L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 28 d’agost del 2022

Un projecte inexistent per a regenerar les nostres platges (I): Tot allò que va passar del 2011 al 2018 i que el PP ara amaga

 

A "Cocoa xiringuito" s’havia de parlar sobre el nou Reglament de Costes, però el PP va parlar de tot, inclús de projectes que no han existit mai, a vore si convencia els assistents que el govern de M.Rajoy a Madrid  tenia un projecte de regeneració de les platges de Tavernes i que el govern de Sánchez ha impedit d’executar-lo.

 

És una més de les moltes falsedats que sobre la Goleta i la regeneració de les platges de Tavernes va deixant caure el PP local de fa uns anys, d'ençà que no governa a Madrid, per si de cas amb al pas del temps i l’oblit dels fets esdevinguts les  darreres dècades, els vallers i valleres acabem creient-nos-les seues invencions, i els comprem el fals discurs.

 

Deixem-ho clar ja d'eixida: El govern de M. Rajoy (va governar del desembre del 2011 al juny del 2018) no tenia cap projecte enllestit ni res apunt per millorar les platges de Tavernes. Afirmar eixa existència, és enganyar la ciutadania. Li preguntem al PP:

- On està eixe projecte del qual mai el PP ens ha parlat ni ha explicat?
- Algú saps res d’haver-se aprovat eixe projecte salvador de les platges?
- En quin BOE està aprovat, licitat, adjudicat i amb terminis clars d’execució?
- En quina partida dels pressupostos de l’Estat de M. Rajoy hi ha la consignació de la despesa d’execució del projecte?
- Perquè els mitjans de comunicació no han informat mai d'eixe projecte?
- Perquè el PP de Tavernes no l’ha tret ni n’ha parlat mai en cap plenari, ni en cap informació en xarxes locals ni en la premsa en tots aquests anys?

 

Són preguntes que no tenen resposta. I no en tenen de resposta perquè eixe projecte, no ha existit mai, per molt que ara el PP se l’invente i s’ompliga la boca dient “això i allò” i vol fer-nos creure de la seua existència. Diguen el que diguen, el PP es va limitar entre el 2011 i el 2018 a apedaçar el problema: a fer reposicions d’arena. Però redactar un projecte com cal, amb tots els tràmits (redacció, licitació, adjudicació, terminis, consignació pressupostària...), d'això res de res. 

 

Tant de bo, tot l’enrenou que fan ara, quan no governen a Madrid, l’haguessen fet durant el govern M. Rajoy. Però callaven, fins el 2018 era un silenci sepulcral sobre els problemes de la platja. Consulteu l’hemeroteca.  Tot i això, al “Cocoa Xiringuito” van esmentar el gran projecte regenerador per a les platges de la Safor que tenia el PP, que... no ha existit mai!!! S’havia de parlar del Reglament de Costes, però... qualsevol ocasió és bona per a fer demagògia.

 

 

Any 2016. El delegat del govern Juan Carlos Moragues (PP) anuncia una nova reposició d'arena. Però les solucions i el projecte definitiu no va arribar mai.

 

 

 

Govern de M. Rajoy: Propostes que no passaren mai de ser això: propostes

 

Hem de dir que al llarg de la darrer dècada, i durant el govern de M. Rajoy, hi ha hagut documents redactats sobre els problemes de la costa, i algunes propostes de possibles actuacions a Tavernes. Però mai, com hem dit, s’han plasmat en la redacció d'un projecte definitiu d'obres a executar, uns informes mediambientals, una licitació de les obres, una adjudicació, uns terminis d’execució en el temps i, sobretot, tindre els diners aprovats en una partida del Pressupost de l’Estat.

 

Res d’eixos tràmits d'un projecte, diga el que diga el PP, s’han dut a cap: el projecte no ha existit. Esperem que mostre, publique eixe projecte ja aprovat del qual es va parlar.

 

Com hem dit, documents escrits els hi ha, amb unes propostes de possibles actuacions que no s'han plasmat en res. Avui, expliquem l'informe CEDEX, en altre capítol les restants. 

 

 

Portada informe CEDEX

 

 

 

L’informe CEDEX

 

Intecsa-Inarsa y Tragsa, l'any 2013, amb govern del PP a Madrid i essent ministre responsable Miguel Arias Cañete (PP) va elaborar un informe inicial sobre els problemes de les platges valencianes del sud amb unes  propostes de possible solució.

 

Aquest informe inicial serà assumit pel CEDEX (Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (CEDEX), organisme del Ministeri de Transició Ecològica,  que redactaria el document "Estratègia d'actuació en la costa sud de València (Port de València-Port de Dènia. INFORME FINAL" sobre l’estat de la platges valencianes del sud, on s’incloïa les platges de Tavernes.

 

L’informe CEDEX ja apuntava com a un primer origen del nostre problema: "los espigones de encauzamiento del Júcar se adentran tanto en el mar que son una barrera prácticamente total al paso de sedimentos».

 

La proposta del CEDEX entre les solucions contemplava: "la construcción de un espigón con forma de L (100 +60 metres) a 1.080 metros de la desembocadura (del riu Xúquer) , otro al norte de la Gola del Estany, el aumento de un tercero y el vertido de 645.000 metros cúbicos de arena en diferentes puntos. Para la playa de El Brosquil, mientras, se prevé la prolongación del espigón norte finalizándolo en L y uno nuevo a 790 m”.  En aquesta actuació, l’abocament d’arena es perllongaria fins a la Gola de Tavernes, mentre que en una segona actuació contemplaria l'abocament de 870.000 m³ d'arena a les platges de Tavernes fins a la gola de Xeraco.

 

Les actuacions a realitzar a Cullera van ser qualificades de "prioritat alta" pel govern de M.Rajoy, i van ser incloses al projecte de 17 actuacions a executar entre Castelló i Dénia (d’això en parlarem en l'altre capítol), però les platges de Tavernes van quedar fora. Era l’any 2015, i el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del govern de Rajoy i la responsable entre el 2014 i el 2018 era Isabel García Tejerina (del PP).  

 

 

Les 17 actuacions previstes pel govern M.Rajoy en la costa valenciana. Tavernes quedava fora (infografia Levante-EMV) 

 

 

 

Atenció: el govern del PP a Madrid deixava les platges de Tavernes fora de les actuacions prioritàries, com també el mateix govern del PP a Madrid eliminava l'execució del projecte de millora global del Vaca, o l'electrificació del Golfo, entre altres.

 

En resum: l’informe final del CEDEX proposava estudiar les possibles solucions per a les platges de Tavernes, però es va quedar adormit en qualsevol calaix del ministeri del govern de M.Rajoy, i entre els anys 2011 i 2018 no es va fer res.  Ara, en agost del 2022,  ens quedem sorpresos de vore com es parla d’un projecte que mai no va existir.

 

I demà més. Seguirem amb la DIA (Declaració Impacte Ambiental) del 2013 d'extracció del fons marí per regenerar les platges valencianes que el govern de M.Rajoy va deixar caducar i del projecte de les seues 17 actuacions previstes al litoral valencià, on tampoc no hi estava Tavernes.

 

Ací la II part:

 https://lacotorradelavall.blogspot.com/2022/08/un-projecte-inexistent-per-regenerar_29.html

 

 

Elaboració pròpia