Just I. Sellés va presentar ahir a la Casa de la Cultura el seu llibre "La Marina en caiac", en un acte organitzat pel Centre Excursionista de Tavernes, en col·laboració amb l'Ajuntament. La presentació s'iniciava amb la projecció d'un audiovisual "Una mar d'històries" sobre la temàtica del llibre, amb imatges espectaculars de la costa de la Marina comentades pel propi autor, que després va passar a explicar el contingut del llibre, en quines condicions s'han fet les fotografies i altres aspectes tècnics.
"La Marina en caiac" és un
llibre d'autor que suma les imatges i els textos del propi Just I.
Sellés per narrar-nos un projecte que va necessitar efectuar, com el nom
diu, un viatge per les costes de la Marina per poder presentar-nos una
visió distinta, però sempre espectacular, d'una de les comarques més
belles del territori que forma la Diània, és a dir les comarques
centrals del País Valencià.
Aquest llibre resulta un magnífic complement d'un altre del mateix autor "Diània paisatges costaners", també presentat el març del 2022, i on Sellés ens oferia una visió des de les sendes que voregen els tallserrats de la Marina, explicava les sensacions de passejar algunes platges de la Safor on les marjals i els cordons dunars encara romanen vius, el bussejar encara als alguers o guaitar l’horitzó des d’una torre costanera, o acariciar els gegants de pedra que amollonen la mar: del cap d’Or, del de Sant Antoni, la Nau, el morro de Toix o del mateix Ifac.
En aquesta ocasió, Selles en "La Marina en caiac" ens conta les vivències d’una travessia hivernal de deu dies en caiac per la costa de la Marina, on va aprofitar el temps encalmat de gener per a escorcollar els nombrosos indrets, coves i amagatalls que trobava al llarg d'una travessia inoblidable per un territori que té un encís natural extraordinari però que potser per això, es amenaçat i es troba en perill d’extinció: la pressió del turisme i les construccions com també va explicar el nostre gran escriptor Rafael Chirbes en "Crematorio".
I eixa visió sensorial plasmada en imatges sempre espectaculars i tècnicament perfectes de Sellés, s'acompanyen de la narració de fets històrics esdevinguts al llarg de l'ampla història de la Marina, un territori cobejat per tants i tants pobles que l'han ocupada i fet seua: grecs, romans, àrabs, cristians i fins i tot ara, si em permeteu, anglesos, alemanys o castellans. Una circumstància que fa que l'autor plantege un conjunt de reflexions sobre el fenomen turístic que arrasa els paisatges i els recursos naturals de la Marina, amb un urbanisme depredador que anorrea paratges i porta a una pèrdua d’identitat en vendre la terra al capital i com que sembla que no aprenem dels errors, les perspectives de futur no són massa falagueres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada