L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimarts, 25 d’abril del 2023

DIA 25 D'ABRIL: "Valencians i valencianes, dignitat sí" o la lluita pel nostre dret foral que a Madrid no volen reconéixer



Avui, 25 d’abril, els Juristes Valenciana reclamaran una vegada més la recuperació del dret civil valencià que vam perdre quan el rei Borbó Felip V va derogar les lleis valencianes, els Furs, i ens va imposar les lleis de Castella. És la mateixa demanda l’any passat, de l’any anterior i encara més l’anterior i així fins els 2016, quan Madrid va declarar que era inconstitucional una part de la reforma de l’estatut d’autonomia que s'havia pactat ací a València entre el PP i el PSOE.

La batalla d'Almansa (fotografia superior) va tindre com a greu conseqüència la imposició  de l’anomenat decret de Nova Planta amb el qual perdíem els furs, i amb ells el nostre dret foral, a més de perdre dels usos i comuns, l'arrelament a uns territoris germans amb els quals compartim la mateixa llengua. Cinc segles de la nostra història, d'ençà 1238, s’esborraven i es perdia l'autogovern.

  “Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança” és la dita popular que ens ho recorda, una frase que hauríem d'anar pensant en canviar per alguna cosa que fes referència a que la nova batalla d'Almansa té lloc en el 2023 al Congrés Espanyol i en contra de partits centralistes com el PP i el PSOE  i les seues sucursals en la nostre centrals.

L’Estatut valencià proclamava el nostre dret foral com a eix de la nacionalitat històrica valenciana. Va estar vigent entre el 2008 i el 2016 i va beneficiar a 300.000 valencians que van establir pactes i relacions jurídiques emparats en aquesta llei.

Finalment, a Madrid el Tribunal Constitucional espanyol com a l'Estatut català, va mutilar el nostre estatut i va derogar la part referida al dret foral històric valencià, un altre greuge i menyspreu al Poble Valencià,  perquè hi ha altres nacionalitats històriques als quals si se'ls reconeix. 

 

“Valencians. Dignitat: sí!”, és el lema amb el qual l’Associació de Juristes Valencians ha convocat una concentració a la plaça de la Mare de Déu de València per la restitució del dret civil valencià. La convocatòria s’ha convertit en un aplec contra els greuges que el govern espanyol perpetra de manera sostinguda i sistemàtica contra els interessos valencians.

Juristes Valencians i altres entitats denuncien el tracta discriminatori cap a la societat valenciana i cap a l’agenda valenciana de necessitats socials en temes com el finançament, però també el corredor mediterrani, el transvasament Tajo-Segura, el servei de rodalia de Renfe, i protesten contra l’infrafinançament que patim de fa dècades. 

Per això, demanen la reforma constitucional per a restituir el dret civil, una reforma que Les Corts Valencianes han aprovat i que s'ha presentat a les Corts Generals de Madrid que, any rere any, no en fan fan cas i tant el govern del PP abans com ara el del PSOE han convertit el congrés espanyol a Madrid en un mur infranquejable a l’hora de canviar la redacció d’un article, només un  article de la Constitució, que donaria vigència a les nostres lleis forals.