L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 3 de febrer del 2016

El govern espanyol "passa" de l’Arxiu de la Corona d’Aragó fundat per Jaume II el Just


Han passat anys des de l'última reunió del Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó òrgan del qual la Generalitat Valenciana en forma part. Des del 2007 mai més s'ha convocat el Patronat i tots els governs de l'Estat han passat olímpicament de preservar-lo, conservar-li i fer-ne la difusió dels fons. ¿S’imagineu que això podria passar en l’Arxiu de la Corona de Castella, p.e.? 

L'arxiu va ser creat per Jaume II El Just, el creador de Valldigna, en 1318 i va tindre durant segles la consideració d'Arxiu Reial i de propietat del monarca. Fins el 1770 va estar allotjat en el Palau Reial de Barcelona i al costat de les escriptures referents al Patrimoni Reial d’Aragó es van custodiar allí els documents de govern i justícia, i entre ells les sèries de registres de la Cancelleria. 

L'Arxiu de la Corona d'Aragó té com a finalitat custodiar, conservar, organitzar i difondre la documentació que, procedent de diverses institucions, ha anat acumulant en els seus dipòsits des de fa set segles. Actualment pertany al Patrimoni Històric.


La norma que el regula indica que el ple del Patronat, compost pels representants dels Governs d'Aragó, País Valencià, Balears i Catalunya i el Govern de l'Estat han de reunir-se una vegada cada any. 

Cal saber que la creació del Patronat va ser fruit de 20 anys de reclamacions fetes al Govern espanyol per part dels governs d'Aragó, País Valencià i Balears per a coparticipar en la gestió de l'arxiu, que és de propietat estatal, i té la seu a Barcelona.

L’última resposta oficial del Govern espanyol sobre el Patronat va ser arran d'una pregunta del diputat de Chunta per l'Esquerra d'Aragó, Chesús Yuste, al novembre de 2013, i se li deia que “el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport té previst instar una nova designació de representants, amb la finalitat que es puga aconseguir un funcionament ordinari del Patronat” una promesa que no cal ni dir, han incomplit.