L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.553
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 35.258

diumenge, 6 de juliol del 2014

L’Ajuntament de Tavernes aportarà aigua potable al llac de la Goleta per pal·liar la greu situació que travessa de falta d’aigua.


Aquest matí el llac de la Goleta ha patit una mortalitat de peixos menuts presumptament deguda a la falta d’aigua i al descens en l’oxigenació de l’aigua després de l’episodi de forta calor d’aquestes dies, ha provocat en opinió dels tècnics la mortalitat de peixos menuts, majorment cries de carpes, en el llac de la Goleta.

L’aportació d’aigua s’efectuarà des de les boques de rec de la zona aquesta mateix nit en horari nocturn entre les 9 i les 8 de la matinada per tal que si hi ha una pèrdua de pressió no afecte el veïnat.

L’actuació ha estat confirmada aquesta vesprada pels regidors de Compromís, Llum Sansaloni i Perfecto Benavent, respectivament responsables d’Infraestructures Agràries i Urbanes i de Medi Ambient. Els regidors han mantingut una reunió amb els tècnics municipals i responsables de FFCC per reconduir la situació creada. 

Llum Sansaloni i Perfecto Benavent, després de la reunió han explicat que “l’aportació d’aigua potable és la solució més immediata i és la que ha triat l’Ajuntament per millorar les condicions actuals del llac, amb falta d’aigua després de la gran sequera que pateix la Valldigna. L’aportació d’aigua potable, que es captarà de les boques de rec de la zona, s’efectuarà esta mateixa nit, entre les 21 hores i 8 del mati del diumenge, per tal que els veïns no siguen afectats per una abaixada de la pressió”.

Els regidors han confirmat que este matí havien estat avisats de la circumstància que havien aparegut centenars d’alevins de carpes morts damunt la superfície del llac, segurament per la falta d’oxigen després de la forta calor de la jornada d’ahir. “Els efectius de FCC han estat treballant al llarg del matí per retirar els peixos i s’ha muntat un dispositiu per continuar la tasca al llarg de la vesprada si cal” han confirmat els regidors. 
Tots els indicis apunten a una abaixada del nivell d’oxigen dissolt en l’aigua, i que no ha pogut ser corregida pels “bufadors” que han estat treballant amb total normalitat per airejar l’ aigua que presenta el llac. Els regidors han explicat que “estem patint una sequera molt greu de fa molts mesos, no ha plogut durant tot l’hivern, i per tant l’aportació d’aigua de pluja, que és la que ompli el llac no ha existit. Els bufadors treballen amb normalitat, però aigua hi ha menys i això implica menys oxigen dissolt i els exemplars més menuts i dèbils son els que han patit els efectes de la forta calor d’ahir”.

Després d’una reunió per analitzar la situació, la solució escollida ha estat aportar una quantitat d’aigua potable per augmentar el nivell i la qualitat de l’aigua del llac, circumstància que ja estat anunciada a Hidraqua, empresa concessionària de l’aigua potable. 


Una situació singular.

El llac de la Goleta és un sistema tancat que s’alimenta de l’aigua dolça procedent de la pluja i algunes escorrenties d’aigua pluvial del carrer. Habitualment les pluges són suficients per a procurar un estat idoni de les aigües i fins i tot si les pluges són molt fortes, el vas del llac s’omple i s’obrin unes comportes que donen a la mar per evitar el vessament i inundació dels carrers del voltant. 

En ser un sistema tancat, els problemes naixen en temps de sequera, quan l’aigua minva de nivell i s’arriba a patir la falta d’oxigen per falta d’aigua i de la seua renovació. Per solucionar eixe problema l’Ajuntament va instal·lar fa dos anys dos bufadors en mig del llac amb la missió d’airejar i oxigenar més l’aigua.

Uns altres factors negatius, en opinió de tècnics, seria el sistema de malla que es va col·locar al fons del llac a principis dels anys 1990, quan es va executar la urbanització, per impedir el creixement de vegetació, un sistema que al llarg del temps s’ha vist com a perjudicial.

També cal sumar el fet que l’any 2005, i arran d’una actuació de neteja general del llac, es va eliminar totalment la vegetació natural que a pesar de la malla hi havia crescut, formada per especies de zones humides com lliri d’aigua, bova o canyís.

L’eliminació de la flora, en opinió dels tècnics, és un factor que ha jugat en contra del llac, perquè aquesta vegetació és una gran ajuda per la regeneració i oxigenació de l’aigua.


(Publicat originalment a les 19 hores del dia 5 de juliol)
-


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pero l'aigua dels hidrants porta clor no? Acabarà amb tots els essers vius.

EUPV Tavernes ha dit...

No hi ha cap malla l fons del llac. Les obres del llac consten en l'expedient 509/88 on es pot veure el que reialment es fa fer. La certificació de final d'obra es d'agost del 1988, amb el tripartito POSE+PP+UV, PER TANT NO ES DE PRINCIPI DELS 90.
Al expedient s'explica que l'aigua del llac es la del nivell freàtic de la zona, i evidentment en època de sequera el nivell baixa, cal tenir compte que tots els pous de la zona estàn regant dia a dia. Com a exemple es pot observar el nivell d'aiga dels ullals que hi han al inici de la calçada.