Les platges de Tavernes es troben en greu situació crítica, entre les que més del País Valencià, a conseqüència de l’erosió. I la qualificació de "situació crítica" no la diguem nosaltres, sinó que ho afirma Josep Pardo, catedràtic de la Universitat Politècnica de València (UPV), que ho va confirmar en la conferencia de dimecres passat, 5 d’abril, en la sala d’actes del complex administratiu "9 d’Octubre", acte on col·laborava la Conselleria de Política Territorial i hi havia responsables del PSOE presents.
El catedràtic de la UPV va destacar que “fa anys amb la construcció de l’escullera a la desembocadura del riu Xúquer, l’efecte erosiu va començar afectant la platja de la Goleta de Tavernes però ha anat traslladant-se al sud i s’ha agreujat, perquè l’aigua ha arribat a causar problemes fins i tot en els edificis".
Josep Pardo explicava i destacava les platges de Tavernes entre les de més estat crític, però també Piles en la Safor i les platges del nord de Sagunt, Guardamar del Segura i Almenara, entre les més afectades del litoral valencià. I eixe problema és ben conegut pel Ministeri de Transició Ecològica del govern del PSOE de Madrid, però no acceleren els possibles remeis.
Efectes dels temporals a la Goleta: destrosses i pèrdua d'arena |
Tots els científics diuen el mateix i expliquen perquè perdem les platges
Josep Pardo deia el mateix que els catedràtics de la UPV, Vicent Esteban Chapapría i Josep C.
Serra Peris, van dir en l'estudi de les nostres platges encomanat pel govern de Compromís. L'estudi i les solucions que contempla va ser rebutjat pel Ministeri de Transició Ecològica, depenent del govern del PSOE de Madrid. I si Madrid el rebutja, els socialistes ho rebutgen a València, i fins i tot a Tavernes, on vam poder vore i escoltar el menystinent a l'estudi en el programa d'una televisió comarcal per canditats locals.
L'estudi no ha agradat massa en alguns col·lectius, potser perquè la relació del mal estat de les nostres platges està massa relacionat amb l'escullera del Xúquer a Cullera, així com més al sud hi ha d'altres platges afectades pel port de Gandia.
Localització d'esculls artificials davant la costa de la Goleta |
També aquest estudi posava l'èmfasi, com a diagnòstic, en l'emergència climàtica, amb
erosió de la línia de costa per elevació del nivell de la mar i risc
d'inundació marina de grans superfícies, percebut més els últims anys amb motiu dels forts temporals. .
Defensa de la platja i necessitat del monitoratge de platges
L'informe de Josep Pardo remarcava que "les platges són un dels elements naturals més valuosos del nostre territori pel seu valor ecològic, de defensa de la costa i, evidentment, en depén la indústria turística valenciana i espanyola en general. Resulta essencial monitorar-ne l’evolució mitjançant tècniques de teledetecció com un treball preliminar per a conéixer on actuar, com actuar i perquè tots els actors o agents hi puguen participar”.
És la mateixa conclusió dels catedràtics Chapapria i Sierra, que en l'estudi valler descrivien que s'hauria de contemplar "un Pla de Monitoratge i seguiment de les platges per definir la dinàmica i processos litorals, conéixer l'oscil·lació natural, la cota d'inundació i l'efecte de la emergència climàtica" i ho considerava un punt previ molt important per a adoptar mesures amb una informació suficient i evitar decisions arbitràries o injustificades.
Assaigs de laboratori en la UPV que demostren com la construcció d'un escull enfront de la Goleta pot minvar els efectes erosius i la pèrdua d'arena |
Josep Pardo insistia en aquest arguments i ìndicava que és fonamental que la Generalitat monitore la costa valenciana, ja que, si bé no té competència directa en les platges, sí que la té en la gestió del territori. Avisos i consells que sembla ser no agraden escoltar els polítics del govern del PSOE de Madrid ni a nivell local.
Més informació:
https://lacotorradelavall.blogspot.com/2023/02/informe-les-esculleres-son-per-als.html
https://lacotorradelavall.blogspot.com/2023/01/manifestacio-madrid-el-dia-21-iii-els-9.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada