L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dilluns, 13 de juny del 2011

El patrimoni de Tavernes ¿anirà tot per terra?



Al ple de l'ajuntament de Tavernes del dimarts, 2 de novembre del 2010, el PP va aprovar en solitari un crèdit que havia de servir per garantir l'execució d'alguns projectes. El crèdit, de 5,7 milions d'euros, va fer pujar els números rojos de Tavernes a 19 milions i es destinava a: 700.000€ per la guarderia infantil, 400.000€ per ampliar el cementeri municipal, 300.000 per la primera fase del parc del Cantalot i1.000.000€ per a l'adquisició de la Casa de les Indalècies i convertir-la en un museu. (vore noticia Levante. Clic per agrandir)

Alguns projectes no s'han iniciat i ara es parla pel poble de la possibilitat d'haver d'enderrocar la Casa de les Indalècies, una de les més antigues del poble, davant de la degradació galopant que pateix . I això origina moltes preguntes pel poble: si s'ha de tombar la Casa de les Indalècies, que s'ha fet o es farà del milió d'euros correspon a aquesta obra? I si la resta de projectes no es fan, què es pensa fer dels diners? Problemes d'altres que haurà de resoldre el nou govern.

L'ajuntament ha tingut habitualment poc o gens d'interés per conservar el patrimoni històrico-cultural i de potenciar la nostra cultura.  Primer va desaparéixer el Prado de les Tomaques, que pertanyia als propis llauradors de la població i deixaren perdre la compra del Capitolio. També han fet desaparéixer els Sequers, un espai tradicional i emblemàtic on tot el poble anàvem a celebrar el dia de Pasqua.

Després ens fan creure que anaven a restaurar amb el Pla de Camps l'ermita de Sant LLorenç i el Molí Pla (s. XVII) i, a dia de hui està en ruïna. I no ens podem oblidar del Braç Treballador, adquirit per rehabilitar-lo i convertir-lo en un centre de dia i, finalment l'han enderrocat per convertir-lo en una nova construcció que no té res a veure amb la intenció inicial.

Els nostres governants a traves del temps han deixat el poble sense patrimoni històrico-cultural, i els darrers ens han endeutat amb un ramat de milions per obres ben concretes que per ara no s'han fet. Tasca nova per al govern municipal que avui mateix començarà a caminar!!!,


Correrà la mateixa sort la Casa de les Indalècies que el Braç Treballador? Les tanques ja estan posades, sabem dels problemes judicials que té la propietat, ara esperem una nova sensibilitat de l'actual govern front a situacions i fets com aquestes. 


28 comentaris:

Anònim ha dit...

Perfavor, Salvem la casa de les Indalesies. Edificació del S. XIII que va servir de resguard als flares del monestir en diferènts èpoques de la nostra història.

Setmana pasada vaig entrar dins de la casa i no està tan mal, amb una "mínima" intervenció es poden salvar moltes coses a l'espers de que vingen temps millors i fer una recuperació general.


Com ve dius, no pergam 800 anys de la nostra història!!!

Anònim ha dit...

Jajaja!:"Problemes d'altres que haurà de resoldre el nou govern."
Ara posareu esta frase de moda, no?
Jajaja!

Anònim ha dit...

i tota la raó tens Cotorreta,problemes d´altres que tenen que solucionar-los els nous,per això estàn...i més que en vindràn!

Anònim ha dit...

Sembla ser, si és veritat el que m'han dit, que no s'arribarà a temps.
L'ama, segons hauria indicat ella mateixa a alguns amics, ja disposa del permís d'enderrocament en haver-se declarat l'edifici ën ruïna.

I que quede clar que la declaració de ruïna i l'ordre d'enderrocament ja té alguns dies.

Anònim ha dit...

Recordeu que el Prado de les tomaques no ho va tombar el govern del PP

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pensem que queda prou clar i es fa una culpa col·lectiva:

"L'ajuntament ha tingut habitualment poc o gens d'interés per conservar el patrimoni històrico-cultural i de potenciar la nostra cultura".

"Els nostres governants a traves del temps han deixat el poble sense patrimoni històrico-cultural".

I efectivament el Prado no va ser el PP com tampoc l'errada de renunciar a la compra del Capitolio.
Cal aprendre dels errors i no repetir-los però el que ens digueu de les Cases de les Indalecies no pinta gens bé, i menys si ja està aprovat l'expedient de ruïna i declarada aquesta i la demolició de la casa.

Anònim ha dit...

Quan es construeixen cases amb fonaments de fang passa el que passa.

Pensaveu que el PP lligava els gossos amb llonganisses i que tot ho pagava el capità moro?

Doncs no, qualsevol ciutadà té dret a conèixer la situació de les finances municipals i pot assabentar-se fàcilment de la greu situació, que no era la que el PP volia fer vore al seu programa electoral de paper "cuché" no reciclat.

L'autobombo i l'obstentació s'han acabat.

Benvinguts a la realitat!!

Anònim ha dit...

La cosa és fàcil, el govern municipal del PP, demana un crèdit per a entre altres coses pagar les actuacions que porten a terme els seus "amics", exemple piscina coberta, macrojardi de las cinco hermanas,...és el de sempre, demane per a això de cara a la galeria i meu gaste en els meus "amigaxos" i mentre tant un troç de la nostra història en ruïna total...

Anònim ha dit...

I ara segur que els del PP culparan de l'enderroc a Jordi Juan, al Bloc i al tripartit. I de segur que posaran pel mig al pare de Jordi,per no haver-ho evitat com assessor.

De grosses en vorem ara, tal com vagen sabent-se coses del PP.

Anònim ha dit...

Que passa amb els comentaris que van en contra del nou govern?. Doncs crec que una paraula principal del nou alcalde es DEMOCRÀCIA, aleshores tothom te dret a opinar, es adir, tots els comentaris hauríen de ser publicats!!!!!!

Gràcies.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Els criteris per publicar o no un comentari són els mateixos, siguen a favor o en contra d'un govern o d'altre, que de totes les maneres i colors se'n reben.

Democràcia no vol dir que cadascú diu i fa el que li dóna la gana, i no compartim això de que tots els comentaris s'han de publicar.

I voste tindrà dret a opinar, com té per exemple dret a conduirun cotxe, però això no vol dir que pot circular per i com vulga. Pense que ens entén, veritat?

Gràcies

Anònim ha dit...

Els diners que havien demanat per fer front a l'adquisició i posterior reabilitació d'eixa casa on estan? un milió d'euros desaparegut? mare meua les trituradores de l'ajuntament estan que tiren fum...a vore si algú ha canviat el seu fons d'armari? mira que els trages estan cars!!!!

La Cotorra de la Vall ha dit...

Per favor! Un poc de serietat!
Si l'ajuntament no destina eixos diners a la compra de la casa, es fa una modificació de credits i es dediquen a una altra cosa.
No desapareixen!!!!

Anònim ha dit...

Si es fa una modificació de crèdit que informen, tinc clar que els diners no desapareixen, però l forma de governar és una burla als ciutadans.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Tinc en compter que la casa és propietat privada i no estan obligats a vendre-la.
Desconeixem si hi ha hagut una oferta per la casa per banda de l'ajuntament, hem de suposar que sí. I si els amos no han volgut vendre, no es pot fer res.

Suposem també que la declaració de ruïna seguirà uns tràmits, i s'haurà de complir unes condicions. Si els informes tècnics avalan la ruïna serà perquè és així.

No volem defensar ni atacar ningú, però si tu pressupostes 1 milió i despres no volen vendre...

Parlem tot en suposicions.

C.P. la Valldigna ha dit...

Hi ha una instal·lació emblemàtica i en bones condicions que l'ajuntament va deixar perdre per una quantitat irrisòria de diners: el Trinquet de Manolete. Simplement no els interesava al PP. Actualment sabeu quines són les canxes del poliesportiu en semiabandó? Sí, haveu encertat, el minitrinquet i el frontó, esports nostres. Mentres, es gasten milionades en paddel i petanca...

Anònim ha dit...

Toc,Toc, Hi ha algu a casa, (a la casa anomenada).

Per el que jo se, la casa es de titularitat privada i damunt d'aixo els titulars son dos.

Al tema, si segons a la prensa se donen 5.7 milions i ens endeudem 19 millons, aixo esta molt feo, (caca culo, pipi) i despres del reparto li pertoca 1 millonet d'euros per a la casa, que voleu preguntar-nos
1-. que se fara si se enderroca?
Els propietaris tindran que pagar a una empresa per a que arreplegue el ripio i a una cuadrilla de treballadors per a omplir el camio, aixo primerament. (creacio de llocs de treball)

2-. si el millonet de euros el tenim, i s'ha de enderrocar mol gastem en altres coses que segur que jordi juan sap en que podem gastar-ho, i donar bon us dels dinerets (si no sabeu que fer amb ells mels d'eixeu que jo trobare on invertir-los)

3-. que farem si no se fan les obre programades?

Preguntar-li al nostre alcalde perque, per falta de euros o trobe, pero si euros hi han que les acabe, la guarderia a mitj capte (acabar que la meua dona esta prenya i pareix a finals de mes i vivim a la platja)

El parc del canalot, si hi ha diners sobre uns 300.000e primera fase acabarla i projectar la segona (creacio de llocs de treball)

4-. Ampliacio del cementeri fa uns mesos abans de falles hi habia una cuadrilla arreglant-ho alguns son gent del poble ja han acabat objectiu cuplit, que no cumpli el objectiu que eixe hotelet si que s'ompli amb crisis i sense ella, no com els hotels de gandia.
Mes d'un ja estare pagant desde el dia del seu naiximent el ninxo (i eixos diners no ens queixem on estan tan valen me nos mal a ma mare li vaug dir que d'eixara de pagar el ocaso que amb eixos diners me compraba al final de la meua vida un piso noui que me d'eixaren alli dins.

D'eixem de alçar polseguera jo busque faena com assesor de bones idees preu me venc barato qui me compra.

Que el trinquet ha caigut que les que hi han no se gasten, aixo voldra dir que no es de interes, a tavernes mes que el futbol, el rugby o no llegim la prensa dels kioskos, hi ha grans jugadors i grans equips a la ciutat.

No hi ha que mirar tant arrere pareixem la serie de aquellos maravillosos años.

Endavant esta el futur, al sentit contrari el pasat, la historia, les arrels, qui no ha trasplantat un arbre s'ha mort per cambiar de terra o de aigua no, no morirem perque s'haja perdut el antic trinquet, Algu sap on esta la federacio de pilota valencia de la comunitat valencia, jo si vaig prou asobint no perque siga pilotari sino perque compre alli el esparadrap per als meus cosins, germans.

Bo xicots menys divagar mes realisme menos plorar i mes mirar com construir un bon futur.

De vegades els nostres pares s'han empenyat per acomprar eixe terrenet o eixa caseta, i al cap dels temps segueixen vius ens han doonat una gran educacio i ells son ben contents de haber patit per poder donar-nos tot aixo.

El endeudament en una societat que se mou amb diners es normal i natural. o algu me pot donar llet jo li done dos coloms i 2 @ de marisols (que son mes economiques).

Amb una sonrisa, el futur es mes planer

perdoneu les faltes vaig amb presa tinc una entrevista de treball i encara no e publicat aço, deu me ha senyalat.

Anònim ha dit...

Puc dir una cosa? com açò no es un facebook, no puc posar un "m'agrada" en els comentaris, per tant au dic en aquest missatge. M'AGRADA l'anònim de les 2 @ de marisols. A part de dir 4 veritats, ho ha fet de manera graciosa, jajajaj, un deu per ell!! m'agradaria saber qui es, ja soc el seu fan!!!

Anònim ha dit...

va, ningú pensa proposar res???

pense que si que s'ha declarat en
ruina i que?, encara es pot salvar i si actuem amb diligència podrem salvar la casa de les indalesies,casa que també
va ser casa abadia (privilegi de viure un flare del monestir fora del mateix per a poder recaudar tributs)i casa natal de la Senyora Dolores Rojas, dona de Cristobal Amenl·la, fundadors d'entre altres coses del col·legi de les Germanes de la Doctrina Cristiana, La parroquia de San Josep i fill de la Fundadora del primer Hospital de Tavernes.

Soc l'unic que pensa que tenim un deure amb la història? i que l'hem de complir?

O si en comptes de comprar el monestir quan va ser el moment s'hagera plantejat la seua declaració en ruina i demolició del mateix no hagerem actuat?

Es l'edifici més vell de Tavernes, 400 anys més vell que l'església de San Pere, i no entenc com
encara no hem pogut adquirir-lo.

I se que si es posa una mica de diligència (parlar amb els familiars seriosament)aquest projecte es podrà traure endavant i el què tenim que fer es presionar tots per salvar la casa de les Indalesies i no permitir que pase com tants edificis de tavernes, a formar part de la memoria dels majors.

Formem la Plataforma SALVEM LA CASA DE LES INDALECIES, i de segur que els nostres fills ho agrairan.

Anònim ha dit...

Que en siguen 2 els fans!
Tornarem al trueque o què? jejej!
Molt gran!

Anònim ha dit...

Si el poble té vocació de destí turístic més enllà del sol i platja, no es poden perdre edificis emblemàtics i, a més, cal convertir-los en llocs de visita.
Si la visita a l'esglèsia de Sant Pere i el seu xicotet museu, i la casa de les Indalècies i el Calvari completaren la volta, potser després els visitants dinarien en algun restaurant del poble, i comprarien en alguna botiga.

Això també son llocs de treball (i més duradors que els de la construcció).

Obviament cal buscar financiació, pública i privada, cosa que presenta dificultats en aquest moment de crisi però que caldrà fer.

Anònim ha dit...

Desconeixia esta i el valor D'aquest construcció, Molt Interessant m'agradaria visitar-la, el FET és que no La Trobe registrada ni com a BIC (Bé d'Interés Cultural) ni com a BRL (Be de Rellevància Local), perque no s 'ha catalogat Fins ara aquesta construcció? algun blogger meu pot contestar? No se que Pot haver Passat però no estaria malament que el nou govern intentés catalogar-la i fer un estudi previ i Proposta de intervenció Pels arquitectes municipals per una futura intervenció. (sense cobrar mes honoraris, a voltes em dona vergonya la gent de la professió desde un càrrec públic acaparen projectes i damunt volen cobrar honoraris a banda).

No ens costaria diners i conservariem el patrimoni fins a una futura compra i rehabilitació.

bueno i si es cert que segons he llegit la demolició es inminent...

"Ajo y agua!"

Anònim ha dit...

no caballer si finalment cal enderrocar-lo res de ajo i agua!

encara es poden salvar moltes de les seues parts. La planta noble de la casa està encara en peu i la primera navada esta perfecta. Es alucinat el vore les manises del piso com son les originals de la casa,pintades a ma, es alucinant el pati de la casa, encara que està un poc derruit i el què més hem va impactar son diferents elements que hi han, com algunes portes, que estic incapacitat per poder-les datar, hi ha una amb motius islàmics, que si es original, no se ni de quin any pot ser.

Cal alquirir-ho, siga com siga, encara que siga parlant amb la familia i fent un lloger amb opció de compra,recuperar el sostre i l'interior pot esperar. sols fa uns 12 anys que va deixar de ser habitada i encara es pot salvar.

Un altre aspecte que hem va deixar flipat fou el vore que baix de les teules actuals, encara s'hi conserven les originals de la casa, policromades, com les de la cúpula del monestir, simplement, una flipà.

Anònim ha dit...

Quina sort haver visitat el que suposem serà encara una joia tal com la descrius.

Anònim ha dit...

vertaderament si, es una joia.

he estat a les cases nobles de Tarragona, tant a la casa canals com a la casa castell-arnau i puc dir-vos que aquesta casa, si es retorna al seu estat original, pot tindre molt poc que envejar a aquelles. A més a més la fundació "la caixa" ha subencionat la restauració de diverses casas nobles que han segut adquirides per diferents entitats culturals.

Pense que es el moment, encara que soc membre d'un altre partit, sempre li he comentat a Jordi, persona a la que coneix i respete, que a quest projecte ha de tirar endavant, i despres de l'article que han publicat en referència a aquest edifici, crec que es el moment, i crec que la gent de tavernes està per la llavor.

Anònim ha dit...

Una cosa, la verita es que he sentit parlar molt del "Prado de les Tomaques", ya sabeu les naus que hi havien on hui esta l´ambulatori. Quan se les van carregar qui estava en el govern municipal?

Anònim ha dit...

No crec tinga ara massa importància saber qui estava o no al govern municipal en aquell temps del Prado de les Tomaques, per a reivindicar ara el salvament de la Casa de les Indalecies.
A no ser que hi haja altres intencions darrere la innocent pregunta.

QUALSEVOL NIT EIXIRÀ EL SOL !!! ha dit...

Si el prado de les tomaques es va perdre, perdut està. Em va doldre molt, però poc importa ja el govern d'eixos dies.
D'això, només podem aprendre TOTS:els que estaven en l'equip de govern aquell temps i els que no. Lo únic que podem millorar és el que està ara en les nostres mans:el PRESENT i llaurar el FUTUR amb allò que hem aprés.
I el primer que podem millorar, és a nosaltres mateixos, els nostres comentaris, per exemple, per destruir o CONSTRUIR!!!El poble, som TOTS.Donem el millor de nosaltres mateixos per donar el millor al nostre poble.Salvem les Indalècies i tot el que encara puguem salvar i crear!!!