L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.417
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:4.916

dissabte, 4 de març del 2023

INFORME: Què passa amb el projecte del riu Vaca des del 2001? Perquè els governs de Madrid no han executat el projecte de millora, canalització i drenatge del riu?

 

El regidor de Compromís, Josep Llàcer, ha presentat al ple una proposta perquè el dilluns aprove un requeriment al Ministeri de Transició Ecològica on se sol·licita l’execució urgent i prioritari de les obres del riu Vaca, tal com es contempla en el Pla Hidrològic Nacional (PHN) del 2001, vigent actualment, i oblidat durant anys pels governs de Madrid.

“Els governs de Madrid, siguen del PP o siguen del PSOE, discriminen i perjudiquen Tavernes, en paralitzar anys i anys obres que haurien d’estar acabades en estar considerades “urgents i prioritàries” en el Pla Hidrològic del 2001 i el modificat del 2005. Haurien d’estar acabades ja fa anys però no s’han iniciat ni tenim cap previsió d’execució” ens manifestava ahir el candidat de Compromís a l’alcaldia de Tavernes i actual responsable d’Obres i Urbanisme a l’Ajuntament.

 

 Inundació de Tavernes (11 de setembre del 1996) 

 Enllaç directe youtube 


Ara Tavernes, la Valldigna i el Vaca pateixen un nou oblit, materialitzat en forma de Reial Decret,  publicat el passat 24 de gener pel govern Sánchez de Madrid, on s’aprova una revisió del Pla Hidrològic de la demarcació del Xúquer, a la qual pertany el riu Vaca, però “s’obliden una vegada més d’incloure les actuacions que calen al riu Vaca i que ens lliuren de les inundacions en les poblacions i afeccions a les carreteres i al territori” indicava Llàcer . 

 

 

El Vaca inunda de nit el Passeig Colom (Nit 19-20 octubre 2007)

 

Un Pla Hidrològic Nacional que els governs del Madrid no acompleixen

El Pla Hidrològic Nacional, vigent des del 2001 i modificat el 2005, és prioritari i està per davant dels plans particulars de les conques de cada riu espanyol, i com ens recordava Llàcer assenyala “l’execució de manera urgent i prioritària de les obres de “Laminació  i millora del drenatge de la conca del riu Vaca”.

I fins i tot eixa urgència i prioritat del Vaca ja estava contemplada en la llei inicial del PHN del 2001 i es va conservar en el modificat posterior del 2005, llei que és la vigent actualment i on sempre apareixen les obres del Vaca amb eixe “caràcter prioritari i urgent”, deixant ben clar que la Valldigna està afectada per greu risc d’inundació i ha de ser resolt amb l’execució del projecte de laminació i millora del drenatge del Vaca.

Detall sobre el projecte del riu Vaca. Atenció a la data: 2005

 

I va arribar M. Rajoy i el PP i ho van eliminar i suprimir tot

El document d'Aminsa contempla com les obres del riu Vaca estaven incloses en el "Pla contra Inundacions de la Safor-Valldigna" i el contracte era del 2005.   El  projecte va ser aprovat per la Secretaría de Estado de Medio Rural y Agua i fins i tot es va ser licitat l'agost del 2011 per ser executat, com podeu comprovar en el document tot seguit. 

Però va canviar el govern a Madrid, i el va PP  de M. Rajoy  governa a l'Estat i va paralitzar el projecte del Vaca, tot i que era un projecte que pagava Europa. No era la primera vegada que el govern del PP de M. Rajoy perjudicava Tavernes: abans ja havia eliminat del Pla Electric Nacional l'electrificació del Polígon el Golfo.

 

 

 


El Consell de Ministres de Rajoy del 21 de desembre del 2012 va anul·lar les actuacions pendents d'execució per ACUAMED. Com ja hem dit, el projecte del Vaca estava qualificat com urgent i prioritari en la Llei 10/2001, del 5 de juliol, del vigent PHN, però  això no va valdre per al govern del PP de Rajoy,  que no en va fer cas i va eliminar el projecte.

El govern del PP deixava d'invertir 40 milions i eixe estalvi "interés publico" era prioritari a evitar tot el perill i danys que causen les inundacions del riu, amb perill inclós per a les persones i poblacions. Ho podeu vore en el document de davall.
 
 


Cal dir que el govern de M. Rajoy va eliminar el projecte de forma definitiva, per ara, però també hem de recordar que el PHN es va aprovar el 2001, modificat el 2005. Del 2005 al 2012 va governar a Madrid el PSOE i durant eixos anys a la Valldigna no es va executar cap obra de millora en el Vaca, tot i estar contemplades en el projecte d'Aminsa denominat "Pla contra Inundacions de la Safor-Valldigna", mentre si que es varen executar la major part de les previstes en el riu Serpis, en la zona de Gandia.
 


Jordi Joan i Josep Llàcer amb els alcaldes de la Valldigna i Xeraco i els senadors de Compromís es reuniren amb el Ministeri de Rajoy a Madrid i demanaren la recuperació del projecte del Vaca. Resultat:  Negatiu, i així seguim

 

Les peticions de Compromís en el Congrés i Senat no  han estat mai ateses.
 
Com ja hem publicat moltes vegades i ja és massa sabut, i per tant no ens allargarem massa, a partir del 2012 i fins ara, Compromís inicia un conjunt d'actuacions-peticions a través dels seus representants en el Congres i Senat, Joan Baldoví Carles Mulet. A més, hi ha hagut gestiones realitzades directament pel govern de Compromís de Tavernes a Madrid, junt a altres de la Valldigna i Xeraco. (foto anterior). El resultat: negatiu..
 
Els dos polítics de Compromís, Baldoví i Mulet, ha instancies de Compromís Tavernes han presentat des del 2012 diverses esmenes als pressupostos Generals de l'Estat i peticions en el Senat perquè s'incloguera de nou i es recuperara el projecte del Vaca. 
 
No cal ni dir quin ha estat el resultat: El  vot en contra del PP quan era govern, al qual des del 2016 es va sumar Ciudadanos i ara trobem el "passar" de l'actual govern del PSOE, com ha demostrat en el Reial Decret del passat dia 24 amb el qual obrim aquest article.