L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 716
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 19.241

dimarts, 4 de febrer del 2025

CAPÍTOL 4: A l'horitzó assoma una nova plaga que, per ara, no té cura

 Ho hem dit en els altres capítols: el camp valencià i, més que res el sector citrícola, travessa una difícil situació derivada de la detecció de plagues en els punts d'entrada de les importacions i les dificultats per a combatre les introduïdes a Europa. Però... ens trobem davant una nova, el Huanglongbing (HLB), la pitjor malaltia dels cítrics i que, ara com ara, no té cura.

 



Els vectors transmissors del bacteri avancen per la conca mediterrània, i ja se senten veus que avisen que cal estar preparats per a previndre, i si ve al cas, lluitar de manera àgil i contundent contra aquesta plaga. Una plaga considerada la pitjor dels cítrics, la més greu, perquè quan un arbre s'infecta no té cura: pateix pèrdua de vigor, la mort de les branques i finalment de la planta. Abans d'arribar a la seua fi, els arbres malalts donen fruits amargs i deformes. 

Les pèrdues econòmicas són grans a causa de la disminució de collites, mala qualitat de la fruita i l'obligat arrancat de arboles, a més del control estricte dels vectors i reconversió del sistema de producció de plantes en els vivers, segons el Servei Agrícola i Ramader (SAG) del Ministeri d'Agricultura.

 Malaltia bacteriana transmesa per dues espècies d'insectes psílids 

El HLB, citrus greening, engroguiment o enverdiment dels cítrics, és una malaltia bacteriana causada per Candidatus Liberibacterspp., i transmesa per dues espècies d'insectes psílids portadors del bacteri ( Diaphorina citri i la Trioza erytreae), encara que també és possible per empelt amb brot infectat. La mort productiva de les plantes ocorre en un període màxim de huit anys, depenent de l'edat i condicions de cultiu. 

Els símptomes que presenten són:


 En Fulles:

-Aclariment de nervadures.
-Taques o clapejats, asimètrics respecte al nervi central, verds-clars o grocs mesclats amb un verd normal sense una clara divisió entre elles. Una planta sense la malaltia té els dos costats, dret i esquerre, cloròtics o verds normals.
-En alguns casos s'observa l'engruiximent de les nervadures de les fulles.
-Les fulles joves afectades romanen de grandària xicoteta.
-Símptomes semblants a la deficiència de minerals com: zinc, ferro, manganés, calci, sofre, Bor i magnesi.



 En Arbre:

-Mort apical en pocs anys de l'inici de la infecció.
-Important defoliació.
-Desenvolupament de múltiples brots amb fulles xicotetes, pàl·lides i clapejades creixent en posició erecta
-Reducció del creixement.
-Abundants branques seques.
-Sistema radicular poc desenvolupat i amb poca quantitat de pèls absorbents.


 En Fruits:

-Durant la infecció es poden observar fortes floracions amb un pobre quallat de fruits.
-Caiguda prematura de fruits i els que es mantenen en l'arbre són xicotets i asimètrics.
-Coloració anormal, amb una zona groga, normalment l'exposada al sol, i una altra verda-oliva intensa. 
- Inversió de color.
-En fer un tall transversal es pot observar l'eix central tort, asimètric.
-Poca quantitat de suc i poca concentració de sòlids solubles i sucres, obtenint-se un suc molt àcid que no pot utilitzar-se en la indústria pel seu sabor amarg-salat desagradable.
-Les llavors són xicotetes, poc desenvolupades i atrofiades, molt poques aconsegueixen bon desenvolupament, amb una coloració fosca , sovint amb taques.

Cal esmentar que la presència d'aquesta malaltia no sols es pot presentar en les zones productores, sinó també en zones urbanes  pel fet que el transmissor és un insecte que es trasllada d'un lloc a un altre, a través de material vegetal i/o per l'acció del vent.

Recopilació i resum de diverses publicacions en organismes oficials sobre el tema 

 

Més informació: