L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.698
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:3.512

diumenge, 1 de novembre del 2015

Tots els camins duen a Roma, i tots els càlculs duen al mal finançament del País Valencià


La situació del finançament del País Valencià ha donat molt que parlar i dona molt que parlar, després dels informes dels experts, fins i tot del mateix Ministeri d'Hisenda, que deixen clar que el País Valencià és l'única autonomia que amb una renta per capità per davall de la mitjana espanyola aporta molt més que rep a les arques de Madrid.

Aquests dies, un nou informe amb un sistema nou de recàlcul de l'economista Ángel de la Fuente, el “gurú” del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en finançament autonòmic i responsable de les balances fiscals, indica les necessitats de despesa de les comunitats després d'un reajustament dels indicadors i introduint altres nous, i el resultat ho ha trasllat al finançament de les autonomies. 

I de nou el mateix resultat ja sabut: El nou sistema de càlcul certifica que la valenciana és la pitjor finançada d'entre totes les autonomies, i està a 7 punts de la mitjana i a 28 de la millor tractada que és Cantàbria.

L'aplicació d'aquesta nova fórmula en el finançament no soluciona la situació actual, ja que els valencians seguiríem en tots dos casos amb el 93 %, a 7 punts de la mitjana. 

De la Fuente ha llançat aquest nou sistema “per a estimular la discussió informada de cara a la pròxima reforma del sistema de finançament regional” i les seues dades parteixen d'una idea bàsica: la prestació dels serveis no costa el mateix en totes les autonomies i per a garantir un nivell similar, unes necessiten més assignació que unes altres. I per al càlcul aplica indicadors com la població protegida equivalent en sanitat, població en edat escolar de 0-16 any o els majors de 65 a més de factors correctors com la superfície, la dispersió de la població i la insularitat que corregeixen a l'alça o a la baixa la població de dret.

Siga en un cas o en altre, amb factors de correcció o sense, el resultat és aclaparador: els valencians portem molts anys rebent de Madrid menys recursos del que ens corresponen, i això ha estat amb governs del PP i amb governs del PSOE al front de l'Estat Espanyol.

Ara quan Rajoy (PP) reba a Puig (PSOE) tindran noves dades de les quals poder parlar i el president de la Generalitat tindrà més números per a exigir al govern de Madrid. Vorem si continuen fent gala del que són, el PP i el PSOE, o finalment tindrem un president que defense els interessos valencians per damunt del partit. Que ja seria l'hora!