L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 30 de setembre del 2014

De molars i cranis

Algunes de les llars de Bolomor
Llegim avui a l'edició comarcal d'uns dels diaris provincials que l'equip de Bolomor està en plena campanya d'excavacions del jaciment. I que dissabte va haver una jornada de portes obertes, una activitat de la qual ací hem informat. 

La notícia en si no aporta res de nou al que s'ha dit en infinitat d'ocasions en els mitjans de comunicació. Realment és un refregit del que és massa sabut, però el que ens sorprén és com malgrat això hi ha una falta de rigor científic en la informació, subsanable amb una simple lectura de les dates que aporta la publicació "La Cova de Bolomor: 25 anys a la recerca del temps perdut", un volum descarregable en la web oficial de l'equip investigador.


I hem llegit "perles" del tipus: "En esta cueva, se han encontrado restos que dan una idea clara de cómo recolectaban y cazaban los hombres primitivos. Molares y cráneos han permitido conocer más sobre el Hombre Neanderthal que vivió en esta cueva".
Un dels fragments de parietal
Vaja, vaja, com que molars i cranis: Començarem per aclarir que cranis no se n'ha trobat cap. ¡Tant de bo se n'hagueren exhumat tres o quatre cranis complets! S'han trobat dos fragments de parietal, ni tan sols complets. 

I quant a molars, doncs sí: s'han trobat dos molars, però també dos canins i un fragment d'un peroné, dels quals no es diu res en la notícia. Però allò que ens deixa bocabadats és l'afirmació de la frase: "De hecho, los restos humanos más antiguos de la Comunitat han sido hallados en Bolomor. Fue un molar de niño que apareció en este yacimiento"

¡Doncs no! La resta humana exhumada amb datació més antiga en el jaciment és un caní superior esquerre que té una edat entre 190.000 i 235.000 anys, mentre el molar esmentat, el primer que es va trobar, "només" té una edat de 125.000 anys.

Un caní, la resta humana més antiga de Bolomor
Però si Bolomor té un ressó, una importància a nivell mundial no és per les restes humanes, que realment hi ha poques (per ara), i en res comparables, per exemple, amb Atapuerca. Bolomor és important per allò que no té Atapuerca i que no tenen altres jaciments en el Món: una datació de l'ús del foc per l'home sobre els 228.000 anys. Un fet que ha permés que Bolomor fora enguany el motiu central d'una de les sales de la Bienal de Venècia, amb una reproducció enmig de la sala d'una de les llars del jaciment
.
I del foc de Bolomor, que ha estat causa i motiu de centenars i centenars d'articles en revistes científiques i es el que li dóna importància mundial, ni se'n parla ni se'n diu res. 

Com se sol dir "tot està en els llibres" I només calia acudir als llibres i informar-se, per poder retransmetre una bona i veraç informació als lectors. 
-

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Rigor li demanes, a qui? Ja no està a l'institut. Allí li haguesin suspès el treball. Encara sort no haja decidit ser metge!

Anònim ha dit...

És el mateix rigor dels seus articles sobre política local.
Cada dia estic més convençut que és l'autor o té que vore amb les notes de premsa del PP.

Anònim ha dit...

El reportero Tribulete serà el seu gran referent professional, dic jo, per el nul sentit del ridícul. I és que la ignorància és molt atrevida...