L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 20 d’abril del 2014

La processó de l'Encontre obri la celebració de la Pasqua



Un any més i seguint la tradició, s’ha celebrat la processó “de l’Encontre”, realment dues processons simultànies que recorren els carrers de la ciutat per anar a confluir en la Plaça Major, enguany completament atapeïda de gent, tot i aprofitant el bon dia de Pasqua amb que ens està obsequiant l’oratge. 

És una tradició cristiana, arrelada en la cultura popular, i com cada any i cada Diumenge de Pasqua a la Plaça Major s’hi troben dues imatges: una la de Maria, la mare de Crist, que endolada i trista va al sepulcre on jau el fill que ha perdut, mort després d’una llarga i dolorosa passió, la segona la de Crist Triomfant, el fill de Déu que venç la mort després de tres dies en el sepulcre. 

Maria ha anat al sepulcre de Crist, a plorar pel fill, i en eixe camí dolorós (La Dolorosa) es troben. Les imatges primer es fiten, aturades, es reconeixen i aleshores comença una cursa desenfrenada fins acostar-s’hi tot el possible mentre, com mana la tradició, els xiquets i xiquetes els llancen pètals de flors. La mare recobra l’alegria i bona prova és que se li retira el mantell negre de dol rigorós que li cobria la cara i no deixava veure les faccions. 

En conjunt, una tradició religiosa i cristiana que el poble ha fet seua i que, en el fons, és tot un simbolisme de l’alegria de la Resurrecció de Crist i de la salvació de la Humanitat per la passió i mort “del Salvador”. 

Les dues processons, unides ara en una sola, començaran el camí de tornada cap a la parroquial de Sant Pere. La Pasqua ha arribat i a partir d’ara és el moment d’eixir al camp, a la platja, al Clot de la Font, a la caseta.... qualsevol lloc és bo i adequat per fer la paella i gaudir amb la companyia dels amics de quadrilla o familiars. 

Bones pasqües a totes i tots.
-

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Colló quina explicació!!!
Com es nota que ara no es perdeu cap processó!!!
Bones pasqües a tothom!

La Cotorra de la Vall ha dit...

Això simplement són tradicions i antropologia. No té res a vore amb que anem o deixem d'anar als actes, i les processons o qualsevol acte popular continuaran essent igual i conservant el seu origen.
Explicacions d'aquesta classe n'hem fet moltes i continuarem fent-ne quan considerem que hi ha alguna cosa a explicar.
Per sort o desgràcia estem arrelats dins d'una cultura que beu de fons jueves i que han passat a la cristiana.
Vulguem o no, moltes de les manifestacions culturals actuals tenen origen religiós.

Anònim ha dit...

aquest any la pasqua ja ha acabat...com diu l´article dies de quadrilla, paelleta.... però aquest any molt molt curteta. espere que els falleros sí hagen aprofitat les falles. per que la resta de veïns no tenim segones pasqües.

Anònim ha dit...

Jo tampoc sóc faller i per a mi pasqua no ha acabat. Em queda el diumenge, i si enguany la festa de Sant Vicent no la tinc, vol dir que tindre festa un altre dia que eixa festa laboral no es perd.

Ara, com Tavernes hi ha molts i molts de pobles, i tota la culpa la Generalitat i el PP per no fer festa el 28 d'abril.

El copie un fragment de la noticia que va publicar l'ABC (ben de dretes) i mira qui va aprovar el calendari de festius no recuperables i obligatoris: La Generalitat i el PP. Ja saps qui té la culpa.


La Conselleria de Economía, Industria, Turismo y Empleo ha publicado en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) el calendario de fiestas laborales locales, retribuidas y no recuperables, que se aplicará en 2014 en el ámbito de la Comunitat Valenciana.

El calendario laboral oficial para 2014 comprende en la Comunitat Valenciana como festivo por su carácter tradicional el día 19 de marzo, San José; el 21 de abril, Lunes de Pascua, y el 9 de Octubre, Día de la Comunitat Valenciana.

También serán festivos no recuperables el 1 de enero, Año Nuevo; el 6 de enero, Epifanía del Señor; el 18 de abril, Viernes Santo; el 1 de mayo, Día del Trabajo; el 15 de agosto, Asunción de la Virgen; el 1 de noviembre, Todos los Santos; el 6 de diciembre, Día de la Constitución; el 8 de diciembre, Día de la Inmaculada, y el 25 de diciembre, Navidad.