Això va donar lloc a un conjunt de relats tradicionals i rondalles valencianes, protagonitzades per aquests personatges que han passat de generació en generació per tradició oral, tot i que algunes han estat recollides en llibres i antologies, cas per exemple "I queixalets també" d'Enric Valor.
Avui en dia, i ho hem denunciat moltes vegades, els monstres valencians van perdent terrenys, empesos per celebracions estrangeres com la de Halloween, que impulsen mitjans de comunicació i entitats i associacions valencianes per tot arreu que, tal dia com avui, bandegen les tradicions dels seus pobles per sumar-se a la moda que ens imposen des de Nord-amèrica.
Aquesta nit, els xiquets i xiquetes que van a soles pel carrer o que desobeixen els pares i les mares no seran perseguits pel Moroti, ni per l'Home del Sac, ni pels donyets ni cap altre monstre, ni tampoc la Quarantamaula que diuen pren la forma de gat, o fins i tot de gallina amb plomes, i que sol amagar-se en els pantans fins a arribar a una nit com la d'avui, quan es passeja per les teulades de les cases i fa el soroll que espanta la xicalla.
Cal dir també que avui és la nit de les ànimes, una tradició que en el fons del segles era celta i que hem de relacionar amb el ritus Samhain, celebrat l’1 de novembre, i que obria un període en què la frontera entre el món dels vius i el dels morts desapareixia i els esperits dels morts tornaven a la terra.
Les tradicions valencianes l'han adaptat i diuen que aquesta nit, la de la vespra de Tots Sants, les ànimes del purgatori tornen a casa. I cal facilitar-los el camí i que no es perden en la nit, d'ací el costum d'encendre ciris o allò que a Tavernes en deien "encendre una animeta", una metxa o una torçuda dins d'un recipient amb oli que cremava tota la nit i demà, dia de Tots Sants. Tradicions que es van perdent, per no dir que s'han perdut per complet, i ara els menuts encendran una "terrorífica" carabassa, completament despersonalitzada i industrialitzada, mentre pel carrer el "truc o tracte" imperarà de porta en porta.
Elaboració pròpia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada