai. El punt més allunyat d'aquesta el·lipse es diu apogeu, i es troba a 405.500 quilòmetres de distància de mitjana de la Terra. El perigeu és el punt més pròxim a la Terra, i es troba a 363.300 quilòmetres. Quan la lluna plena se situa prop del perigeu la veiem més gran i més brillant per la major proximitat i es produeix una superlluna.

El sobrenom de lluna de maduixa (o lluna rosa) no és perquè canvie de color sinó que  està relacionat amb la collita de les maduixes de les tribus del nord-est d'Amèrica del Nord. La van dir així perquè les maduixes comencen a madurar. També és coneguda per altres noms relacionats amb fenòmens naturals: "Lluna de la dacsa verda" en la cultura cherokee, "Lluna en què brama el bisó" dels Arapahoe o  "Lluna dels cavalls" entre els celtes.

A Europa també s'anomena  Lluna Rosa, terme associat a la collita de les flors, tot i que segons el país el nom canvia i trobem "Lluna de Mel", "Lluna de Lotus", "Lluna de Fenc", "Lluna Freda" i "Lluna de Roure" 


dijous, 20 de juny del 2024

El CEIP Magraner ha rebut el reconeixement de "Tirant Avant Escolars" pels seus treballs en els camps d'audiovials i sonors

 

"Tirant Avant Escolars"  ha reconegut amb un guardó els treballs audiovisuals i sonors que realitza el CEIP Magraner des de fa 3 cursos de la mà del mestre Benja Garzon, impulsor dels projectes, però amb una estreta col·laboració de mestres en actiu, en pràctiques i jubilats, així com moltes famílies implicats en el projecte.

El guardó s'ha donat per al projecte de cinema iniciat el curs passat a les classes de 5é A, sota el nom de companyia de cinema CIPEMA i 5é B, amb el nom CIPEMAB, un projecte on es va treballar la fotografia, els coneixement del precine, el treball dels Germans Lumière i la màgia de George Méliès. 

 

 

El producte final dels treballs van ser dos curts "Acció Reacció", premiat al festival de "Participa Mèliès" de la Caixa i "Viruzombie", premiat al festival CINEDFEST de Canàries. Enguany, aquest alumnat  ara en 6é,  ha treballat el programa "Telemagraner" i l'animació en stopmotion

Cal destacar que la distinció implica així mateix les activitats que durant 3 cursos es duen a cap en el projecte LÓVA. El projecte LÓVA s'ha dut a terme en les classes de 3r (curs 2021/2022), 4t (curs 2022/2023) i en aquest curs 2023-2024 en la classe de 2n curs.

 


 

 "Tirant avant escolars"  va reconeixer l'any passat l'òpera de la "Companyia Magranes" i enguany ha rebut el reconeixement l'òpera també de la "Companyia Magranes" "Totes i tots tenim por" del curs 2022-2023 i el pòdcast de la "Companyia MINA" en el present curs 2023-2024 amb el títol "El que m'agrada i no m'agrada". Els/les alumnes utilitzen el pòdcast com a ferramenta de difusió del nostre projecte i de forma indirecta, com a eina potent, lúdica, motivadora i significativa per a treballar la llengua.

"TirantAvant BondiaalumnatAudiovisual" és un festival de les produccions audiovisuals i sonores elaborats per l’alumnat de diferent nivells de centres educatius dels territoris del domini lingüístic. Va nàixer com una secció dels "Premis Tirant" de la industria audiovisual valenciana l'any 1997,  amb l’objectiu de crear formar i desenvolupar nous públics sobretot infantils i juvenils amb la finalitat de generar persones creadores i no únicament consumidores de produccions audiovisuals i sonores.

 Remés. Agraïm la informació i les fotografies


 

Ahir es va celebrar la "Gal·la de Fi de Curs del Centre d'Ensenyances Artístiques Musicals "Mestre Arnau" en la Casa de la Cultura

 

La SIUM de Tavernes va celebrar ahir la "Gal·la de Fi de Curs del Centre d'Ensenyances Artístiques Musicals "Mestre Arnau"  en la Casa de la Cultura amb un auditori ple d'alumnes, professors i familiars dels alumnes del centre i que van omplir d'aplaudiments les distintes interpretacions que es realitzaren durant el transcurs de l'acte.

 

 

El professor Juan Bautista González Montero i el director del centre José Luís Palomares Peñalba intervingueren al principi de l'acte amb unes paraules dirigides als/ a les alumnes on coincidiren a destacar el valor de les ensenyances musicals en tot allò que implica en la formació i educació de les persones, fent esment en els distints valors que transmet la música (sacrifici, interés, amor a l'estudi, voluntat...) a més de la creació de vincles d'amistat i germanor entre els músics al llarg de la seua formació.

 

 

Els assistens pogueren escoltar  les intervencions del grup  "Ibèric Quartet Sax" format per  Vicent Chover, Pau Brines, Pau Almiñana i Xavier Martínez, així com per "Allegro  Trio"  format per Aitana Felis,  José Sansaloni i Neus Mogort, grups guanyadors del concurs intern de la SIUM i que alçaren forts aplaudiment. 

 

 

L'acte de lliurament dels diplomes als/a les alumnes que acabaven el grau professional va estar seguit d'un concert del cor infantil de l'escola de música acompanyat per una formació musical integrada pel alumnes, exalumnes i professors de l'escola "Mestre Arnau".

 

 

 

El cor, acompanyat de la formació musical, sota la direcció de Carlos Sancho Cantus, van interpretar temes coneguts de pel·lícules com "Bella y bestia són"; d'Aladín els temes "Si a Arabia tu vas", "No hay un genio tan genial" "Un mundo ideal";  "Hay un amigo en mi" i "Bajo del mar", que van ser premiades amb grans aplaudiments dels assistents.