L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

dilluns, 24 d’abril del 2023

DIMECRES, DIA 26, presentació del llibre "La grip de 1918 a Tavernes de la Valldigna". Casa de la Cultura a les 19'30 hores


 
Dimecres, dia 26 d'abril, la Casa de la Cultura acull la presentació del llibre "La grip de 1918 a Tavernes de la Valldigna". L'esdeveniment tindrà lloc a les 19'30 hores i comptarà amb la presència de Pau Àlvarez, d'Edicions 96, la doctora Teresa Sala i l'autora, Encarna Sansaloni, cronista oficial de Tavernes.

Tal com s'indica en el llibre que es presenta "Davant la crisi del coronavirus que ha provocat l’any 2020 una pandèmia generalitzada en tot el món, tots hem girat la vista enrere per preguntar-nos quina va ser l’última pandèmia que la humanitat va haver d’afrontar, i sens dubte va ser la grip del 1918.

A començament del segle XX a Tavernes, com també en altres llocs del País Valencià, la tuberculosi, el tifus i el paludisme (pel conreu de l’arròs), eren les endèmies més comunes. L’opinió pública pensava que les grans epidèmies com el còlera i la febre groga eren mals d’un temps passat i que mai més tornarien. En el segle XXI la història s’ha repetit, no ens imaginàvem que fos possible que es produïra per tot el món una pandèmia tan mortífera com la Covid-19, a començament del 2020.

En aquest estudi hem pretés a més de realitzar una recerca històrica de l’epidèmia, aprofundir en les seues característiques específiques; analitzar les imatges col·lectives de la malaltia i la seua significació social; donar a conéixer la morbiditat i mortalitat que va tenir l’epidèmia a Tavernes i la forma en què es manifestà la malaltia, així com la seua duració; donar a conéixer el paper que van tenir els metges, farmacèutics, practicants, veterinaris, institucions civils i religioses; analitzar el treball de les autoritats sanitàries així com la seua capacitat de reacció davant del problema per poder donar una resposta científica i política a l’epidèmia.

En definitiva, explicar com es va viure i va afectar la societat aquest episodi en el context de la vida quotidiana a Tavernes, que llavors comptava amb una nul·la infraestructura sanitària municipal, llevat de l’única institució de
beneficència que hi havia: l’hospital de pobres de Sant Roc".

Encarna Sansaloni Martí, entre altres titulacions, és Diplomada en Magisteri, Llicenciada en Geografia i Història, Catedràtica d’Institut de Geografia i Història, professora tutora d’Història Contemporània en la UNED i cronista de Tavernes des del 2012.

És Premi d’Investigació Històrica: Vila de Canals (1985), Premi d’Innovació Educativa Giner de los Ríos (1986): Itineraris Didàctics a la Safor (1989); Premi Valldigna de la Mancomunitat de la Valldigna (2012). 

Encarna Sansaloni és autora de llibres com "La prehistoria a partir de nuestra comunidad: proyecto experimental de innovación educativa de historia para F.P. y B.U.P" (Generalitat Valenciana, 1986), "El feudalismo medieval valenciano a partir de sus documentos" (Ajuntaments de la Valldigna, 1986), "Itinerari didàctic, un passeig per la Valldigna medieval" (Ajuntament de Tavernes, 1994), "El temps d’Ausiàs March, pervivències del passat (Ajuntament de Gandia, 1997), "El monestir de Valldigna" (Generalitat Valenciana, 1999), "El tren Carcaixent‐Dénia al seu pas per la Valldigna. 1864‐1969" (Mancomunitat de la Valldigna, 2012).