L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dilluns, 22 de febrer del 2016

Tavernes rebutja els bous al carrer sense una majoria clara

Programa de l'any 1944: Festes la darrer setmana de setembre i bous al carrer


Aquest matí a les 10, tal com estava anunciat en el decret de la consulta popular sobre festes, s’han obert els sobres de votació presencial. El resultat del mateix s’ha unit a la votació telemàtica, amb la qual cosa a falta de confirmació oficial de les dades, es dóna per acabat el procés de consulta popular sobre les festes valleres.

Els veïns de Tavernes s’han manifestat en contra de la presència de bous al carrer en els Festes Majors de Tavernes, encara que no hi ha una majoria clara, i la diferencia entre els que estan a favor i en contra és mínima, d’uns punts, a falta de confirmació de les dades, mentre una bona mostra de veïns i veïnes s’han manifestat indiferents davant la celebració d’aquests festejos.

Al contrari dels bous al carrer, la pregunta sobre la presencia de “tir i arrossegament” en les Festes Majors es rebutjada per una més ampla majoria, i de fet són molts pocs els que s’inclinen a favor de la celebració d’aquest acte. 
El dissabte, el ball de disfresses
 Un resultat que pensem trenca totes les previsions ha estat la decisió de triar com a millor època per a la celebració de les festes la primera setmana de setembre, amb la qual es trenca el costum de les darreres dècades, la segon setmana, i la proposta de la tercera setmana que estaria més d’acord amb la tradició històrica. 

Quan a la durada, el veïnat s’ha expressat majorment a favor de que les festes es concentren al llarg d’un cap de setmana, entre el dijous i el diumenge, ambdós inclusiu. I també que les paelles siguen en divendres i el ball de disfresses el dissabte.

En el cas d’enguany, 2016, i si unim el resultat de la consulta, resultaria que les festes del poble s’han de celebrar entre el dia 6 de setembre (dijous) i el dia 9, diumenge. 
Les paelles, el divendres de festes
 No es preguntava en la consulta sobre la baixada, que tradicionalment i històricament se celebra el dissabte i serveix com a acte per obrir les festes, encara que últimament tenim dos actes diferenciats per aquesta finalitat, el concurs de xarangues, que serviria de pòrtic als actes festius, lúdics i musicals, mentre la baixada quedaria com a acte religiós. 

Cal recordar que el fet que el Crist es baixe i estiga una setmana a l’església de Sant Pere recorda la setmana que la imatge va romandre en el temple, on es va baixar (la baixada) en processó per demanar-li protecció davant de l’epidèmia de colera morbo que va patir en 1885. I després es va pujar (la pujada) també en processó. De fet, les Festes Majors s’han celebrat la darrer setmana de setembre fins a la dècada dels anys 1970. 

I ací veiem que pot sorgir un primer problema, car caldrà adaptar els dos actes a la voluntat majoritària de la consulta: festes en un cap de setmana. 

Els participants en la consulta han decidit també que l’Ajuntament celebre un espectacle amb alguna figura important del panorama musical, i que aquest acte siga pagat. 
Els bous al carrer són rebutjats per la mínima
 
I ara què? 

El nombre de persones participants en la consulta, pel que s’ha dit, queda molt lluny del total que estaven cridats a expressar la seua opinió. Recordem que el nombre d’electors de Tavernes és, arredonint, sobre les 11.000, comptats a partir dels 18 anys, però tenint en compte que es podia votar a partir de 14 anys aquests nombre ha de ser molt major, amb la qual cosa sorgeix la pregunta: la mostra és significativa? I no serem nosaltres qui respondrem la qüestió. 

I del resultat sorgeix una segona pregunta: ¿Està obligat l’Ajuntament a dur el cap el que ha expressat finalment la consulta? Està clar que és una consulta, una enquesta, i que no hi ha cap obligació jurídica, però si que hi ha una obligació política. 

Volem expressar el nostre acord en que se li pregunte a la ciutadania sobre qualsevol tema local, però pensem que per ser el primer i mentre no es canvien alguns costums, calia un període d’informació a la ciutadania, explicar exactament que es pretenia, i sobre tot prèviament haver obert un debat o debats, amb informació clara sobre les distintes opcions i qüestions que s’hi preguntaven. 
És a dir, haver fet talment com ens consta estan fent altres localitats que per estimular la participació han enviat una publicació tipus tríptic casa per casa i s’han instal·lats panells informatius per tota la localitat.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

I la resta de preguntes?

Anònim ha dit...

Quin dia faran el concert de pago? Dijous?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Totes les preguntes quan l'Ajuntament informe de tot els detalls i resultats de manera oficial.

Per ara les dades que sabem i no oficialment definitives:

Participació: 1799 veïns, no arriba al 12 % dels 15.183 que complien els 14 anys o eren majors en aquest 2016.

A favor dels bous 719 (38%) en contra 792 (42%) i 333 (17%) els dona igual

Jesús Frare i Garcia ha dit...

Cap d’eixes dades quadra. 38% a favor + 42% en conra + 17% abstencions = 97%, i hauria de ser 100%.
719 a favor + 792 en contra + 333 abstencions = 1.844 vots, no 1.799.
Quina és la font?

La Cotorra de la Vall ha dit...

En cap moment nosaltres hem dit que hi ha un 17% d'abstenció, és a dir, que no han votat.
Hem dit que hi ha un 17% que han votat l'opció "em dóna igual" que era una de les possibilitats.

Un poc de serietat.

Anònim ha dit...

Si la consulta es vinculante
Cuando hacen la consulta del exceso de gasto de camp municipal . No estoy por pagar algo que no me gusta
Y asi podriamos seguir con el pseudo rock de la playa o las 7 lunas
Quien lo quiera q lo pague ya q la asistencia no supera las 300 ersonas

Anònim ha dit...

Ara podeu fer també una consulta sobre els espectacles de cavalls i també sobre els coloms, que ja està bé de maltractar a la coloma. I de pas, altres sobre si es fan o no processons, si l'Ajuntament ha de pagar l'espectacle sorollós de les xarangues, per exemple, o els grups de musica trenca timpans fins les 6 del matí, o les subvencions a entitats privades esportives, incluint el gasto de les instal·lacions.
Compromis el que ha de fer és governar segons els seus principis i postulats i d'aci 4 anys qui no estiga conforme que no els vote. Qualifique d'una gran clavada de pata una enquesta com la que s'ha fet a base d'espectacles concrets i sense saber per quins motius s'han elegits eixos i no altres. Ganas de clavar-se amb un embolic i buscar-se problemes per a no res, això no representa la voluntat de tota la gent.
I es prenga la decisió que es prenga, aneu a quedar malament.

Jesús Frare i Garcia ha dit...

“Em dóna igual” és una abstenció, si s’ha plantejat com a resposta en una consulta. En tot cas, que és el que canvia respecte a la pregunta? 38+42+17 continuen sent 97.

Anònim ha dit...

la acta del recontw que ha publicat l'ajuntament no s'enten molt

La Cotorra de la Vall ha dit...

Quan un no vol dos no es barallen: per a tu la raó.

Malgrat això:

S'anomena abstenció a l'actitud d'abstenir-se o inhibir-se de participar en un procés, acció o qüestió, especialment en una elecció. Dit més planerament, en unes eleccions es considera "abstencionistes" aquells que no van a votar.

Nosaltres considerem que no fa cap abstenció el veí/veïna que vota per una de les opcions que s'hi proposaven, encara que aquesta siga "em dóna igual". El fet de marcar la creu a la casella de "em dóna igual" implica un vot, no una abstenció.

Aprofundint en el que dius, eixe 3% que hi falta segurament hauran votat en blanc, tampoc serà una abstenció perquè participen en el procés.

Realment l'abstenció serà de 13.384 veïns/es que no hi han participat. Eixos si que s'han abstingut....

A no ser que ara les coses siguen del revés.

De tota manera, per a tu la raó.

Jesús Frare i Garcia ha dit...

Home, no anem a redefinir l’abstencionisme ací i ara (l’abstenció ACTIVA té molta història). No és el cas, si necessites tindre la raó, per a tu.
Esperem que l’Ajuntament s’aclarisca amb les dades definitives. Total, es fer unes sumes.

Anònim ha dit...

El que queda es compli en el que es va dir, que la enquesta era vinculant, i que sería aceptada, aixi que ara ja se sap, no es temps de lamentacions i si de fet, i compliment de paraula.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Hi havia tres preguntes en la consulta (bous, tir i arrossegament i l'espectacle pagat) on els apartats a respondre era:

- Sí
- No
- Em té igual.


L'opció "em té igual" és una opció a votar com les altres, considerada al mateix nivell que el sí i el no.
Si apliquem la teua argumentació, tots i totes hagen votat el que hagen votat s'han abstingut.

Anònim ha dit...

Crec que no estenia ni que haber fet la consulta,segons l´alcaldia nombraba el poble sense mal tracte animal i per eixa mateixa rao no es pot fer els bous, Jordi tenia rao en que un animal no pot estar sense veure i caminar tantes hores al sols per un espectacle i que mes tancat en ple sol de sept.. que un bou en un recinte tant menut.
Si el resultat no ens agra no podem buscar escuses,les coses es pensen abans de fer sino serem "donde digo diego",o " perque en conbe".
i res de vinculant es un resultat que no esperabem.