L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimecres, 10 de gener del 2024

Presentació el divendres, dia 12, a la Casa de la Cultura de "Arrelats. Famílies valencianes amb història"

 

 La Casa de la Cultura acull el pròxim divendres, 12 de gener, a les 19'30 hores la presentació del llibre "Arrelats. Famílies valencianes amb història", el segon volum del projecte Arrelats, d'Edicions Sidillà, un acte que comptarà amb la presència de l'autor Juli Capilla acompanyat de Aurora Rubio Mifsud, restauradora i professora de dibuix, i Encar Mifsud, regidora de Cultura.

Arrelats arreplega els testimonis directes d’unes quantes famílies valencianes amb història, en aquests cas de les que duen el cognom "Mifsud", procedent de Malta. Altres del llibre són procedents de Catalunya, però també d’Aragó, i es van instal·lar al nou Regne de València  després de la de la conquesta del rei Jaume I.
  
D’altres, en canvi, hi van arribar més tard. En ocupar les noves terres conquerides, hi van dur també els costums, la cultura i la llengua originària dels colons. Catalans, sobretot, però també aragonesos, occitans, navarresos, mallorquins, genovesos ,maltesos, castellans, francesos... van ocupar a poc a poc l’antiga Xarq al-Àndalus. 
 
Els nouvinguts adoptaven la llengua del país, el “bell catalanesc” que s’havia escampat per tot el Regne de València, des de Morella fins a terres d’Oriola, i fins i tot al Regne de Múrcia. 
 
Juli Capilla ha viatjat expressament a unes quantes poblacions i ciutats emblemàtiques del País Valencià per entrevistar-se amb la seua gent, perquè li conten les seues històries i les seues vides. Un llibre ple d’història i d’històries personals de localitats com Tavernes, però també Vilafranca, València, Quatretonda, Gandia, Dénia, Benidorm, Tàrbena, Tabarca, Alacant, Elx, el Pinós, Jesús Pobre... fins arribar al Carxe, l’únic territori enclavat a Múrcia que parla valencià.
 
Els veritables protagonistes d’Arrelats,aquest llibre viu i fascinant, són una gent autèntica, genuïna, única, que ha estat fidel als seus costums i a la seua llengua, lligada a una història pròpia, singular, ben arrelada a la terrades de fa segles.