L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.495
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.802

dissabte, 10 d’agost del 2024

Les nits, fins al dia 13, són de les millors de l'any per observar Els Perseids, la pluja d'estrelles o llàgrimes de Sant Llorenç

 


El dia de Sant Llorenç, i els dels voltants, són entre els millors dies de l'any per observar la pluja d'estrelles, el fenomen astronòmic també conegut popularment com a les llàgrimes de Sant Llorenç en donar-se al voltant d'aquest dia. Enguany s'han pogut observar des del 17 de juliol, però són especialment visibles entre la nit del 10 i la del dia 13, i es mantindran al cel fins el 24 d’agost.  
 
I tot té un motiu o causa: el pas del cometa109P/Swift-Tuttle per les proximitats del Sol, és qui ens ofereix un espectacle astronòmic, un ball de llums celestes que ens recorda que som part del cosmos i que la nau Terra viatja sense aturar-se. La pluja de meteors també es coneguda com a "Els Perseids" i són les restes de la cua de pols còsmica que deixa anar el cometa Swift-Tuttle amb el pas pel cel. S'anomenen "Els Perseids" per referencia al radiant on es troben, la constel·lació de Perseu, prop de Cassiopea.

 

 
El cometa és un tros de gel brut (gels d’aigua, amoníac, etc. i pols) i com que s’escalfa cada vegada que s’acosta al Sol, emet material en immensos dolls que formen cues de pols i gas ionitzat. Aquests dies la Terra creua l’òrbita del cometa i es troba amb els seus residus.
 
El millor moment per a contemplar-los serà la nit del 12 al 13 d’agost i l’astrònom valler Enric Marco ens recomana com a hora ideal entre les 0.00 i les 4.00. “La lluna estarà en quart creixent i quan es ponga el sol, estarà brillant, es veurà la meitat il·luminada, però quan vagen passant les hores, a partir de les 0.00, la lluna es pondrà, pel nord-est començarà a eixir la constel·lació de Perseu i es veuran els Perseids. Això no vol dir que no se’n vegen abans, però com que el cel estarà il·luminat, no es veuran tan bé”, ens aclareix.
 
 
 
 
 Avui 10 d'agost, dia de Sant Llorenç, serà un bon dia per observar la pluja d'estrelles, i el millor moment cap a l’alba,i per gaudir dels Perseids  millor que res cercar un lloc fosc, allunyat de les ciutats on el cel nocturn encara estiga net i es veja la Via Làctia. I no cal equipament especial, ni prismàtics, ni telescopis. Simplement caldrà que us estireu a terra sobre una tovallola a la platja (si està ben fosca) o al camp molt millor i podreu veure tot el cel de cop i no us perdreu cap meteor.
 El nostre agraïment a Enric Marco del Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València