L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

divendres, 25 d’abril del 2014

El valler Rafael Chirbes (Tavernes, 1949) aconsegueix el Premi Nacional de la Crítica per l'obra "En la orilla".



El valler Rafael Chirbes amb la novel·la “En la orilla” ha guanyat avui el Premio Nacional de la Crítica Literaria 2014 en la categoria de novel·la. El guardó de poesia ha estat per a Antonio Hernández amb el poemari “Nueva York después de muerto”. 

L’alcaldessa de Logroño, Concepción Gamarra, i el president del jurat del Premio Nacional de Crítica Literaria, Ángel Basanta, han donat a conéixer el resultat de la 56é edició. L’Asociación Española de Críticos Literarios atorga el guardó des de l’any 1956 als millors llibre de narrativa i poesia publicats a Espanya l’any anterior en castellà, gallec, euskara i català. 
L'alcalde Jordi Joan glossa la figura de Chirbes (a l'esquerra) en l'homenatge que li va retre la XVI Sermana Ciutadana l'any 2012
Rafael Chirbes (Tavernes, 27 de juny de 1949) és un escriptor en castellà i crític literari valencià i ja va ser guanyador del Premi Nacional de la Crítica el 2007. Als 16 anys se’n va anar a Madrid on va estudiar història moderna i contemporània. Va viure al Marroc (on va ser professor d'espanyol), París, Barcelona, A Coruña, Extremadura i des de l'any 2000 a València. 
Ha estat crític literari, ha fet ressenyes gastronòmiques (en la revista Sobremesa) i relats de viatges. La seua primera novel·la “Mimoun” (1988) va ser finalista del Premi Herralde i “La larga marcha” (1996) va ser guardonada a Alemanya amb el Premi SWR-Bestenliste. Aquesta novel·la inicia una trilogia - amb “La caída de Madrid” (2000) i “Los viejos amigos” (2003) - sobre la societat espanyola des de la postguerra fins a la Transició. L’any 2007 amb “Crematorio” (2007) (emesa en forma de sèrie per TV) traça un retrat de l'especulació immobiliària que va meréixer el Premi Nacional de la Crítica i el V Premi Dulce Chacón. 
Chirbes a un acte acadèmic de l'IES La Valldigna
La novel·la guardonada “En la orilla” com a “Crematorio” aborda la bombolla immobiliària, l’especulació i la corrupció política, el frau i la ressaca posterior quan tot el castell en l’aire s’enfonsa i comença un procés que ha permés a la societat espanyola a descobrir “la verdadera carroña” quan hi ha pel mig “dinero fácil” paraules molt usades en les dues novel·les.

2 comentaris:

Roger Rodrigo Femenia ha dit...

Enhorabona a Rafael Chirbes. De bell nou, un gran llibre a l’altura dels nostres temps i de "Crematorio".

Jaume ha dit...

Sempre recordaré Mimoun , el seu primer llibre que em vaig comprar i llegir per ser natural de tavernes de la Valldigna. Avui sé molt de la seua pesada vida que va passar de jovenet a Tavernes, dura. Com va estudiar i el perquè, però el més important, com té un compromís social de canvi d'auesta realitat que estem vivint. Enhorabona. Et seguirem llegint, ja es difícil guanayar-lo dues vegades.