L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

divendres, 21 de juny del 2024

Avui encara podrem observar al cel la lluna de maduixa

 

Aquesta nit eixirà per l'horitzó la lluna plena del solstici, la denominada superlluna de maduixa.  El fenomen astronòmic, el més important quant a astronomia d'aquest mes de juny, combina la lluna plena i el seu perigeu, o siga el moment en què es troba més a prop de la Terra en la seua òrbita. Resultat: vorem la lluna  més gran i brillant del normal, un espectacle visual impressionant. 

La superlluna de maduixa ocorre sempre uns dies després del solstici d'estiu. Segons l'agenda astronòmica de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), la lluna plena de juny serà la primera del solstici d'estiu en l'hemisferi nord, i la vorem en el màxim esplendor entre la nit de divendres i matinada el dissabte, en tota la península i les Illes Canàries. 

 


Què és això d'una superlluna? Amb quins noms es coneix arreu del Món?

El nostre satèl·lit orbita al voltant de la Terra en forma d'el·lipse, i per tant s'acosta i s'allunya del planeta tal com es mou en l'espai. El punt més allunyat d'aquesta el·lipse es diu apogeu, i es troba a 405.500 quilòmetres de distància de mitjana de la Terra. El perigeu és el punt més pròxim a la Terra, i es troba a 363.300 quilòmetres. Quan la lluna plena se situa prop del perigeu la veiem més gran i més brillant per la major proximitat i es produeix una superlluna.

El sobrenom de lluna de maduixa (o lluna rosa) no és perquè canvie de color sinó que  està relacionat amb la collita de les maduixes de les tribus del nord-est d'Amèrica del Nord. La van dir així perquè les maduixes comencen a madurar. També és coneguda per altres noms relacionats amb fenòmens naturals: "Lluna de la dacsa verda" en la cultura cherokee, "Lluna en què brama el bisó" dels Arapahoe o  "Lluna dels cavalls" entre els celtes.

A Europa també s'anomena  Lluna Rosa, terme associat a la collita de les flors, tot i que segons el país el nom canvia i trobem "Lluna de Mel", "Lluna de Lotus", "Lluna de Fenc", "Lluna Freda" i "Lluna de Roure"