L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.417
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:4.916

dissabte, 25 de març del 2023

"La Valldigna: Paisatges i Prehistòria" es va presentar a Simat dins dels actes del "Dia de la Valldigna"



El llibre “La Valldigna: Paisatges i Prehistòria” s'ha presentat davant un centenar de persones  en l'almàssera del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna dins dels actes que aquest cap de setmana s'han programat del Dia de la Valldigna.

 
Josep Antoni Alberola, alcalde de Benifairó, va assistir-hi en representació de la Mancomunitat, organitzadora de l'acte, i va efectuar-ne la presentació, mentre que Josep Fernández i Miquel Joan, dos dels autors del grup de 17 que han treballat en aquest llibre sobre Valldigna, foren els encarregats d'explicar el contingut de l'obra així com la visió de comarca Valldigna continguda en el mateix.

Miquel Joan va recordar, en referencia al lloc de la representació, quina era la situació del cenobi en la dècada dels 70-80 del segle passat i com l'Associació d'Amics de la Valldigna, va aconseguir paralitzar-ne la destrucció a més de ser gran impulsora del sentiment i potenciació de la comarca al principi de la democràcia. Ací va tindre un record emotiu, citant persones concretes que ho feren possible,  entre les quals hi havia Vicent Martínez Sancho, que rebrà enguany la distinció d'Amic de Valldigna.

 

 

La intervenció de Joan es va centrar majorment amb la defensa del fet comarcal, on va criticar l'actuació de tots els governs de la Generalitat, que no han reconegut la singularitat de Valldigna acceptada com a comarca diferenciada. "Si som un espai geogràfic natural, de pobles que comparteixen història, costums, tradicions, llengua i economia, si som un territori geogràficament i històricament unificat, si tenim una identitat pròpia al llarg de la història... Per què no se’ns reconeix oficialment com a comarca? era una de les qüestions que suscitava.

També va qualificar el llibre com una gran eina didàctica per a conéixer la Valldigna i va posar diversos exemples de com els textos podien servir per a treballs i preparació de materials en les aules dels centres educatius de la comarca. Finalment va esmentar les propostes que conté sobre possible actuacions globals en el patrimoni, material i immaterial, de la Valldigna. 





Josep Fernández, que ha estat responsable de la coordinació del llibre, va explicar amb una detallada projecció, els quatre apartats de què consta el llibre, un primer on aborda el medi natural (geologia, la climatologia, el relleu...), el segon fa referència al paisatge i els éssers humans  a partir del Quaternari, i serveix d’introducció  a la tercera part, centrada en la Prehistòria a la Valldigna i el final del Paleolític amb una posada en valor de Bolomor i les Malladetes, i de l'art rupestre a la Valldigna, per finalitzar en la quarta sobre el patrimoni de la Valldigna i el fet comarcal.

Josep Fernández, fill adoptiu de Tavernes, i director de les excavacions de Bolomor els últims 35 anys, va efectuar un repàs general dels diversos capítols del llibre, mentre es plasmava en la pantalla en les fotografies, mapes i gràfics, majorment realitzats per al llibre a traves de 30 excursions-treballs de camp efectuats el dos dos anys que ha durat la gestió del llibre.