L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimecres, 10 de gener del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: No tindrem dret civil valencià, el PSOE i PP no accepten eixa modificació en la Constitució

 

 

El PP-PSOE no han volgut que Compromís incloga la recuperació del dret civil valencià en la proposta de reforma de l'article 49 la constitució espanyola. El Congrés en debatrà la modificació, però el PP-PSOE no ha acceptat cap canvi i s’han negat a incorporar la petició en la proposta de reforma de l’article 49.  I l'esmena que presente Compromís no reeixirà.

Per tant una vegada més, i en van...! des de Madrid i els dos partits centralistes que ens han governat d'ençà la instauració de la democràcia ens donen una nova bufetada als valencians i les valencianes. I el que és més greu, amb l'acceptació dels diputats ¿valencians? del Congrés. Quantes ens en pegaran més, de bufetades? Aprovació de l'estatut per la denominada "via lenta", el nom imposat al territori, els problema dels símbols, la desfeta de la llengua... el procés de castellanització i despersonalització continua.

La portaveu de Compromís al Congrés, Àgueda Micó, ha saltat d'indignació, acusa el PP i el PSOE i argumenta que la recuperació del nostre dret civil "és una qüestió de justícia històrica per als valencians, i no te cap aspecte econòmic" mentre recorda que té un consens molt ample en la societat valenciana.

I tan ample, diputada Micó: el 2020 les Corts Valencianes, amb el vot a favor del PP i el PSOE, aprovaren que quan es fera efectiva la reforma constitucional prevista de l'article 49 s'introduïra en el procés el dret civil valencià. I la majoria d'Ajuntaments valencians ha aprovat en els plens donar recolzament a eixa proposta. Sense oblidar les promeses dels seus màxims líders en campanya electoral.

Cal dir, i saber, que amb el dret civil propi avancem en l'autogovern, cosa que els valencians no aconseguirem plenament pel distint procediment seguit en assolir la nostra autonomia. Aleshores no aconseguirem el reconeixement de ser "nacionalitat històrica" com altres autonomies, ni que el nostre dret civil es tinguera en consideració constitucional, cosa que si tenen reconegut els drets civils de Catalunya, Aragó, Navarra, Galícia, País Basc i Balears. 


Àgueda Micó, portaveu de Compromís al Congrés
 

La reforma del nostre estatut del 2006 ho va voler esmenar, i a més de declarar que som una "nacionalitat històrica", es va incloure el dret civil a l'Estatut, que es reconeixia en les lleis del règim econòmic del matrimoni (separació de béns), la custodia compartida, la llei de parelles de fet i la llei de contractes agraris que regulava les vendes del camp i l'arrendament de terres.

A iniciativa del govern d'Espanya, es presentava recurs davant el TC, que declarava  inconstitucional i anul·lava totes les lleis del nostre dret civil perquè a la constitució espanyola no es contemplava. Ara hi havia l'oportunitat de solucionar eixe greuge envers els valencians i valencianes, i més encara quan no costa diners, però ni PP ni PSOE han demostrat voluntat. 

Es fa difícil d'entendre la postura del PP-PSOE, que tot i les promeses, no tenen cap interés a resoldre una reivindicació històrica sobre les lleis dels valencians, unes lleis que ens arrabassaren amb el Decret de Nova Planta del Borbó Felip V, obligant-nos a regir-nos per les lleis de Castella. Fins ara.

Però també, massa vegades, es fa difícil entendre la postura de Compromís, que no mostra les dents, i manté una postura submisa a la burla que es fa de nosaltres, els valencians, i es vota a favor d'investidures i de tot el que es pose per davant en el Congrés. Compromís anuncia que votarà a favor de la reforma de l'article 49  i a canviar "disminuït" per  "persona amb discapacitat", perquè "una cosa no té res a veure amb l’altra”, ha dit Micó. No li ho discutirem, d'acord això és cert i just . 

Però sí que els dos vots de Compromís - per cert els diputats quasi invisibles dins de Sumar- s'han de fer valdre quan s'aproven els pressupostos, les previsions d'inversions, etc. Han de servir per recordar-li, al govern de Madrid, les tantes i tantes promeses no complides. Ja n'hi ha prou de cap cot. Un vot en contra de vegades per la dignitat, perquè els valencians i valencianes existim, no som ciutadans de segona, per mostrar la ràbia davant els greuges continus de l'estat (finançament, corredor mediterrani, problemes de regressió en les nostres costes, el port de València...), etc. i que no ens tracten com a "colònia".