L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

diumenge, 20 d’octubre del 2024

La taxa de reciclatge - que paguem a Diputació- pujarà quasi 4'5 euros a Tavernes, fins als 73'25 euros de mitjana per domicili

 

La Diputació de València, a través del Consorci de Residus Ribera-Valldigna, ha donat a conéixer la quantitat mitjana que pagarà en el 2025 cada localitat pel rebut de la “Taxa de Reciclatge”. Aquest rebut el paguem a Diputació pel reciclatge i compostatge del fem domèstic en la planta de Guadassuar i és distint del rebut municipal (arreplegada de fem domiciliari).

Tavernes pagarà el 2025 per “Taxa de reciclatge” una mitjana de 73'25 euros per domicili, cosa que representa un augment de quasi 4'5 euros respecte a enguany. A la resta de poblacions de la Valldigna la taxa queda així: Benifairó és la localitat que menys paga de mitjana per casa, 68,75 euros,  mentre a Simat la taxa és de 68,95 euros i Barx queda com a la localitat valldignenca on més es pagarà amb 78'04 euros de mitjana.
 
Benifairó i Simat estan entre les localitats del Consorci Ribera-Valldigna que menys paguen en la taxa, i això es deu a que són localitats que més reciclen, que més usen els contenidors groc, blau, verd i marró que hi ha als carrers i també perquè aboquem més deixalles als ecoparcs.
 
Planta de reciclatge de Guadassuar
 
 
El sistema de càlcul és senzill: cada camió de fem arreplegat en les localitats en arribar a la planta de Guadassuar es pesa,  i la suma entre l'1 de setembre i el 30 d'agost de l'any següent marca la taxa de cada localitat. Portar més fem a Guadassuar implica un rebut major, però si separem en els contenidors i portem trastos a l'ecoparc, el pes de cada camió disminueix i la taxa a pagar és menor.
 
Dos fases distintes en els residus i dos rebuts: un municipal i un de Diputació
 
La taxa de reciclatge i la taxa d'arreplegada de fem són  distintes. La taxa d'arreplegada de fem és municipal i ací cal destacar que el govern de Compromís no va pujar mai la taxa, de manera que aquesta s'ha mantingut invariable entre l'any 2012 i el 2023, tot i els problemes econòmics que hi havia en la Hisenda Municipal.  El nou govern ha mantingut la mateixa taxa també en aquest 2024.  Tanmateix, la taxa de reciclatge i compostatge del fem domèstic l'ofereix la Diputació en la planta de Guadassuar i el rebut si que canvia any rere any.
 

 

 
El procés total del tractament del fem domèstic comprén dues fases ben diferents i cal saber distingir-les. A més, cadascuna implica a un organisme distint, d'ací que es generen dos rebuts diferent: l’un, el paguem a l’Ajuntament; l’altre, a la Diputació-Consorci de Residus Ribera-Valldigna.

Primera fase:  Arreplegada del fem a domicili i transport a la plata de reciclatge: l'ofereix i es paga a l’Ajuntament. 
 
El rebut té com a nom "Servei de recollida de residus sòlids urbans” i l’Ajuntament no l’ha pujat des del 2012.

Segona fase: Procés de reciclatge i compostatge: el paguem a la Diputació-Consorci. 
 
El fem domèstic arreplegat per les nits es transporta a la planta de Guadassuar. Allí es tracta i es recicla. Eixe servei genera el rebut denomina “Taxa de reciclatge”, que paguem directament a la Diputació, i es calcula segons els  costos, en uns paràmetres que té en compte les quantitats que els pobles envien a Guadassuar i els habitants de cadascun.