L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.256
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 49.164

dissabte, 10 de setembre del 2011

La Festa Estellés, tot un èxit que va saber a poc.



Tavernes tornava anit a fer renàixer la flama cultural tants anys somorta amb la Festa Estellés, dedicada a Vicent Andrés Estellés  que va aconseguir reunir una ampla representació del teixit cultural i artístic de la nostra ciutat en homenatge al que és, ara per ara, el millor poeta valencià d'ençà Ausiàs March. Tota una demostració  què tenim un poble viu, amb ganes de demostrar l'amor per la cultura i llengua pròpia.  I recolzant l'acte, molts dels membres del govern municipal, amb l'alcalde Jordi Juan, al capdavant. 

La vetlada poètico-musical tenia lloc a la plaça de Teodor LLorente, poeta clau en la Renaixença valenciana, que també va ser recordat  en complir-se ara el centenari de la seua mort amb la lectura del poema "Vora el barranc dels Algadins" (Quina versió més meravellosa la del cantant Partaka!!) , al igual que es van tindre paraules per al professor Manuel Sanchis Guarner, quan celebrem el centenari del seu naixement.  Uns panells il·lustraven i explicaven el sentit de l'acte i aspectes de la vida del poeta de Burjassot.

L'acte va començar amb un sopar d'entrepà ( Fotografia 1) que va donar pas després de les paraules de la regidora de festes, Pilar Altur,  a una projecció de l'entrevista que per a TV3 l'escriptor Josep Maria Espinàs li feia al poeta en el Saló de Corts de la Generalitat pels finals dels anys 80  

http://www.tv3.cat/videos/2822190
i a les actuacions i interpretacions musicals d'artistes tan coneguts com Josep Enric Grau,  Ximo Caffarena i Quim Sanç, Paco Muñoz i la Petita Orquestra Peiotaire (Fotografia 2).


 Entre actuació i actuació, la lectura de poemes a càrrec dels assistents. Molts rostres coneguts del mon cultural i de l'ensenyament de Tavernes (no diguem noms per no deixar-nos-en cap) donant recolzament en la lectura i, algunes vegades escenificació, del versos d'Estellés.   A esmentar la lectura de la magnifica carta del director i autor teatral, Manolo Molins, que a última hora no podia acudir, i on ens narrava passatges compartits amb el poeta de Burjassot. 

I al final, cloent l'acte, l'alcalde de Tavernes Jordi Juan que, a més d'agrair la presència de tot i fer palés que la cultura a Tavernes es viva i amb ganes de gresca, va anunciar el recolzament de l'Ajuntament per tal de recobrar la figura i obra del poeta valler, Premi Octubre  1984  amb “Le sucrier velours”, Joan Vicent Clar (Max).

Jordi Juan va llegir l'emblemàtic poema "Assumiràs la veu d'un poble" amb la qual cosa es tancava una vetlada que va tindre sabor a poc i que es pensa repetir en pròximes edicions (Fotografia3).


 En resum un encert dels organitzadors Francesc Bononad i Rosa Magraner, que ho van moure cadascú pel seu costat fins confluir tots els esforços. Agraïments a la regidoria de Cultura i Festes, amb Pilar Altur al cap i a Fabiola Serra, com a coordinadora global, per assumir el patrocini i la infraestructura. 

-

17 comentaris:

Toni cabas ha dit...

Gran acte, feia temps que no veia actuar a Paco, no faltaré els pròxims anys si es q continua celebrant-se

un que va estar alli ha dit...

Va estar molt bé, ojala ho puguem disfrutar més anys a Tavernes

Anònim ha dit...

Pel que vec en les fotos, poca gent, donat que la plaça és menuda. I els pocs que hi havien, o del règim o forasters.
Això si que és fer actes per a la població en general, i no per a poques minories prop al règim.
Visca la democràcia, fòra les dictadures.
Gràcies JJ

La Cotorra de la Vall ha dit...

La foto esta feta al principi del sopar. Ens diuen que es van vendre 200 tickets. Va anar gent sense ticket i va sopar.
A les 11 la plaça es va omplir de gent que havia sopat a casa. A tots no els ve be anar a sopar a les 9 i van anar als actes.

Si no vas anar ¿per què dius el que no saps?
Si vas anar ¿per què dius mentires?

Anònim ha dit...

Forasters nomes hi havia Paco Muñoz i unes persones que l'acompanyaven. Com tothom sap l'home esta major i fotut.

Vos pica ¿no? que fora un èxit. Per cert els del PP, tan sensibilitzats per la cultura valenciana, no hi vingueren.

yo sí que fui y vi ha dit...

yo estuve allí, y la verdad, estaba la plaza llena,tanto en la cena, y más, luego, que acudió más gente.

pienso que como el acto era abierto a todo el público en general que quisiera ir, fue la gente que quiso ir. ni más ni menos.
igual que en todos los actos que se hacen en fiestas.
Si parece que es que de todo hay que "traure-li coloret al drap"
como decís aquí.

Anònim ha dit...

Des de quan als del pp els interessa un acte així? Varietat en festes hi ha per a tots, uns aniran als bous, altres no, festa jove o varietets, o bandes o concerts.. No se, no se. Tenint en compte que la majoria de coses estaven ja contractades per l'anterior govern deuria agradar-los no? Perquè si es tracta de concerts en valencià, per ells mai ni un n'hem tingut.

Anònim ha dit...

Els del PP van rebre un missatge via sms on s'indicava que estava totalment PROHIBIT anar a un acte PANCATALANISTA.

Anònim ha dit...

No vaig tindre tiquet per al sopar i me n'alegre: això vol dir que hi havia molt d'interés per l'acte. Emhorabona per aquesta iniciativa.

JO NO HE ANAT ha dit...

Jo et vaig contar:
A les 20.45 H. eren 196 persones,
102 homens i 94 dones.
A les 21.50 H eren 241 persones,
123 homens i 118 dones.
A les 22.55 H eren 312 + 3 xiquets i 4 marimatxos, dos gossos i un gat rotnyos, 2.434 formigues, 27 ratetes penaes, 4 tallacames i 269 mosquits.
QUANT TONTERIA I POLITIQUEO, AMB UN ACTE QUE SOLS VOL REVINDIAR LA NOSTRA LLENGUA I LA DELS NOSTRES PARES I MARES. PER FAVOR, QUE ESTORNE A FER.....

Toni ha dit...

jo no vaig tindre tiquet tampoc, i no m`alegre, no hi havia molta informació sobre l'acte, al llibre de festes, no posava que es tenia que comprar tiquet abans, no aon, em va pareixer una festa privà, espere que es torne a repetir, pero mes ben organizada

Jaume Talens ha dit...

No plorem pels poetes morts, llegim-los i vivim-los com en aquesta festa. Pensem que al nostre poble un bon amic poeta, Mac, va morir quan tots i totes, de segur, l'haguerem ajudat. Almenys gràcies a l'Ajuntament d'aleshores el poguem llegir. Però és impensable amb l'ajuda social de la població saber on haguera arribat. Hem perdut un gran poeta, caldrà retre-li un homenatge amb una llarga flor a la mà i una nit com la passada on els plors es tornen recitals poètics i l'acte un pura oració. Que bé si al final ballarem per tots ells una dançà.
Ja ho va dir el nostre benvolgut alcalde: que la festa en el seu honor comence ja!. Per sempre JOAN VICENT CLAR. La resta son minúcies dipositades a un ampolla que, sincerament, quasi nonguna sol arribar.
Gràcies Rosa i Francesc per aunar esforços i donar-no com a poble aquesta llibertat poètica.

Anònim ha dit...

Cotorra podries enllaçar la gran entrevista a Estellés. Està a la web de TV3.

http://www.tv3.cat/videos/2822190

filòsof ha dit...

La gran aportació del cristianisme a la cultura en genral va ser constituir un calandari annual on es trobaven tots els cates que hi havia que festejar, homenatjear o saludar. D'aci que implicara a tanta gent i en definitiva sustituira la ideologia politeista del caduc imperi romà. Parlant de tot Cotorra, quin dia va naixer o bé morir el nostre poeta Joan Vicent Clar ??
Ho dic per fer una altra festa poètica.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Joan-Vicent Clar va nàixer al nostre poble, Tavernes de la Valldigna, el 26 de febrer del 1962.

El febrer de 1984 va fundar la revista Tac Carbònica amb els seua amics de Tavernes principalment.
El mes d'octubre d'eixe any, amb vint-i-dos anys, obtenia el premi Vicent Andrés Estellés per "Le sucrier velours". És el poeta més jove que ha rebut aquest guardó.
Va decidir posar fi a la seua vida a principi de l'estiu del 1990

Anònim ha dit...

Perque mescleu els temes de les festes del poble amb la politica??algu m'ho pot explicar??ja esta be........i no skc del pp ni del tripartito......!!!

Enrique Estruch-UPyD Valldigna ha dit...

Vicent Clar, amb qui discrepaba de cap a peu, era ante tot una rara pero gran persona, per lo que si li feu nun homentage, conteu amb mí, amb un bunker-barraqueta nacionalista espanyol com hem definixen alguns companyers vostres ideológicament parlant. Per aixó mateix, demane no mos oblidem d'atres escriptors valencians com Ausies March, Blasco Ibañez o el mateix veí nostre desgrasiadament difunt Victor Peris.