L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 11 d’agost del 2022

Oratge en el cap de setmana: Calor, calor... i més calor!!!

 

El cap de setmana, o siga a partir de demà, s’espera una forta onada de calor, la més grossa fins ara, i en especial dissabte on s’esperen temperatures més altes de 40º en tot el País Valencià i que superaran els 45º en les comarques centrals i interiors de València i nord d’Alacant.

La causa: una DANA que s'apropa a la Península Ibèrica i que farà suaus les temperatures a l'oest peninsular però a l'est farà que apugen les temperatures. Tot perquè la massa d'aire atlàntic afavorirà l'entrada aire càlid del sud, que portarà també pols en suspensió i arribada del ponent dissabte, que pot de nou bufar dilluns que ve. Recordem que a més de la calor, el vent de ponent augmenta el risc potencial d'incendis, en baixar la humitat en les zones on bufa.

Per tant, i si s'acompleixen les previsions fregaran els 43-44 °C  la Ribera Alta, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vega Mitjana del Segura, mentre superaran els 40 a punts de les comarques del Vinalopó, la Safor i Marina Alta. Hi pot aparèixer la calitja.

 


Conseqüència directa: pujada de temperatures, les màximes i les mínimes, amb nits sufocants de prop de 30º inclús les horetes fresques de la matinada.

Divendres: Inici de pujades de temperatures, AEMET ha posat ha alaerta taronja per calor al sud de la província (on està la Valldigna). Risc màxim entre la una de la vesprada i nou de la nit. Vent suau de ponent a l'interior i encara brisa a vora mar.

Dissabte: Domini del ponent al País Valencià i temperatures a l'alça. AEMET ja ha avisat que potser siga el dia més càlid de l'estiu. Es nota que estem prop del 15 d'agost i de la Fira de Xàtiva.

Diumenge: no massa canvis però millora en les temperatures perquè torna la brisa marina al litoral i el ponent bufara feble a l'interior del País Valencià.

TEMPERATURA DE LA MAR:

La boia de València ha registrat una temperatura al Mediterrani de 29,72 °C, el valor més alt des que hi ha registres en aqueix punt d'observació. Fins ara, el màxim era de 28,65 °C, registrat el 7 d'agost de 2015. En porques paraules, la temperatura de la nostra mar és semblant a la del Carib.

Com a curiositat, tot i que no es preveu una gran ponentada, els vents de terra refreden la mar en desplaçar mar endins l’aigua càlida de la superfícies i fer que pugen les aigües més fredes del fons. 


I LA PRÒXIMA SETMANA

Les previsions parlen de que la massa d'aire farà que baixen les temperatures i segurament dura inestabilitat associada, amb pluges intenses al nord peninsular, a Catalunya i el nord de Castelló probablement. Tempestes intenses en aquests punt per a  dilluns i dimarts.

 Per l'elaboració de l'oratge ens basem en distintes fonts: les informacions d'AEMET, AVAMET, eltiempo.es, meteopoble, meteovigo, Meteociel, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres i n'agafem unes o altres segons els casos.