L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.219
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:44.288

dissabte, 8 de juny del 2024

El "Grup de Teatre de la Gent Gran" va estrenar ahir "Bienvenido Mr. Marshall": Crònica i reportatge fotogràfic

 

El "Grup de Teatre de la Gent Gran" va posar en escena l'obra "Bienvenido Mr Marshall",  basada en la pel·lícula del mateix nom de Berlanga, a partir dels textos adaptats de Josep Mollà i sota la direcció de  José Tomàs, de "Trencadís Produccions". En conjunt, un homenatge al cineasta valencià en una obra que en conjunt no desmereix gens ni miqueta el món i l'esperit , de Berlanga que, segur que hauria firmat com a pròpia i hauria aplaudit aquesta representació, com aplaudirem  l'adaptació duta a cap pel "Grup de Teatre de la Gent Gran" els centenars de vallers i valleres que hi assistirem ahir a l'estrena.

Una obra que en si és una sàtira-crítica al voler ser, sense ser o, si voleu, aparentar el que no eres, canviar només per agradar els altres, oblidant la pròpia identitat com explicava al principi Josep Mollà que ha adaptat el text berlanguià sempre seguint un paral·lelisme amb l'obra original. 

 




Així,  es conserven els típics tòpics d'un un poble castellà entestat a esdevindre andalús, com veiem en la pel·lícula original, i també es repeteixen noms i personatges, de manera que l'obra dels grup de gent gran vallera esdevé un excel·lent retrat del que s'ha viscut a Espanya i  hem viscut - i vivim- també els valencians des de l'època del "boom" turístic fins ara, amb una pèrdua de "lo nostre" per agradar forasters. 

Ja ho recordava Mollà esmentant aquelles figures de toreros i balladores sevillanes, que no tenen res a vore amb el poble valencià, però que hem vist damunt dels aparadors de les cases i en tantes i tantes tendes de "souvenirs".

La representació de l'obra teatral ha significat dos anys de treballs i esforços, i això es nota en el conjunt per la perfecció general, el treball dels actors - els principals no desmereixen alguns professionals -, la perfecta sincronització en els canvis escènics, i fins i tot en la coreografia en les cançons i en els moments musicals, amb entrades a escena des de fora de la banda de música o les dones del poble vestides com a sevillanes... tot ens demostra el gran treball, dels actors i del director de "Trencadís" José Tomàs, artífex del gran espectacle, global, que poguérem visionar ahir.

 




 

A esmentar com a moments memorables de l'obra el parlament repetitiu de l'alcalde, o el malson del senyor rector,  l'escena del duel en la cantina del poble, on tot i estar gravada, és un dels moment àlgids de la representació, o la cançó de tots en la que havia de ser la benvinguda als americans. 

Ay, americano'
Vienen a España guapo' y sano'
Viva el tronío
De ese gran pueblo con poderío

Tal com va assenyalar en la presentació Josep Mollà es volia provar a fer cinema, i d'ací que l'obra tinga parts de cine, projectada en la pantalla, i narrada pel mateix Mollà per explicar-nos al principi l'argument i centrar l'espectador en la trama.

La pel·lícula "Bienvenido Mr Marshall" té moment surrealistes, onírics, amb els somnis dels personatges, i això es aprofitat per la direcció teatral per gravar eixos moments pels actors vallers, amb la qual cosa la representació teatral combina disciplines audiovisuals. 

 





Cal elogiar l'elecció de localitzacions en aquest apartat cinematogràfic - cases, carrers, etc de Tavernes-  el treball fet per convertir l'escenari de la Casa de la Cultura en "saloon" per al duel amb el pistoler, o el somni del rector, que en el somni és jutjat i condemnat pel KKK per les seues valoracions de la societat americana. En resum que l'obra estrenada ahir té una part audiovisual i una altra de teatre convencional, perfectament complementades. 

L'obra compta amb la col·laboració d'Esther Meló i els alumnes de l'Escola de Dansa de Xaro Arlandis, els músics de la SIUM de Tavernes i el alumnes del "Taller de Fusteria" del Centre de Dia a l'hora de crear decorats, i cal destacar el gran treball en la confecció i disseny del vestuari per tal de transportar-nos als anys 50 quan el "Pla Marshall" d'ajuda a Europa, i del qual Espanya va quedar fora pel règim polític existent,  escenificat per Berlanga en la pel·lícula quan els americans passen de llarg.

Els protagonistes




L'obra es representa en benefici de les associacions "Acude", "Creu Roja" i "Càritas Interparroquial" i ahir segons es va anunciar al final de la representació foren més de 4.000 euros els arreplegats. L'obra es representa també avui a les 20 hores en la Casa de la Cultura.
 
Nota: les fotografies estan publicades en el mateix ordre d'aparició en escena