L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.417
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:4.916

divendres, 22 d’abril del 2022

Avui, dia 23 abril, Sant Jordi i Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor

 

Va ser un escriptor i editor valencià, Vicent Clavel i Andrés, establert a la Barcelona de principis del segle XX qui va proposar a la Cámara Oficial del Libro de Barcelona i al Gremio de Editores y Libreros celebrar una festa per promoure i difondre el llibre a Catalunya. 

Qui ho havia de dir que, aquell inici incipient a principi del segle XX, es convertiria amb el pas del temps en una jornada universal dedicada al llibre.  Cal dir que les primeres celebracions no foren el més d'abril i el dia 23, Sant Jordi, sinó que foren el 7 d'octubre. L'èxit assolit va fer que a partir del 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, es va canviar la data i es va fer coincidir amb el regal d'un llibre el 23 d'abril, dia de Sant Jordi,  un dia que per cert també commemora les morts de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare el 1616. 
 
Naixia el "Dia del Llibre" talment com el coneixem, perquè se li va afegir el costum existent des del segle XV de regalar una rosa a l'estimada. I així es pot tindre un dia complert: dia del llibre i dia dels enamorats. Una cosa semblant a la celebració a València del dia dels enamorats, el 9 d'octubre, Sant Donis, quan s'entrega a l'estimada la "mocadorà" i, ja que estem parlant de dies d'enamorats, cal recordar que la celebració del 14 de febrer no és valenciana, sinó una còpia dels americans impulsada per "El Corte Inglés" entre tants altres comerços.  

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor, amb la qual cosa una diada del llibre celebrada inicialment a Catalunya per un llibreter valencià, s’ha escampat per tot arreu del món.  
 

 
Cal comprar un llibre i si és en valencià, molt millor. Per això cal visitar la fira que se celebra a Valencià entre el 28 d'abril i el 8 de maig, als jardins de Vivers, i que enguany arriba a la seua 57a edició i on, amb tota probabilitat, tindreu al vostre abast totes les novetats que les editorials trauen per celebrar la Diada del Llibre.
 
Elaboració pròpia