L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dijous, 4 de gener del 2024

Visca Tavernes, visca el Festivern: Ens veiem al desembre, al Festivern 2024.

 

  
El Festivern 2023 ja ha entrat en la història. Si hem de fer un balanç ràpid del que ha estat l'esdeveniment, unes poques paraules ho poden resumir: ha estat un dels millors Festivern de la història on, sense desmeréixer cap dels grups participants, ha destacat el doble protagonisme de "Zoo", en el concert "normal" i l'especial dedicat als menuts ( i no tant menuts),  el Festivernet. Tot un encert  i que es repetesca l'any que ve. 

Les xifres d'assistència als concerts sempre són motiu de polèmica: que si menys, que si més.... Està clar que la carpa i voltants poden acollir sobre les 10.000 persones, i segons ens han dit fonts de total credibilitat 4.200 entrades es vengueren al Festivernet, i si cada entrada duia aparellada un xiquet/a de menys de 12 anys... podem anar fins als 9.000 espectadors els que gaudirem "Zoo" al concert matinal. Per tant, tres dies de concert a tope i un de festival infantil.... deixem el calcul final per als lectors.
 
Fugint dels guarismes, ens trobem amb una realitat que, any rere any i són ja molts, és tossuda: milers i milers de festiverners i festiverneres, arribats de tots els punts de la geografia estatal, elegeixen Tavernes i el Festivern per festejar l'arribada de l'any nou. I això es així  d'ençà del 2011 quan més complicat tenia el Festivern la seua continuïtat per les pressions en contra des de "dalt" a moltes possibles seus i a a ciutats que ja havies estat,  i Tavernes i el govern municipal el va acollir amb els braços oberts com a la nova seu de celebració. 
 
 
Festivern 2023: L'envelat des de dalt de l'escenari 
 
 
Un inici ple de "travetes" de la dreta local i no local
 
Va ser aquell 2011 un any, i els que seguiren en aquella legislatura, en que el govern de Compromís va suportar fortes pressions de la dreta local (la del poble i la de la Generalitat governada pel PP), de crítiques, de negar-li el pa i la sal, de tirar per terra els grups i la música en valencià (mireu l'hemeroteca, que no ens inventem res), inspeccions, traves administratives etc.  Semblava com si el dimoni emplomat havia arribat a Tavernes disfressat de Festivern, i eixa era la impressió que ells transmetien als veïns.
 
Res d’allò que en els blogs i perfils locals de facebook anunciava la dreta local i els endevins  que anava a passar, cap dels flagells que patiria Tavernes per culpa del Festivern, res mai no  s’ha acomplit... I ens recordem de Miquel Martí i Pol: “Cap dels prodigis que anunciaven taumaturgs insignes no s'ha complert, i els anys passen de pressa”. 
 
En aquells temps ells mai no feren -ni faran- res per la música en valencià, ni recolzaren cap indústria musical valenciana. Ja ho veieu: aleshores prohibiren la presència de grups i cantants en els mitjans que controlaven per ser govern de la Generalitat: Canal 9 i Ràdio 9. Ara tornen a ser govern en la Generalitat, i han tornat les censures, els retalls d'ajudes al sector audiovisual valencià, a la persecució de la nostra llengua... a les polítiques en contra de tot, tot, tot allò que siga expressat en valencià. Tornem a la casella d'eixida?
 
 
Festivern 2023: L'envelat des de la porta principal
 

Tavernes, centre de la música en valencià a l'hivern
 
El Festivern  ha posat Tavernes al mapa i l'ha convertida en el centre musical del País Valencià. I això no ho diguem nosaltres, ho diuen les televisions, ràdios i premsa que s'ha fet ressò de la celebració vallera. I ho hem comprovat tots i totes un any mes enguany: alegria, animació pels carrers, civisme, educació, respecte... i els bars plens i comerços una injecció econòmica a la ciutat, a la qual cal sumar la seguretat que el jovent valler el teníem a casa, sense viatjar ni agafar cotxes. 

Podem estar orgullosos d'un Festivern que ja és valler, de casa. Com altres esdeveniments d'èxit, es diu que per fora hi ha ciutats qui vorien amb bons ulls convertir-s'hi en la nova seu. I és diu, tot i que no ningú no esmenta noms, que hi ha ofertes de ciutats a l'organització perquè canvie de lloc. És una història que es repeteix també any rere any.

L'organització, al Facebook oficial, ha acomiadat el Festivern 2023 amb aquestes paraules: Vos estimem molt. Gràcies per aquests tres dies. Visca Tavernes, visca el Festivern. Ens veiem al desembre, Festivern 2024. Tot una declaració d'intencions...