L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.482
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:6.339

dimarts, 7 de març del 2023

PLE MARÇ 2023: La moció de Compromís de mesures urgents a les platges és una "declaració institucional" en sumar-s'hi la resta de partits

 

La moció de Compromís que demanava mesures urgents i definitives als problemes de la transgressió i regressió de les platges valleres va ser aprovada com a "declaració institucional" en adherir-se de manera unànime la resta de grups municipals.

El candidat a l'alcaldia per Compromís, Josep Llàcer, com autor del text va llegir la "declaració institucional"  explica els problemes de les platges de Tavernes. En el text es recorda les peticions i reclamacions durant anys del govern  de Compromís de Tavernes, sense cap resultat ni resposta positiva des dels governs de l'estat. 

Les peticions de Compromís als organismes de l'estat, a Madrid o València, no han estat mai ateses

"Resulta evident i notori que la gestió del problema per part de l’Estat ha sigut molt deficient en gran mesura per la falta de sensibilitat i accessibilitat per part dels responsables directes del Ministeri. Existeix una gran desconnexió entre l’administració central i el ciutadà, els problemes i necessitats dels municipis sovint no s’atenen"  remarcava Josep Llàcer.

 

La primera línia de la Goleta no existeix. Sobre el mur es marca el que abans era platja. I els governs de Madrid (abans PP i ara PSOE) no donen solucions.


El candidat de Compromís feia palés que mentre "les solucions no arriben, les propostes que s’anuncien per part del Ministeri tardaran anys en aplicar-se i les platges de Tavernes, cada vegada més deteriorades, no aguantaran tant de temps", al temps que deixava ben clar que " necessitem, reclamem i ens mereixem solucions àgils a les incidències que resolguen definitivament aquesta situació crítica".

El text es posiciona en contra d'un canvi de la delimitació del Domini Públic Marítim i Terrestre en les platges de Tavernes. Llàcer afirmava sobre el mateix que "la solució a la regressió de la costa vallera mai pot ser el canvi de la fita del Domini Públic. Tavernes no assumirà ser l'àrea de sacrifici o el mal menor a la mala gestió i planificació de la costa i l’ampliació d’infraestructures portuàries per tal de mantenir la situació de privilegi d’altres platges". 


Espigó del Xúquer a Cullera i port de Gandia. L'arena s'acumula al nord (part dreta) i desapareix a la part sud (esquerra de la imatge)
 

Els acords aprovats en la que ja es oficialment "declaració institucional" 

1. Instar al Ministeri per a la Transició Ecològica del govern de Madrid perquè execute a la major brevetat els projectes de regeneració i recuperació de les platges de Tavernes que ha presentat l’Ajuntament en base als estudis de la Universitat Politècnica de València (UPV) d’esculls submergits. Implantant mesures correctores als efectes negatius de les infraestructures existents així com sistemes de retenció de l’arena que es pretén aportar per tal que les actuacions siguen més duradores en el temps si més no, definitives

2.- Instar al Govern de l’Estat a que desistisca, arxive el tràmit i rescindisca el contracte d’estudis tècnics relatius als béns del Domini Públic Marítim Terrestre sobre la variació del nivell del mar, i sobreelevació per trencament de l’onatge, amb la finalitat de determinar la demanialitat de terrenys inclosos o a incloure en el DPMT en diferents platges de 9 municipis de la província de València, entre les quals es troba la platja de la Goleta de Tavernes.

3.Instar als organismes dels ports de València, Cullera i Gandia perquè duguen a cap les mesures correctores indicades en les declaracions d’impacte ambiental i així evitar el greu perjudici que s'ocasiona al sud d’aquestes infraestructures per la interrupció del flux de sediments i la dinàmica litoral.

Els acords de la declaració institucional es notificaran al Govern de la Generalitat Valenciana, a les Corts Valencianes, a la Demarcació de Costes en València, a la Delegació del Govern, al Ministeri de Transició Ecològica, al Govern d’Espanya, al Congrés dels Diputats i al Senat.