Els barons del PSOE i l'Ibex 35 estarien darrere del fracàs en les negociacions dutes a cap per PSOE-Podemos-Compromís-IU perquè, inicialment, la investidura de Pedro Sánchez estava "quasi feta", subratllen fonts parlamentàries coneixedores de les converses entre PSOE i Podemos. Els socialistes s'havien garantit el suport del PNB (6 escons) i Podemos l'abstenció dels nacionalistes catalans ERC (9) i DiL (8). I això s'ho van dir clarament els dos líders, Sánchez i Iglesias, en la reunió del 5 de febrer.
Números canten: El “no” del PP i Ciutadans no sumaria més escons que el "sí" del bloc d'esquerres (PSOE, Podemos i les seues confluències, Compromís i IU) i PNB, o siga serien 167 escons a favor d'un Pedro Sánchez president i 163 en contra en segona votació.
I saltaren les alarmes en els poders fàctics. Són molt conegudes i públiques les pressions rebudes pel PSOE perquè no pacte amb Podemos tant des de dins del seu propi partit via els grans barons com dels anomenats poders fàctics que es concentrarien en l'Ibex 35. La setmana passada, Juan Miguel Villar-Mir, insistia davant els seus col·legues de la cúpula empresarial: "l'important de debò és que no se'ns done la presència de Podemos, perquè açò desajustaria l'economia" i recolzava la gran coalició i l'acord PP-PSOE-Ciudadanos.
El PSOE, confirmen des de les seues files, no és "impermeable" a les crides de l'Ibex 35 amb qui desitja mantenir una bona relació "com sempre" apel·lant a la "riquesa del país". Quan el rei va demanar a Sánchez que se sotmetera al debat d'investidura, van saltar totes les alarmes: la gran coalició semblava impossible i un pacte d'esquerres no solament era factible, sinó que sumava una majoria simple, com Sánchez i Pablo Iglesias ja es van exposar mútuament en la reunió del 5 de febrer.
Les negociacions PSOE-Podemos-Compromís-IU acaben quan l'acord PSOE-Ciutadanos. Un acord que Podemos-Compromís-IU veuen incompatible amb un projecte de Govern de canvi, plural i progressista. Al respecte Podemos va més lluny i diu que el PSOE no és "honest" amb ells i que mai van voler un pacte d'esquerres.
Diverses veus en el PSOE reconeixen les dificultats que hi ha hagut sempre (i més encara amb l'entrada en el Consell de Ministres de Pablo Iglesias i el seu equip), però es neguen a parlar de pressions externes. Els socialistes segueixen confiant que Podemos s'unirà a un acord obert signat només amb Ciudadanos.
Investir a Rivera
En els últims dies guanya mes veus la possibilitat que ni Sánchez —que fracassaria en la seua investidura— ni Mariano Rajoy siguen el cap del govern en la legislatura que entra. Fonts del PP admeten que mantenir a Rajoy en La Moncloa és "tasca impossible" ino comptaria amb el suport de l'Ibex per la corrupció que li envolta.
La presidenta d'Andalusia, la socialista Susana Díaz, veuria amb bons ulls que ni Sánchez ni Rajoy foren investits i, com a segon pas, en una operació complexa es passaria a cedir la Presidència del Govern a una tercera persona per lligar la gran coalició.
I Albert Rivera, capdavanter de Ciutadans, quarta força parlamentària, seria el triat per a sotmetre's a un segon debat d'investidura. Mai 40 escons haurien donat per a tant.
Noticia extractada d'un article d'Ana Pardo a "publico.es"
2 comentaris:
Mala noticia per als valencians si un centralista de dretes que no reconeix o no li dona importancia entre altres al nostre deute històric alcançara la presidencia.
http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2016/02/29/cs-retirara-apoyo-sanchez-perdona/1385655.html
Publica un comentari a l'entrada