L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 12 d’agost del 2013

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Sobre l'IBI i la revisió cadastral


Llegíem fa uns dies al diari Levante-EMV que el president de l'Associació de Veïns de Vinalesa, Javier Gasco, recordava a tots els valencians que "als cinc anys que entre en vigor una revisió cadastral se’n pot sol·licitar una altra ".

Javier Gasco recordava que els municipis que van revisar el seu cadastre en el "boom immobiliari" tenen ara els valors pels núvols i, al costat d’associacions de Vinalesa, Paterna i Alboraia, havien demanat aquestes revisions.

A les manifestacions podíem vore, de manera explicita i segons explicava Gascó, un reconeixement a la bona actuació de l'Ajuntament de Tavernes, que ho havia sol·licitat i en el 2012 habia aconseguit la conformitat de la Gerència de Cadastre.

Ja veieu: la bona gestió es reconeix fóra mentre ací gent que pensem representa opcions electorals la desconeix, o interessa desconèixer-la, o informa i arreplega firmes amagant la situació real de la revisió cadastral a Tavernes.


Un poc d'història 
Una de les primeres mesures preses per Jordi Joan com alcalde va ser sol·licitar a la Gerència Territorial del Cadastre la revisió a la baixa dels valors cadastrals i l’IBI (contribució urbana) i que es pague segons valors dels temps actuals.

El dia 4 d’octubre del 2011 coneixíem la sol·licitud i que l'alcalde ja s’havia reunit amb Cadastre de València on s’havia queixat per uns valors sobrepujats i que amb la crisi suposen una càrrega impositiva molt elevada.

No oblidem que Tavernes estava - encara ho estem- pagant la pujada dels valors cadastrals de l’any 2006, valors contra els quals el PP no va presentar cap al·legació tot i saber que es pujaria l’IBI tots els anys durant 10 anys, fins el 2016. Les pujades dels anteriors governs les paguem encara els vallers i valleres i venen de la revisió del 2016, no són cosa de l’actual govern.

El mes d’abril del 2012, la Gerència Regional de Cadastre informava a l’alcalde, Jordi Joan que atenien la sol·licitud de l’Ajuntament i Tavernes s’incloïa en el Pla de Treballs de la Gerència Regional de Cadastre, o siga l’inici de la revisió. Les gestions del govern actual semblava donaven fruit però la decisió final, com tantes coses, passa per Madrid que ha de donar l’aprovament final.

Situació actual
L’alcalde informava en l’assemblea del passat mes de maig que la previsió inicial de rebaixa d’un 15% podia arribar al 20% del valor i Tavernes ja havia demanat acollir-s’hi perquè complim els condicions del Ministeri d’Hisenda, que l’ha d’elevar al Consell de Ministres i aquest fer-l'efectiva dins dels pressupostos estatals i segurament abans del 31 de desembre.

O siga i resumint: Tavernes te sol·licita la rebaixa, concedida per Cadastre i només cal que ara actue el Consell de Ministres de Rajoy, que ho aprove i és plasme l’acord en el pressupost de la Nació del 2014.

Per tant, no calen arreplegades de firmes, ni concentracions i menys encara cal fer informació esbiaixada i equivocada ni que els veïns signen un paper demanant la rebaixa de l’IBI perquè l’Ajuntament com a representant de tots, i únic que ho pot demanar legalment, ja ho ha fet.

No sabem l’interès d’iniciatives que no calen i més quan s’han de tramitar a nivell oficial i l’interlocutor vàlid davant l’Administració i de Cadastre només hi ha un: l’Ajuntament de Tavernes que ja ha actuat com a representant de tots els vallers i valleres. I ja està fet, s’ha actuat i s’ha gestionat per a tots els vallers i valleres, els del poble i els de la platja, els que viuen a Tavernes i els que viuen fora però tenen ací una segona residència.

L'IBI govern anterior i actual

I perquè puja l’IBI tots els anys
Cal remarcar que el govern actual només aplica les pujades aprovades en el 2006 quan la revisió cadastral. Eren pujades molt fortes, Tavernes va estar molt castigat i en cap moment el govern del PP d’aquell temps va protestar.

No obstant, El govern actual ha disminuït percentualment els pujades fetes per anteriors governs. Així mentre els pujades entre els anys 2007 al 2010 foren sobre el 20%, els pujades a partir del 2011 amb el nou govern només són del 10%. (Veieu el quadre de dalt)

S’ha d’arribar al 2016 amb el valor 100% aplicat perquè així ho van va aprovar el 2006. Encara que no se sap com pot quedar amb la revisió a la baixa del 20%, a l’assemblea de maig és va dir que hi ha confiança que servesca perquè les pujades previstes del 10% del 2014, 2015 i 2016 queden compensades.

I una cosa que no podem oblidar: La revisió a la baixa també farà que paguem menys en concepte d'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), i això és important perquè eixos valors són usat per l’Administració a l’hora de concedir beques als estudis. No cal dir que hi ha veïns nostres que han vist perdre la beca dels fills precisament per eixos valor cadastrals exagerats. 
-

22 comentaris:

Tambien en castellano, por favor ha dit...

Seria muy interesante que este artículo estuviera tambien en castellano y que llegase a los propietarios de viviendas, tanto en Tavernes como en la Playa. Personalmente pienso que si pago 400 euros de ibi una rebaja del 20%lo dejan en 320. El que paga 12.000 euros de ibi se quedaria en 9.600. Mientras a mi me rebajan 80 euros al de 12.000 le rebajan 2.400. La sociedad la formamos todos i todos hemos de contribuir a sus gastos. Si el dinero no sale del ibi saldrà de otro sitio, por tanto no creo que a la gente normal, la paga entre 400 i 800 euros de ibi nos interese la bajada. La bajada interesa al que paga 12.000 o 15.000 euros de ibi o màs. Que nadie diga verdades a medias, suelen ser peor que las mentiras. Ya digo, habria que darle màs publicidad a todo esto.

Anònim ha dit...

Aquesta informació hauria d'aplegar a molta més gent, doncs se de gent que esta faltant a la veritat en aquest tema i esta involucrant a segons i tercers que per desconeixement s'afegiran. El govern del poble s'ha preocupat per la gent del poble i pel pagament excessiu de l'IBI, ha fet les pertinents gestions i ha treballat. Eixe mèrit no el pot llevar ningú.

Anònim ha dit...

Segons el comentari de les 8.29 i seguint el seu raonament, entre dos persones i ha una rebaixa de 2.480 euros. Ara be, si com diu ell, i jo ho crec també així, els diners els ha traure d'altre lloc, doncs, resulta que ixen a 1.240 euros de mitja. Per tant al final de la correguda el potentat estalvia 1.160 ( 2.400-1.240 ), euros i la persona en menys possibilitats pagarà 1.160 ( 80- 1.240 ), euros de més. Negossi rodó, per a qui?. Quanta falta fa l'escola i saber de compters per a que no ens enganyen!!. Quina relació hi ha entre tot este girigall i que la ratio de l'escola estiga al voltant de 25-28 xiquets!!. Obrim els ulls, sino ho tenim malament.

Anònim ha dit...

Segons tinc entes l'ajuntament té molt poc marge de maniobra a l'ibi. Crec que el tipo està al 0.48 i sols pot baixar al 0.4, (encara que podria pujar-se al 1.2, maxim permes per llei). Per tant el que importa es el valor cadastral, on treballa l'ajuntament. Els que arreplegen les firmes ho saben aixó. Sino ho saben malament i si ho saben pitjor!!. Aquesta gent pensa presentar candidatura al 2015?. Si es així, que ens pille confessats, que solem dir.

Anònim ha dit...

Que no s'amague l'alcalde, que esta vegada ho hanfet mal.
Que no s'excuse amb que no es culpa seua, que ho es.
I que tal si es permet el pagament ajorant? O a cuotes? Pero sense aval bancari, que ja es la ultima broma que ens fan a l'ajuntament...
Que pagar 400 € per una vivenda de 90 m de VPO, en un carrer que no esta ni asfaltat es una vergonya.


Anònim ha dit...

Ja tinc el recibet de l'IBI d'este any i m'ha tornat a apujar una barbaritat.
Per què no abaixa l'ajuntament el coeficient? L'IBI que paguem ja no pot soportarse en un poble amb més de 2.000 parats. Ningú dels que governen este poble es donen conter de que moltes families no pode ja pagar tants diners?

La Cotorra de la Vall ha dit...

L'ajuntament, que no l'alcalde, només fa que aplicar el que va decidir el plenari quan es va aprovar la pujada dels valors cadastrals l'any 2006.
El PP, partit que governava aleshores, va determinar les pujades per als pròxims 10 anys, periode de temps en que s'ha d'arribar a la total actualitzacio del valor cadastral al 100%. Acaba en el 2016.
Per tant, i a vore si ho tenim clar, les pujades que son legal i damunt obligades per llei varen ser aprovades per anteriors governs en el 2006 i no pot fugir perquè la llei d'obliga a actualitzar dins d'eixos 10 anys.
Tenim en compte que els valors cadastrals no son cosa de l'Ajuntament sino del govern de la Nació. Efectivament el marge de maniobra de l'Ajuntament és mínim i podria rebaixar d'eixe 0'48 al 0'40 el seu percentatge i tambe perquè está en la llei apujar-lo a l'2, com algu ja ha dit en un comentaris.
Baixar del 0'48 al 0'40, el 0'08% no representa pràcticament res per rebut. La vertadera rebaixa serà la dels valors cadastrals si finalment el Ministeri d'Hisenda li ho autoritza a l'Ajunament.

També hi ha un problema que ningú pensa ni diu: si abaixa la recaptació i els gastos per serveis són els mateixos s'haurà de començar a pensar en traure diners incrementant altres tases o anar disminuint serveis.

Anònim ha dit...

Baixar de 0,48 al 0,40 no és cap tonteria. És baixar prop del 20% i en estos moments hi ha que parar d'apretar als veins. L'altre dia el BOP va publicar 13 fulls veins que deuen diners.
Si no hi ha treball no es poden pagar tants impostos.

La Cotorra de la Vall ha dit...

No ho tenim entés així.

Si baixar del coeficient 0'48 al 0'40 (un 0'08) abaixa un 20% l'IBI, aleshores pujar del 0'48 a 1'2, cosa que pot fer l'Ajuntament, seria pujar.... ¡¡¡barbaritats de %!!!.

¿Podries explicar-nos d'on traus que amb el percentatge mínim que pot aplicar l'Ajuntament (passar al 0'40) ens estalviem el 20% els veïns? ¿Pots dir-nos els calculs i demés?

Simplement per informació general a tots, nosaltres inclosos.

Anònim ha dit...

És patètic. El parking, la piscina, l'Ibi... Vaja kk de gestió que han fet els ppardals tots estos anys.
I continuen burlant-se, quan demanen més atenció al parking, i rebujen els pressupostos per a reparar els sistemes d'accés.
Vaja manera de pendre el pèl a la gent, que tenen els pardaluts. Indignant

Anònim ha dit...

valor catastral 100.000 i coeficient 0,48 lBI a pagar 480€
valor catastral 100.000 i coeficient 0,40 IBI a pagar 400€
Diferencia un 20%
Fa falta mes explicacions?

Anònim ha dit...

Segons els meus càlculs:
Valor cadastral 100.000 i coeficient 0'48 = a IBI a pagar 480€

Valor cadastral 100.000 i coeficient 0'48 = a IBI a pagar 474,64

No sé d'on traus tu els càlculs, ni el 20%.

Anònim ha dit...

Tot son excuses de...
Com que el IBI que es un impost MUNICIPAL no es culpa de l'alcalde?
A qui vols enganyar?

La Cotorra de la Vall ha dit...

A qui volem enganyar? A ningú.

L'IBI és un impost municipal i el valor cadastral que va determinar en la revisió el puja l'Estat un % tots els anys en els pressupostos de la Nació.

Si et sap malament que et diguem que s'està pagant l'IBI segons allò que el PP va aprovar en el 2006 i també com es faria l'actualització de l'IBI en 10 anys és el teu problema.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Una cosa no entenem:
Si amb 100.000 euros es paga 480 euros ¿com es que un immoble de valor cadastral 240.000 euros ha pagat 660 euros?

Segons tu, aplicant el 0'48% hauria d'haver pagat 1.152 euros.
No pensem que els calculs siguen tan senzills i es facen així. Deuen haver altres elements correctors, bonifacacions segons ubicació immoble.

Seria bo que algú ens ho explicara.

Karl Marx ha dit...

Contestant a la Cotorra de les 17:39,
pregunteu al gabinet de premsa amb qui teniu fil directe i que us baixen la contestació de urbanisme de com ho fan, sembla mentida d'uns suposats periodistes polítics que no sàpiguen trobar fàcilment la informació administrativa per publicar-ho com cal.
Seria bò per a la democràcia que encara que la resposta sobre el marge d'IBI que pot manejar l'Ajuntament no corresponguera amb la tesi dels administradors d'aquest lloc, que al final es publicara.
No sé si teniu interes en saber massa de segons quins casos.
I quan ho sàpigueu, encara dubte més de que s'atreviu ni a publicar-ho.
Ni tan sols este comentari.

La Cotorra de la Vall ha dit...

¿I perquè no havíem de publicar el teu comentari? ¿I perquè quan sabem les coses no les publiquem si precisament estem per informar?
La veritat no comprenem eixes afirmaciones, nascudes més be de prejudicis envers nosaltres i la nostra tasca.

Hem repetit - ho tornem a fer- per activa i passiva que no tenim cap línia directa amb el Gabinet de Premsa ni tenim cap informació privilegiada. ¡¡¡Tant de bo fora així...!!! Més d'una faena ens estalviariem.
¿Què no t'ho creus? Et recordarem una dita popular de Tavernes, o si vols de La Vall per als forasters: Vals més creure-s'ho que anar a buscar-ho. Tu mateix.

I respecte al segon paragraf: hem estat pagant IBI durant 16 anys amb alcaldia del PP i mai no hem posat en dubte que els càlculs fets pels tècnics i la Gerencia de Cadastre - no per l'alcalde, com algu ha volgut fer creure'ns- eren els que tocaven. I hem pagat religiosament tots eixos 16 anys.
Tampoc anem a posar ara en dubte els càlculs que continuen fent els mateixos tècnics, i per tant ni ens hem preocupat ni ens preocuparem de qüestions com les que vosté esmenta.

Ara, sempre té obert aquest fòrum perquè ens explique "la informació administrativa per publicar-ho com cal". Nosaltres encara som d'aquells que aprenem de qui ens llig i esperem aprendre molt de eixes explicacions que ens va a fer, perquè ho reconeixem, som un poc ignorants. Gràcies per tant de bestreta.

Però explique'ns-ho tot!! Tot el que gira al voltant de l'IBI, com es calcula, quines bonificacions té, com es calcula l'element corrector segons el carrer de la casa siga la part alta del poble o la part del centre i zona moderna. Esperem ens il·lustre.

Karl Marx ha dit...

Us ho demanen a vosaltres i ací els vostres lectors, no a mí.
No sigau tan xulos de quan no voleu publicar algo tirar-li el mort a un altre.
Jo també he pagat els darrers 16 anys i ara també, sense cap queixa.
Ara que hi han blogs locals i se les doneu de periodistes, si poseu una notícia, lo normal seria investigar i publicar.
A més a més hi ha càrrec de confiança de l'Ajuntament per això i us podrà fer la feina, que per això cobren,no?
Lo de que no teniu fil directe amb l'Ajuntament no s'ho creu ningú llevat del que digueu vosaltres, ja s'ha demostrat en més d'una informació.
Que ens ilustren els que vullguen jugar a periodistes, només cal fer de mestres fora d'horari.

La Cotorra de la Vall ha dit...

No has contestat la nostra demanda:

Però explique'ns-ho (sr. Karl Marx) tot!! Tot el que gira al voltant de l'IBI, com es calcula, quines bonificacions té, com es calcula l'element corrector segons el carrer de la casa siga la part alta del poble o la part del centre i zona moderna. Esperem ens il·lustre.

I deixa de dir bovades sobre la línia directa i que treballen per nosaltres i de fer de mestres fora d'horari!.

Joseph Stalin ha dit...

Si no ho explica el Karl Marx que ho explique la Cotorra. Qué volen amagar?
Quan volen contar algo a tot el poble sí que passa el cotxe, obrin la casa de la cultura o ens envien cartetes a casa.
I este és el govern transparent?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Açò és un blog i arribem on arribem, i no són les classes d'econòmia ni de Deusto ni tan sols de la Universitat de València.
El que sabem ho expliquem i pensem que hem deixat ben clares les explicacions de l'IBI en la seua vessant política: com s'arriba on s'arriba, quim partit local el va aprovar en el 2006 i quin partit local ara en l'oposició va determinar i aprovar els terminis fins el 2016.
Això s'ha dit ací, s'ha dit en premsa, s'ha dit i explicat en la Casa de la Cultura.
Per cert ahir el LEVANTE explicava també que el Govern de Rajoy ha pujat els valors cadastrals vora un 10% des que governa, via com no, pressupostos de l'Estat. Això la dreta no ho diu.

¿Que vostés volen saber les formules magistrals matemàtiques que usa la Gerencia de Cadastre per traure el que paguem al final? Doncs no les sabem. I encara estem esperant que algú/ns dels que tan parleu ens les expliqueu o bé de manera senzilla com es calcula l'IBI final.

Karl Marx ha dit...

No era tan dificil:

http://www.idealista.com/news/archivo/2012/05/23/0455455-el-ibi-como-se-calcula-y-como-te-afecta-su-subida

tan sols buscar al google.