L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

diumenge, 23 d’abril del 2023

AVUI DIA 23 D'ABRIL DIADA DEL LLIBRE: Cal comprar un llibre i, si és en valencià, millor!!! Un poc d'història de l'efemèride


 
Va ser un valencià, l'escriptor i editor valencià Vicent Clavel i Andrés, que s'havia establert a Barcelona com a director de l'Editorial Cervantes, qui a principi del segle XX va proposar a la Cámara Oficial del Libro de Barcelona i al Gremio de Editores y Libreros celebrar la festa  del llibre per promoure i difondre el llibre a Catalunya.  

Les primeres diades del llibre se celebraven el 7 d’octubre. Potser Vicente Clavel s'enyorava de la seua València, on el dia de Sant Donis (9 d’octubre) és el dels enamorats i el costum és regalar a l’estimada “la mocadorà”. Pot ser per això, i tenint en compte el seu ofici va pensar en regalar a l'estimada un llibre.  

La cosa va tindre èxit i va ser a partir del 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, va canviar la data i es va fer coincidir el regal del llibre el 23 d'abril, el dia de les defuncions de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare el 1616. Naixia el "Dia del Llibre" talment com el coneixem, i se li va afegir el costum que hi havia des del segle XV de regalar una rosa a l'estimada. I dia complert: dia del llibre i dia dels enamorats.  

Uns triaran Sant Donis (9 d'octubre), altres Sant Jordi (23 d'abril) però si que tenim clar que el 14 de febrer no és el dia dels enamorats valencians. Això és una "fake news", una còpia dels americans impulsada per "El Corte Inglés" entre tants altres comerços per vendre més.  

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor, amb la qual cosa una diada del llibre celebrada a Catalunya, iniciada per un llibreter valencià, s’ha escampat per tot arreu del món.  

Moros a Alcoi
 
Sant Jordi d'Alcoi
 
La Diada de Sant Jordi commemora la mort del sant, el 23 d'abril de l'any 303. Nascut a la Capadòcia (Túrquia actual) en el segle III, fill d’un militar al servei de l’Imperi Romà i, segons la tradició, va ser martiritzat per protegir els cristians. El martiri va ser a Diospolis (Palestina) i va ser canonitzat pel Papa Gelasi I l’any 494. 

Al País Valencià li tenim un gran apreci i estima, sobre tot a Alcoi. El dia 23 d'Abril del 1276 els moros de Al-Azraq (en àrab "el Blau", perquè tenia els ulls blaus) assetjaren la vila, i mossen Torregrossa durant la missa va encoratjar les tropes i va invocar l'ajuda del sant del dia: Sant Jordi. Quan en l'atac moro ho tenien perdut va aparèixer un cavaller sobre els merlets del castell en un cavall i una creu en el pit.  

Els musulmans el van identificar com a Walí, guerrer sagrat de la seua religió, i els cristians com Sant Jordi, que amb una fletxa causava la mort d'Al-Azraq i la derrota dels moros. Els alcoians l'escolliren com a patró i des d’aleshores ençà celebren tots els anys una festa en el seu honor. 
 
 
 

58  Fira del Llibre de València

La Fira del Llibre de València és l’esdeveniment més important al voltant de l’univers literari organitzat per la Fundació Fira del Llibre de València i el Gremi de Llibreters de València. Es desenvolupa any rere any a la ciutat de València des de fa 58 edicions per tal de promoure la lectura i l’activitat de les llibreries del nostre territori.

La Fundació Fira del Llibre de València va nàixer l’any 2018, amb l’objectiu de fomentar la cultura literària mitjançant accions que afavoreixen l’increment de la lectura. La seua finalitat principal és, per tant, l’organització de la Fira del Llibre de València, un dels majors esdeveniments entorn del llibre i la lectura en l’àmbit nacional.

Constatant la realitat de desavantatge existent entre la literatura en valencià respecte la del castellà, la fundació presta especial atenció a les activitats que afavoreixen l’increment de la lectura en valencià.

Des de 1985 la Fira del Llibre s’ha ubicat tradicionalment en un emplaçament gratificant, cèntric i accessible com són els Jardins de Vivers de València.

Què passeu-bon dia.... amb un llibre a la mà!!!