L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 25 d’abril del 2014

La senyera del Consell del País Valencià torna a lluir

Foto: Prats i Camps
L'ex-president Albinyana l''ha cedida a l'Institut Joan Fuster després d'haver-la tingut guardada des de 1979.

El 22 de desembre de 1979, quan el Consell del País Valencià va quedar inoperant pel blocatge de PSOE i UCD, el president Josep Lluís Albinyana va dimitir i es va endur amb ell la senyera que onejava el Palau de la Generalitat. 

La senyera amb l'escut del Consell, simbolitzava el retorn de les institucions des de 1707.  Durant tots aquests anys, el primer president valencià  l'ha tinguda guardada, fins avui, que l'ha cedida a l'Institut Joan Fuster. 

En un acte celebrat a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, Albinyana ha lliurat la senyera al president de la institució, Eliseu Climent. S'ha recordat el naixement d'aquell consell preautonòmic que Albinyana va presidir entre 1978 i 1979 i tota la lluita desplegada per Albinyana, amb visita als pobles entre ells Tavernes, per demanar un projecte d'autonomia basat en la via de l'article 151 de la Constitució espanyola, el de màxim competències i previst per als "territoris històrics".

Com ací hem explicat en els articles en parlar d'Adolfo Suárez el pacte firmat entre PSOE i UCD va frenar el procés i el 22 de desembre de 1979, vist que el PSOE abandonava tot el que feia com a president i pactava amb la UCD en contra del poble valencià,  Albinyana va dimitir. 

El president del primer Consell Valencià se'n va endur la documentació i la senyera que va onejar entre el 24 d'abril i el 22 de desembre de 1979. Una bandera que simbolitzava la recuperació de les institucions valencianes, si bé no en la seua plenitud, sí de manera simbòlica, una bandera que recobrava el símbol comú de la Corona d'Aragó i enmig l'escut adoptat de Pere el Cerimoniós, una senyera que després seria canviada - com tantes coses de l'Estatut-  amb el pacte firmat per la UCD d'Adolfo Suarez i el PSOE de Felipe González i Alfonso Guerra, com a "botiflers majors" del segle XX . 

Ara aquesta senyera històrica quedarà exposada en un espai "digne i públic" del Centre Octubre.
-