L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

diumenge, 7 de gener del 2024

Tavernes celebrarà Sant Antoni del porquet el pròxim cap de setmana, el 13 i 14 de gener.

 


Tavernes celebrarà el pròxim cap de setmana (dies 13 i 14) la festivitat de Sant Antoni Abat amb un conjunt d'actes i activitats organitzats per la comissió de festers de Sant Antonio Abat  amb l'associació d'Amics del Cavall i l'Ajuntament.
 
L'organització convida tothom a gaudir dels actes un any més i participar-hi en totes les activitats que, amb molta estima i esforç, han preparat per als vallers i valleres.
 
 PROGRAMA D’ACTES: 
 

 
 
 
La festivitat de Sant Antoni, potser siga la festa més destacada del cicle hivernal, i ja ens avisa del lleu despertar de la natura després del solstici d’hivern. La festa arranca en temps dels romans, amb les Saturnals, les divinitats protectores de la fecunditat, dels conreus i dels animals. Amb la cristianització, molts costums pagans foren "reconvertits", cas de la dedicació de la jornada a Sant Antoni Abat o del Porquet, amb un gran protagonisme del foc, en forma de fogueres, que purifica i ajuden 

El foc n’és un dels protagonistes més destacats: des dels temps ancestrals s'encenen fogueres dedicades al sant amb un valor de purificació i sentit simbòlic de foragitar el fred i la foscor.

Sant Antoni (també de les Barbes Blanques en alguns llocs) forma part del patrimoni cultural dels valencians,on ha esdevingut el sant patró dels animals domèstics, d’ací el costum antiquíssim també a Tavernes de col·locar un taulell amb la figura del sant als estables i corrals de les cases perquè els beneïsca i protegesca. Un fidel testimoni també de la importància que els animals tenien en una societat agrícola com era la vallera fa uns anys. Aquest taulell encara hi ha en algunes cases i representa el sant, amb les llargues i blanques barbes, acompanyat per un porquet.