L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

divendres, 12 de febrer del 2016

El govern municipal de Compromís celebra una assemblea ciutadana (1ª PART)



 
El govern municipal de Compromís ha celebrat avui en la Casa de la Cultura una assemblea informativa dirigida a la ciutadania on s’han tractat temes d’interés general del municipi. 
 
L’assemblea ha tingut dues parts ben diferenciades, una primera explicativa on l’alcalde, Jordi Joan, ha estat qui ha explicat els primers punts del programa establert per acabar el regidor Quique Chofre en els aspectes de participació i transparència, per continuar en una segona on han estat els assistents qui han pres el protagonisme per preguntar d’allò que han volgut al govern municipal que no ha defugit cap de les qüestions proposades. L’assemblea acabava passades les 22 hores de la nit.
 
En resum, han estat més de dues hores d’explicar la gestió municipal i els projectes en un exercici de proximitat, transparència i donar la cara i assumir responsabilitats davant dels ciutadans. 
 
Evolució pressupost 2010-2016
 
Pressupost del 2016 
 
Jordi Joan, seguint el guió anunciat, començava explicant el pressupost municipal del 2016, introduint primer un històric del que han estat els pressuposts des del 2010 fins ara, recordant que l’anterior govern (any 2010) va acabar amb un pressupost de 20 milions mentre que els governs de Compromís (a partir del 2011) han hagut de treballar amb un màxim de 15 milions, cosa que acompanyada dels 4’5 milions de dèficit de tresoreria, els 16 milions de deute i els impagats a proveïdors dels governs del PP, havia marcat molt la gestió econòmica dels darrers anys fins a l’extrem d’haver estat vora quatre anys sense poder efectuar cap inversió en el municipi. 
 
Després va passar a explicar els grans capítols de despeses del pressupost del 2016, desglossant tots els apartats dels pressupost i en quins conceptes es gasta els diners els impostos que recapta l’Ajuntament, així com la previsió d’inversions per enguany. Entre aquestes destaca el capítol previst de millora de carrers de Tavernes, un capítol de més de 300.000 euros que l’alcalde, amb total sinceritat, ha dit als assistents que podria no executar-se si el Ministeri d’Hisenda aplica amb efectes retroactius la mesura de baixar l’IBI en els terrenys urbanitzables sense actuacions urbanístiques. 
 
Pressupost 2016: Despeses
 
L’alcalde ha recolzant la seua intervenció en gràfics projectats sobre una pantalla, els quals donaven una visió general i a més comparativa entre les despeses dels diversos conceptes. 
 
Col·lector de la platja 
 
Va ser el segon tema desenvolupat per l’alcalde, qui va recordar la historia del col·lector, que s'havia contemplat com a obra prioritària en el Pla Director de l’Aigua Potable del 2006 quan el PP va fer la concessió de l’aigua potable. 
 
Al cap de poc temps, l’any 2008, el govern del PP va decidir que l’empresa quedar lliure del compromís de finançament a interés 0 (zero) a canvi d’avançar-li el cànon de l’aigua fins pràcticament l’any 2024. 
 
Així arribem al 2010 quan es projecta la millora de l’Avinguda de la Marina i el govern anterior del PP només va enterrar un col·lector mort que no anava a cap lloc, damunt amb la quarta part de secció de l'inicialment previst, amb la qual cosa cada vegada que plou l’avinguda s’inunda. 
 
I ací apuntem nosaltres, una de les empastrades grans del PP local en obres: pàrquing, piscina coberta i col·lector sense fer. 
 
Jordi Joan va explicar que quan van arribar al govern no hi havia permisos, ni projecte ni res de res i van haver de dedicar més de tres anys de la passada legislatura a aconseguir els permisos de Demarcació de Costes (nacional i autonòmica) i el permís d’abocament de l’aigua a la mar a través del canal Sant Pablo. 
 
 
El projecte redactat finalment tenia un cost de 3 milions, i l’alcalde confessava que des del nou govern es va plantejar si eixe cost tan elevat per a Tavernes no podia tindre més avantatges per a tota la platja. D'ací que s’haja canviat el projecte per contemplar un vial vorejant el Sector 13 de manera que servesca igualment per descongestionar el trànsit cap a la Goleta: Blasco Ibañez quedaria en un sol sentit, d’anada i el nou vial en sentit de tornada, a més que l’aigua arreplegada pel col·lector es podrà abocar a la Sèquia Mare, amb la qual cosa pal·liarà la possible falta d’aigua per al rec. 
 
La redacció del nou projecte que s’està acabant té un cost 0 (zero) per a l’Ajuntament en redactar-lo l’empresa concessionària de l’aigua potable. L’alcalde no es va aventurar a dir quin termini hi ha previst per a començar les obres pels problemes que podien sorgir en expropiacions de terrenys. 
 
Piscina coberta 
 
Ací l’alcalde va també recordar la història: projecte adjudicat en el 2008 a una UTE formada a posta per empreses sense experiència en el sector d’obra pública i que havia estat qualificada amb un 0 (zero) en el seu informe financer per la intervenció municipal. 
 
Va tornar a explicar que l’Ajuntament, o siga tot el poble, havia estat el gran perjudicat en la concessió a la UTE feta pel PP perquè Tavernes ha aportat el terreny i , a més, 1’5 milions d’euros i no té res. Damunt és ben possible que s’haja d’anar a un rescat de concessió i això implica la liquidació d’obra per al recat que pot costar sobre 1 milió més d’euros als quals cal afegir sobre 0’5 milions el posar-la en funcionament, o siga 1’5 milions més. 
 
 
 
Jordi Joan ací va recordar que Tavernes ja havia tingut un antecedent molt semblant en el pàrquing municipal aprovat i executat nomes pel PP, on Tavernes va haver d’abonar vora 1’8 milions d’euros per una instal·lació que és un problema actual. 
 
I encara que l’alcalde no ho va dir si que ho diguem nosaltres: I la destrossa del passeig i perdre una zona verda en el centre del poble. Tot un conjunt de desficacis. 
 
Arribats ací, l’alcalde va dir que si no s’ha solucionat abans és perquè la piscina es troba immersa dins d’un procés judicial en haver fet fallida l’empresa concessionària. Jordi Joan va explicar el procés i totes les ajudes oferides per l’Ajuntament a l’empresa perquè es reflotara, però han passat els temps legals i no ha canviat res. 
 
L’alcalde va ser clar quan va dir que el rescat i l’obertura de la piscina suposarà uns milions d’euro que l’Ajuntament no té i que no pot tindre en les condicions econòmiques actuals, amb la qual cosa per assumir la despesa, només es veia com a possibilitat la pujada de l’IBI, sobre uns 30 euros per habitatge. 
 
I ací va fer una pregunta a tots els assistents perquè la respongueres: ¿Estaria vosté d’acord en que l’ajuntament pujarà l’IBI 30 euros per any i habitatge per posar en funcionament la piscina? 
 
En la resposta dels assistents a mà alçada va haver divisió d’opinions: la meitat més o menys s’inclinaren perquè es pujarà eixos euros l’IBI i que es rescate i es pose en funcionament i l’altra meitat va dir que no. 
 
L’alcalde va assenyalar que no es descarta que, si es rescata la concessió i es posa en marxa, l’Ajuntament haja d’optar per fer una nova concessió i que hagués de contemplar fins i tot la possibilitat de fer-se càrrec d’alguna quantitat en cas de pèrdues de l’empresa. 
 
Continuarà

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Més IBI pa la piscina? Qui vullga nadar que s'ho pague.

Anònim ha dit...

La meitat de la poca gent que hi havia és (o no) significatiu per tractar de reobrir la piscina. Molt més important seria dur açò a consulta popular abans que la que s'està fent de bous i festes. I que el govern es comprometa a fer-la vinculant. No pocs diners es perdran any darrere any en rehabilitar l'obra per falta de manteniment,com va passar al parking amb els accesos a reparar. I sí,hi hauria costos afegits més que es trobe una empresa concesionària,però com en la piscina de Xeraco,molt més menuda i practicament tota altra instalació pública.Per això que és pública,l'ha de pagar tot el poble la part que no siga autosuficient,com el qui no va als bous,o no xafa el poliesportiu,o no entra a labiblioteca o la casa de la cultura. Però les paga totes,no? Pues el mateix per a parking i piscina. Cal trobar-li ús,posar preus populars i donar el servei al poble. Més es gasten en altres tonteries,macro pantalles,cavalcades,Festiverns i amics varios.

Anònim ha dit...

Tenim un Alcalde que no ens el mereixem i amb més paciència que un sant. Un deu per a ell i el seu equip!!

Anònim ha dit...

Si que tenen paciència si

UN JUBILAT ha dit...

En la mitat del que cobren els regidors hi hauria prou per a solucionar els problemes economics que te l'ajuntament actualment.No passaría res si els regidors cobraren la mitat,tant els lliberats com els que sols cobren les assistencies a les comissions,un obrer cobra menys treballant en la construcció.A vore si son valents i em fan càs.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Ni li faran cas, ni ho veiem convenient. Açò seria una discussió no per aquest lloc on simplement són comentaris quan vosté proposa la base d'un debat sobre la "condició política" i el dret que té qui treballa de la política a viure de la política.

I ací ni volem ni considerem els casos que tots hem vist de desvergonyits i corruptes. No és correcte que per uns quants tots estiguen en el mateix lloc.

Crec que ens entendrà amb un exemple i ho deixem ací: si una empresa privada, en la ruïna i fallida econòmica busca uns gestors perquè l'alcen, li recuperen l'economia, cosa que fan, i damunt presenten uns resultats positius i de guanys d'eixa economia amb la seua gestió, segur que els pagarien millor que la resta de treballadors.

Això ha passat en l'Ajuntament, pero i ha molts i molts tècnics que cobren més que els gestors, i damunt sense la meitat de la responsabilitat.

Un obrer diu vosté que cobra menys treballant en la construcció Menys que qui? ¿I un arquitecte? I un aparellador? Cadascú cobra segons la seua responsabilitat i dedicació i no és lògic que l'arquitecte cobre igual que el peó. ¿No li sembla? Si vosté fora regidor d'Urbanisme de Tavernes, li semblaria bé cobrar el mateix que un obrer de la construccio amb tota la carrega de responsabilitat, maldecaps i hores que no es veuen? Pensem que no.

Després del resultat en la gestió ecònomica, considerem que fins i tot estan molt mal pagats. En l'empresa privada els haurien doblat el sou i vosté això ho sap perfectament

Nosaltres considerem que hi ha politics massa ben pagats perquè han fet una gestió negativa, de destrossa econòmica com en els governs del PP, i altres com als d'ara que estan mal pagats si mirem el rendiment i el resultat de la gestió.

Damunt els regidors alliberats d'ara cobren menys que cobraven els alliberats del PP i quan l'alcalde Jordi Joan cobrava de l'Ajuntament, cobrava menys que cobrava Manolo Vidal. Però un destrossava, i l'altre recuperava l'Ajuntament.

Anònim ha dit...

Em sembla que hi ha una resposta més curta i simple, presente's vosté a les eleccions. Amb les seues idees meravelloses i amb l'estalvi que proposa als veïns, segur que trau majoria.

Anònim ha dit...

És molt facil parlar desde fora. Desde dins los coses es veuen més dificils

Anònim ha dit...

Hola,
Volia saber si existeix una gravació del acte en vídeo, ¿algú sabria dir-me?
gràcies