L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 29 d’agost del 2022

II PART: El projecte inexistent de regenerar les platges de Tavernes, ni DIA per extraure arena ni actuacions prioritàries

 
 

Ahir, al capítol I, hi explicàvem l’informe CEDEX i desmuntàvem eixa falsedat del PP que el govern de l'estat del seu  M. Rajoy disposava d’un projecte ja en marxa per a regenerar les nostres platges i que era el govern Sánchez qui l’ha impedit executar. Una més de les moltes falsedats que ens vénen dient des de fa uns anys, d'ençà del 2018 que ja no governen l'estat.

 

Però anem a allò que ens interessa avui i que no és altra cosa que la regeneració d'arena, perquè es fa com es fa i s'extrau de les platges del voltant. Partim de la base que tots els estudis consideren que, per a regenerar les nostres platges, cal aportar arena, milions de tones, si volem reposar la que s’ha endut els temporals i, a més, executar accions com esculls paral·lels a la costa per retindre-la, modificar els espigons per millorar els corrents en sentit nord-sud, etc i etc, aspectes tècnics en els quals no entrem ara.

 

Cal arena per regenerar les platges valencianes, des de Castelló a Alacant, i no pot provindre d’altres platges valencianes, com fins ara veiem que passa en les reposicions,  per exemple. de l’arena de la Goleta o la Platja de Tavernes  que s’extrau de Gandia, Xeraco o de la zona sud de la mateixa platja vallera.  

 

Calen altres llocs d’extracció i tots els estudis apunten a l’existència d’un gran banc d’arena front a la costa de Cullera, a 60-80 metres de profunditat, amb molta extensió de quilòmetres quadrats de superfície i d’arena apta per a tasques de regeneració.

 

 

Levante-EMV publicava en 2013 la DIA favorable per extraure arena. A la imatge superior, Las Provincias deixava clar en el titular que la caducitat de la DIA del 2013 "atascava" la regeneració de les platges valencianes.

 

 


Una DIA que el govern de M. Rajoy va deixar caducar


 

L'aprovació del projecte d'extracció d’arena del fons marí ha de comptar amb la correspon DIA (Declaració d’Impacte Ambiental). Va ser l’any 2010 quan el govern Zapatero va redactar el projecte per a regenerar les nostres platges, plasmat en el denominat “Proyecto de extracción de arenas en aguas profundas de Valencia y transporte para la alimentación de playas”, i on l'arena es treia del fons marí, i no de les platges. 

 

La DIA era una qüestió prèvia per poder continuar amb el projecte i l'any 2013 es va obtenir. Això era un punt d’inflexió molt important, perquè permetia avançar en l’execució del projecte, però... problema: l’any 2013 ja no governava Zapatero i al front del nou govern  hi havia un tal M.Rajoy (PP), i tot i la necessitat de buscar alternatives d'obtenció, que les donava la DIA, el govern del PP se'n va desentendre.


La llei d’Avaluació Ambiental marca que la vigència d’eixe document és de 6 anys, i el govern de M.Rajoy va deixar que s'acompliren els terminis, o siga la va deixar pràcticament caducar, sense fer res per impulsar el projecte d’extracció. Així, poc mesos després que el PP de M. Rajoy deixara el govern de l’Estat (en juny del 2018) s’acomplien els 6 anys i el nou govern Sánchez ja no va tindre temps per a res. 

 

La falta d’acció i actuació del govern del PP ha endarrerit anys i anys de poder començar l’extracció d’arena del fons marí i ha obligat, com hem vist fa uns mesos a Tavernes, a recórrer novament a l’arena de les platges, en el nostre cas de Gandia i de Xeraco, amb tots els problemes que això ha suposat, entre els quals està no abocar tota la que calia.

 

 

M.Rajoy va deixar caducar la DIA i ara se n'inicia una nova. L'anunci de fa unes setmanes

 

 

Si es vol reemprendre el projecte, cal una nova DIA  i de fet la Demarcació de Costes a València ha sotmès a informació pública - des de l’1 d’agost del 2022 fins al 12 de setembre- el “Proyecto de extracción de arenas en aguas profundas de Valencia y transporte para la alimentación de playas y estudio ambiental”, un nom quasi idèntic al del 2010, tot i que amb un projecte actualitzat a les circumstàncies d'avui dia.

No cal dir molt més. Hem tornat en la pràctica al punt de partida, al 2010, i hem perdut una dècada durant la qual els problemes de les platges, entre elles les de Tavernes s’ha agreujat molt. I tot això perquè en el seu dia i moment el govern del PP de M. Rajoy no va fer els deures i no va impulsar el projecte. Això,  diguen els del PP el que diguen,  és així. No cal dir res més.

 

17 projectes en platges valencianes, però sense Tavernes 

A banda de tot això, el Ministeri de Transició Ecològica anunciava a principi del 2020 les actuacions futures en 17 punts del litoral valencià, uns llocs on executaria obres de “prioridad alta” per pal·liar el problema de les platges amb erosió. Podeu vore al mapa de davall els 17 punts d’actuació, on no es troba Tavernes a pesar dels greus problemes que ja patia la Goleta des d’anys enrere.

Cal saber que l'expedient d'aquests 17 projectes en platges valencianes s'iniciaren amb govern de M. Rajoy (PP), encara que pels terminis administratius que duen uns projectes d’eixa envergadura, s’allargaren en el temps i es van concloure amb el nou govern de Sánchez (PSOE). 

Les 17 actuacions prioritàries del govern M.Rajoy en la costa valenciana. Tavernes quedava fora (infografia Levante-EMV)
 

El projecte era del govern Rajoy i Tavernes no està en el mapa, una vegada més hem estat discriminats. I no està en el mapa perquè el PP, no sabem en base a quins criteris, va determinar les 17 actuacions de prioritat alta, i no va incloure Tavernes tot i els greus problemes que  ja patia la Goleta.  Però d’això, el PP de Tavernes mai no ha dit res, va callar, no va protestar ni es va queixar de "l’oblit?" del seu govern de Madrid.

Sí que és cert que quan Levante-EMV va publicar la noticia i el mapa que reproduïm. la portaveu vallera es preguntava en xarxes: ¿On està Tavernes?. Potser feia la pregunta perquè en ser la publicació del diari en gener del 2020 es pensaria que el projecte era cosa del govern PSOE. Potser després s’assabentaria que era un projecte de darrere, de temps del PP – nosaltres ja ho vam explicar- i tot seguit el silenci absolut del PP valler. No calia remoure, ni dir res de "l'oblit" del seu govern.

En resum dels tres fets importants que hem explicat en aquests dos dies, mai el PP, ni de Tavernes ni de Madrid, va tindre entre les seus prioritats solucionar la problemàtica de les platges valleres. 

Des del 2011 fins al 2018, el pedaç de la reposició d'arena va ser el remei del PP per a la Goleta. De solucions finals, res de res. Una imatge del 2016, quan el delegat del govern Juan Carlos Moragues (PP) anuncia una nova reposició d'arena, però sense projecte definitiu.

 

El PP de Tavernes va guardar silenci, va oferir una total falta d’exigència de mesures  al govern de M.Rajoy. Va ser la tònica callar, mentre se seguia reposant arena i més arena (imatge de dalt). 

Això va ser fins a finals del 2018, i amb el canvi de govern a Madrid va arribar un canvi de dalt a baix en la postura del PP de Tavernes: el silenci d'abans, d'anys, es va convertir en demandes, exigències i crítiques, tot el contrari del que havien callat durant els 8 anys de govern de M.Rajoy. I també començaven “les visites” a les platges de Tavernes de càrrecs del PP a explicar-nos la seua preocupació, cosa que mai abans no havíem vist.  I tot això ara ho han adobat amb l'existència d’un suposat projecte que, com vam vore ahir, és inexistent tot i que diguen que l'actual govern socialista no el deixa executar.

Fins ací els fets, tot i que cal dir que per no estendre’ns massa (caldrien dos o tres articles), no hem recordat altres aspectes al voltant del tema, com que el grup del PP en el Congrés amb els diputats valencians inclosos, i els darrers anys també el de Ciudadanos, sempre han votat en contra de les esmenes presentades per Compromís al Pressupost de l’Estat, unes esmenes on es reclamaven les inversions per a les actuacions en les platges valleres, entre altres de la Safor. 

 

Ací la I part:

https://lacotorradelavall.blogspot.com/2022/08/un-projecte-inexistent-per-regenerar.html

Elaboració pròpia