L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.666
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:57.008

diumenge, 7 de setembre del 2014

Els valencians ens enfrontem a la possible gota freda amb el pla contra inundacions sense acabar. La Generalitat ha executat 5 obres de les 85 previstes mentre del projecte de millora del Vaca, no hi ha novetat.

Zona inundable del Xúquer,

El PATRICOVA es troba inacabat onze anys després de la seua aprovació, i a més, ha tingut anys de retard en la seua revisió. El conjunt de les obres del pla són 151 intervencions en 52 municipis per reduir el risc d'inundació, però la majoria ni s’han acabat i altres no s’han iniciat.

D’aquestes 151 obres, 85 haurien d'haver sigut executades per la Generalitat, 20 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, 13 conjuntament per la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i altres 33 a càrrec dels ajuntaments, diputacions o mancomunitats.

I com no, la Generalitat presenta el pitjor balanç: solament 5 obres de la seua competència estan completament executades i en servei; altres 13 estan construïdes parcialment o en obres i les 53 restants estan en procesos incipients. La inversió prevista en el Patricova no executada pel PP es calcula en 270 milions d’euros, xifra que euro dalt, euro dalt, es podria haver pagat amb les despeses de la Formula 1. 

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer presentava fins a setembre de 2011 un bon balanç amb un 88% d'execució, però amb l’arribada del PP i de Rajoy al govern d’Espanya ha patit una aturada: s'ha arribat a anul·lar obres en fase de licitació, com és el cas de les defenses del Xúquer a Albalat de la Ribera o la construcció de la presa de laminació del Xúquer a Sallent. 

Però el cas que més ens afecta a nosaltres és la millora i canalització del riu Vaca a la Valldigna que en el 2011 estava en fase d’adjudicació, es va paralitzar l’adjudicació i ningú no sap res. I damunt en el Congrés de Diputats el PP ha votat tres vegades en contra de les propostes de Compromís d’incloure eixa obra en els pressupostos de l’Estat. 

I per a agreujar la situación, cal afegir que la Generalitat ha aprovat 113 plans de reclassificació de terrenys amb risc d'inundació des de l'aprovació del PATRICOVA, amb l’informe desfavorable de les confederacions hidrogràfiques del Xúquer i del Segura.
Projectes del Patricova

¿I que és això del Patricova? 
 
Potser és la pregunta que es feu. Doncs el Pla d’Acció Territorial contra el Risc d’Inundacions en la Comunitat Valenciana, amb un conjunt d’obres per evitar inundacions en termes i nuclis com Tavernes i la platja. Estem dins de la zona que el Patricova contempla com de risc d’inundacions i segons el pla, vora el 40% del terreny no urbanitzable del nostre terme es troba en zona inundable. 

El terme de Tavernes, i en especial la platja, està contemplada al Patricova com afectat per situar-se en la planura d’inundació del Xúquer: Si desborda, les aigües es desvien cap al sud buscant la mar, i aleshores s’inunda tota la zona costera del terme valler. L’any 1982 (pantanada de Tous) la zona situada entre la carretera nacional i la mar va estar dies i dies inundada, fins i tot amb nivells de 2 metres, pel desbordament del Xúquer. 

I estem parlant dels efectes d’un hipotètic desbordament del Xúquer, no dels efectes que pot causar el riu Vaca, que això és un altre problema que tenim, sobre tot en el casc urbà i la zona del Vergeret. 

El Pla de Defensa del riu Vaca, que el PP vota en contra. 

El Patricova diu que a Tavernes, a més dels riscos en la platja, el problema és encara major si es considera el riu Vaca o els barrancs del Vadel i Massalari, tots inclosos en el Pla de Defensa contra les Avingudes de la Safor. 

A la Safor moltes de les obres previstes en eixe pla s’han executat i acabat, però ací es va redactar, aprovar i pendent d’adjudicar, amb pressupost de 36 milions, el PP el va paralitzar en ascendir al govern de l’Estat i, el que ha estat pitjor, el seu grup en el Congrés de Diputats (diputats valencians també) ha votat sempre en contra de la proposta de Compromís que ha demanat la seua inclusió en els pressupostos de l’Estat des del 2012 fins ara. 

I el pla del Vaca implica solucionar la situació “il·legal” d’algunes finques de Vergeret i poder fer la circumval·lació. ¿I perquè el PP ha votat en contra d’aquesta obra? Doncs encara esperem que els seus representants a Tavernes ho expliquen al poble o que diguen les gestions que han fet davant del seu partit per desbloquejar la situació. Sabem de les esmenes de Compromís i de les seues intervencions en el Congrés a favor del projecte del Vaca, però del PP no en coneixem cap.
-

1 comentari:

Anònim ha dit...

El PP només es preocupa de si el riu té brosses o canyes per culpar al govern quan sabem que la neteja i manteniment és obligació de la Confederació, i que l'Ajuntament no té responsabilitat en eixa competència.