L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 9 d’agost del 2022

TRADICIONS LOCALS: Avui celebrem la festivitat de Sant Llorenç

 

Avui és Sant Llorenç, una de les diades festives tradicionals de Tavernes i que, amb el Dia de la Sang o Clot de la Font i Sant Jaume, formaven la tríada festiva popular vallera a l'estiu. Unes circumstàncies que, si fa no fa, esdevenien fins a la dècada dels 60-70 del segle passat, quan no existia eixa regulació estatal de les jornades laborals i festives i cada població marcava les festes locals. Aquesta regulació, com és sabut, ha fet que en la gran majoria de localitats les festes locals hagen perdut eixe caràcter i queden arraconades per les del calendari laboral. I Sant Llorenç no ha estat una excepció.

Sant Llorenç ara mateix no és jornada de festa local i això ha fet també que la devoció secular de Tavernes al sant màrtir, un diaca romà que va ser cremat-martiritzat en la graella, ha anat a la baixa. I amb això sempre perd el patrimoni cultural valler pel que comporta també de pèrdua de les nostres tradicions.
 
El porrat
 
Per tant, és de lloar que any rere any, hi haja un grup de vallers/valleres que arribe a peu a l’ermita, com secularment ho feien els nostres avantpassats que anaven caminant a l’ermita de Sant Llorenç que s’alçava al Teularet, fins que l’autopista va tombar aquella edificació construïda al més pur estil valencià rural i de la qual només ens perduren algunes imatges. En compensació, la concessionària va construir l'actual, la que ara podem visitar al Racó Joana, com també ens va construir un bonic pantà amb la construcció elevada sobre terraplè de l'AP7.

El temps canvien i la celebració de celebració de les festivitats local, tot i que encara es conserva allò que sempre era bàsic a la festa: la celebració sobre les 11 hores de la missa al sant, la benedicció del terme valler i el muntatge del porrat on la gent del poble que hi va, pot comprar cacau, tramussos i el torrat, a més d’algunes llepolies per als més menuts. 
 
I tot cal dir-ho: cada any que passa menys gent, encara que sempre hi ha qui es queda fins a la poqueta nit per seguir el concert que s'hi munta, que enguany tindrà com a protagonista el grup de música popular "Urbàlia Rurana" a les 20 hores de la vesprada-nit amb cançons i danses populars valencianes com la jota, la seguidilla i el fandango, el ball pla o el cant de batre i altres músiques mediterrànies.   


Sant Llorenç de l'Alcudiola
 
I ja que hem parlat de les ermites...
 
La primera ermita dedicada al sant que tenim constància és la de Sant Llorenç d'Alcudiola, bastida se suposa en els segles XVI-XVII en la partida del mateix nom, ja molt prop del terme de Favara. El seu origen cal unir-lo al de l'antiga parròquia de l'alqueria d'Alcudiola, que va quedar deshabitat segurament amb l'expulsió dels moriscos i el temple va passar a ser una ermita rural que compartíem amb Favara, abans que aquesta localitat quedara annexionada a la parròquia de Cullera.

Siga com siga, la devoció a Sant Llorenç va quedar molt vinculada a Tavernes i també a la veïna localitat de Favara, que  celebra per aquests dies les festes majors.
 
Durant el molt de temps que la celebració era comuna als dos pobles, molt antigament, se celebraven processons i romeries per demanar al sant que protegira les collites i els termes, una festa que segurament seria l’origen de l’actual porrat de Sant Llorenç. Després del despoblament, i amb el pas del temps, sorgiren rivalitats entre Tavernes i Favara pel lloc i al final es va prendre una decisió salomònica: cada poble es va bastir una ermita pròpia en altres llocs i la d'Alcudiola va quedar abandonada en començar a celebrar cada poble el dia del sant pel seu compte. 

Imatge antiga de l'ermita de Sant Llorenç del Teularet (desapareguda)

Tavernes va construir l’ermita de Sant Llorenç a un turó de la partida del Teularet, que després les obres de l'autopista va enderrocar, com ja hem explicat, i se'n va bastir una de nova al racó Joana.

Enguany, al contrari dels darrers anys, hi podrem anar a Sant Llorenç, pel matí qui desitgen complir la tradició de celebrar la missa en honor del sant i participar-hi a la processó per la rodalia per acompanyar la imatge del sant un acte en que se li demana al sant que ens protegesca les collites, el nostre terme i que siguen bones les collites. 
 
 
Elaboració pròpia i recull d'informació d'altres anys. Les fotos són de passades edicions de la festa