L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.296
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 30.897

dimecres, 16 d’abril del 2025

TRADICIONS I: La Setmana Santa és el temps de la cassola d'arròs al forn amb mandonguilles d'abadejo, cigrons i panses.

 

Demà serà Dijous Sant. Una diada que avui, en ser laborable, és molt diferent a com es vivia a Tavernes fa dècades, amb costums diferents i amb algunes que ara ens resultarien curioses, com la imposició de la dictadura de prohibició de cinemes (ara tindríem igual perquè no en tenim cap en el poble), un únic canal de televisió (TVE1) amb només programes religiosos i processons, música sacra a totes les ràdios, i res de pubs ni discoteques, ni bars, etc. 
 
Una setmana de tristor, de calvari i Via Crucis, de passió i de teòricament resar en tot moment  i de pietat, moltes vegades falsa, en ser obligada per les circumstàncies, que s'hi vivia. Però era també el tempos per a confeccionar a les cases un dels nostres plats tradicionals: la "cassola d'arròs al forn amb mandonguilles d'abadejo, cigrons i panses", dita modernament "arròs de vigília".
 
 
  
“I Concurs local d’Arròs amb cigrons i panses” (ara diuen arròs de vigília) per a professionals. Any 2016
 
Aquesta modalitat de cassola  efectivament s'elabora tradicionalment en el temps de "vigília", on el mot cal prendre'l en un dels seus sentits: menjar amb abstinència de carn, segons els preceptes cristians. Per tant, entre els ingredients d'aquesta cassola d'arròs al forn no entrava per a res la carn, ni tan sols en el brou. 
 
És un plat típic que es cuina a Tavernes, és un plat tradicional d'aquests dies, i on l'abstinència de menjar carn durant la Quaresma, va fer que l'abadejo prengués importància. Les postres per aquesta menja és un altre dolç tradicional: l'arnadí. Ja en parlarem en un altre article.
 
 
Restaurant El Vermut, de la Pobla de Vallbona, campió del concurs del 2019
 
Cal dir que, eixa norma estricta es podia trencar si adquiries la "Butlla de la Santa Croada", un impost-pagament eclesiàstic que es feia a l'Església i a canvi podies menjar carn i gaudir d'un dejuni menys estricte. Això suposem quedaria per a les classes amb diners, i els que no en tenien, farien ús de la imaginació i crearien menjar-se com aquest de Tavernes, on mana el contrast entre el salat de les mandonguilles i la dolçor de les panses (i fins i tot de les castanyes, qui en pose). La "Butlla de la Santa Croada" va ser suprimida en 1966.  
 
Any 2017. "II Concurs Professional d’Arròs al Forn amb Cigrons i Panses" guanyat pel restaurant Calipso
 
 
Així doncs, menjar típic d'aquests dies de Setmana Santa, nascut de la necessitat de cercar un plat consistent i que no portarà carn, per la prohibició religiosa que ho omplia tot en temps de Setmana Santa en la dictadura. No cal ni dir que tothom a Tavernes sap que els ingredients bàsics són les panses, cigrons, alls, castanyes seques i les mandonguilles d’abadejo, i com no l’arròs que es cou amb un brou elaborat amb el bull dels cigrons o altres vegetals. 
 
 “Casa Macario” i el “Restaurant San Bernardo” a FITUR 2018 amb el nostre plat tradicional    
 
 
El resultat és un arròs sec, cuinat com l’arròs al forn,  on s’entremesclen sabors i textures diverses i diferenciades com a resultat dels ingredients, on principalment les panses i les mandonguilles, li donen un contrast de sabors en mesclar el dolç i salat, cosa que el fa un arròs atractiu i molt apreciat. 
 
 
Els restaurants  Calipso, San Bernardo i Luna Park en una demostració en directe a Fitur 2019
 
Un arròs nostre que fa unes legislatures el govern de Compromís, com podeu comprovar a les fotos que hi publiquem, va tindre molt d'interes a promocionar en distints llocs, sobre tot en fires d'interés turístic. Sense oblidar els concursos fets a Tavernes, per a cuiners professionals i un paral·lel per a gent del poble, on sempre es comptava amb la implicació i ajuda de Turisme de Diputació, i de la seua diputada Pilar Moncho, de Compromís.
 
 
 
 
Imatge i una cassola presentada al concurs local
 
  
Els anys 2018 i 2019, el govern de Compromís va dur el nostre plat tradicional a la gran fira de FITUR, on va tindre el protagonisme central de la promoció de Tavernes, presentat com a plat nostre, que no es cuina a cap altre lloc, i per cercar un reconeixement i que fóra inclós en les cartes dels restaurants valencians. 

Després de la pandèmia i més que res en la passada legislatura, amb el canvi de responsabilitat política en la regidoria de Turisme, el concurs professional i altres esdeveniments al voltant del nostre plat tradicional van desaparéixer. I mentre Gandia promociona la "fideua" amb un concurs, Sueca la paella, Oliva les pebreres farcides, etc. nosaltres hem deixat morir uns actes que servien de promoció a la cuina tradicional vallera.