L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.448
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.654

dijous, 27 de juny del 2024

L'extracció d'arena de Cullera encara no està aprovada i després caldrà una megadraga per fer-la possible.


La Demarcació de Costes va presentar ara fa un any el projecte de regeneració de les platges del Brosquil i la Goleta aprofitant el temps marcat per a presentar-hi al·legacions. D'aleshores ençà, no se'n sap res del projecte, no ens consta que s'haja donat resposta a les al·legacions presentades. El temps passa i la previsió de la Delegada del Govern Pilar Bernabé i de l'alcaldessa Lara Romero, que manifestaren a la premsa que a l'any 26 tot estaria acabat, cada dia que passa se'ns mostra com un objectiu més impossible a assolir. I cada dia menys arena i menys platja.

Tot el que coneixem que implica el projecte és de manera indirecta, per altres assumptes relacionats i publicats en premsa referits a altres platges i projectes que es troben en la mateixa situació. Així, el  passat desembre coneixíem que  l'Audiència Nacional admetia a tràmit el recurs contenciós administratiu d'ecologistes en Acció contra l'extracció d'arena del banc submarí  de Cullera: li faltava l'autorització administrativa.  

El projecte d'extracció del MITECO - es va sotmetre a informació pública en juliol del 2022-  contempla l'extracció en total de 66'4 milions de metres cúbics  per a les platges valencianes. En el nostre cas, a la Goleta, es  preveu la reposició de 823.226,61 m³ per regenerar la platja i aconseguir 50 m. d'amplada en l'arena.

 

 

També per la premsa sabíem que el projecte d'extracció d'arena de Cullera no compta amb declaració d'impacte ambiental (DIA).  La denúncia d'Ecologistes en Acció ha obligat al MITECO a contestar diverses requeriments, que confia en disposar aviat de la DIA, segons publicava el Levante-EMV en una noticia sobre la regeneració de les platges de Sagunt.

Les associacions de les platges de Sagunt (Almardà Viva, el Grau Vell y La Forja) no opinen igual que el MITECO i, després d'una reunió amb Costes de València afirmen que "no es comprometen (Costes) a que les obres puguen començar en el 2025, tot i que ho marquen com a objectiu".

I ara sabem que pot haver un nou problema: la draga 

I amb això coneixem d'un altre problema afegit en el qual si que coincideixen tots els implicats: una vegada estiguen acabats els tràmits i estiguen aprovats, s'haurà d'aconseguir la draga per a extraure l'arena del banc de Cullera. I només hi ha 16 en tot el món que arriben a les profunditats del banc submarí de Cullera per poder extraure l'arena. Això obligaria a una negociació per poder marcar la data concreta en que la draga vindria a València a executar el treball.