L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 25 de febrer del 2016

Què va passar el 25 de juny de 1992 a Estrasburg?

Doncs va passar que el 25 de juny de 1992, a la ciutat d'Estrasburg, al si del Comitè de Ministres del Consell d'Europa, es va signar un acord que va entrar en vigor l'1 de març de 1998: la Carta Europea de les Llengües Minoritàries. La va signar, la va ratificar l'estat espanyol el 9 d'abril de 2001, la qual cosa li compromet a adoptar mesures concretes en favor del català-valencià i, com no, de les altres llengües com el basc, l'euskara...

L'estat espanyol va firmar i es va comprometre, com diu l'article número 11.2,  “a garantir la llibertat de recepció directa d'emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua practicada sota una forma idèntica o pròxima d'una llengua regional o minoritària i a no oposar-se a la retransmissió d'emissions de ràdio i televisió de països veïns en tal llengua”.

El Consell d’Europa, va encara més lluny i afirma que “aquest compromís comporta no sols eliminar obstacles, sinó també adoptar mesures positives dirigides a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de televisió entre territoris veïns on es fa servir una llengua regional o minoritària en una forma idèntica o pròxima”.

Què fem? Va, siguem seriosos, aguanteu-vos-hi la rialla. Sí, està clar, els acords i els compromisos sobre les llengües minoritzades a l'estat espanyol, i si damunt governa el PP, se les passen per l'entrecuix. I no el PP, també el PSOE, que va ser el primer que va posar entrebancs i impediments en forma de prohibicions - Ai, el ministre socialista Barrionuevo!!!- a l'emissió de TV3 al País Valencià. 

I que voleu que vos diguem? Com se sol dir: si no en vols una tassa de brou, pren-ne dues! Ja no és només que el govern espanyol del PP ( amb la complicitat de l'exgovern valencià del mateix partit) es passara per l'entrecuix el compromís envers la Carta Europea de les Llengües Minoritzades i prohibira les emissions de TV3, Catalunya Ràdio i de la resta de canals públics catalans a terres valencianes, sinó que el mateix govern valencià va tallar les emissions de la radio i televisió pública valenciana.

De res no ha valgut el compromís del govern espanyol a Europa, de res no han valgut les mobilitzacions ciutadanes i, fins i tot, de moltes institucions valencianes: el País Valencià és l'únic territori amb dues llengües cooficials que no té mitjans públics en la pròpia llengua. I damunt cal escoltar la impresentable (políticament parlant pel seu acte d'avui) de la presidenta del PP, la sra. Bonig, que és capaç de dir avui mateix en Les Corts que preferia ser la "telonera" de The Killers, Coldplay, Depeche Mode o The Cure abans que ser-ho de Raimon, del qual s'ha anunciat una gira de concerts pel País Valencià.

¡¡¡Així li va anar a Raimon, a l'Ovidi Montllor i a tots els cantautors i grups valencians i en valencià durant els 20 anys de govern del PP!!! Ni una, cap imatge, ni actuació.  El posicionament de la presidenta del PP és demostratiu de quina ha estat i quina és la voluntat d'eixe partit respecte a la llengua: si per ells fóra, i això ho demostraren amb el tancament de RTVV, la farien desaparéixer.

La Carta Magna, la Constitució espanyola, contempla el dret a rebre informació en la pròpia llengua. Però ja se sap que això només aprofita per donar-li color al drap, com solem dir. En la pràctica és massa sabut el que passa.

Pot ser siga per tot això que Compromís ha presentat al Senat, la cambra territorial que ha de ser la veu de totes les comunitats, una moció on : 


1. Insta el Govern de l’Estat a garantir les emissions de totes les televisions i ràdios realitzades total o parcialment en la llengua comuna dels valencians, catalans i balears en el conjunt del domini lingüístic.

2. Insta el Govern de l’Estat a facilitar l’aplicació, a l’interior del territori de l’Estat, de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, amb especial atenció al que disposa el seu Article 11.2.
 
Penseu que en faran cas? Penseu que ho tindran en compte? S'admeten apostes. I és que aquell 25 de juny del 1992... queda tan lluny!!! Tant lluny que fins i tot han oblidat el que firmaren.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No esperem mai res bo des de ponent. Van a per totes des de fa segles.