L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 12 de desembre del 2014

L'ESTAT DE LA QÜESTIO: Els tècnics veuen impediments jurídics perquè l'alcalde presente una qüestió de confiança.

La qüestió de confiança que va plantejar l'alcalde de Tavernes, Jordi Joan, el passat plenari sembla ser que no es pot presentar per un problema legal. El mateix alcalde, en una entrevista que publica avui Las Provincias, ha confirmat que si poden existir impediments legals no posara en joc la legalitat d'un document tan important com el pressupost.

La Cotorra ja va informar que després que el plenari rebutjara els pressupostos presentats per l'alcaldia i el grup Compromís, l'alcalde Jordi Joan havia anunciat que sotmetria el pressupost a la "qüestio de confiança".

Aquest procediment està contemplat en la llei i s'aplica en casos i situacions com les de Tavernes: el pressupost no s'aprova perquè el govern municipal no disposa la majoria.

La llei contempla que si es rebutja la confiança, l'oposició disposa d'un mes per a presentar una moció de censura amb un candidat alternatiu a l'alcaldia. Si no ho fa, al cap d'eixe mes els pressupostos queden prorrogats automàticament.

Però, a l'hora de redactar la convocatòria en base a l'articulat legal, s'ha comprovat que la llei contempla un supòsit d'excepció, i els tècnics consideren que fa inviable la presentació de la "qüestio de confiança" i la convocatòria del plenari per al dilluns. La redacció de l'articulat es podria considerar fins i tot confusa, i encara que no hi ha jurisprudència, sembla ser que els tècnics ho tenen ben clar.

La llei diu: "Cada Alcalde no podrá plantear más de una cuestión de confianza en cada año, contado desde el inicio de su mandato, ni más de dos durante la duración total del mismo. No se podrá plantear una cuestión de confianza en el último año de mandato de cada Corporación".

El quid de la qüestió està en la frase "No se podrá plantear una cuestión de confianza en el último año de mandato de cada Corporación". Es podria plantejar el dubte de si es refereix a l'ultim any natural de govern (2015) o al periode entre juny del 2014 a juny del 2015, però es considera que la interpretació a donar està fixada en la frase anterior del mateix paragraf "en cada año, contado desde el inicio de su mandato", és a dir, el darrer any seria entre el juny 2014 i el juny 2015.

De tota manera, això no és cap impediment perquè l'oposició puga presentar una moció de censura. Cal indicar que les interpretacions que hem llegit sobre la impossibilitat que els regidors del PP firmen una segona moció de censura es errònia.

La llei ho deixa ben clar: La L.O.R.E.G. en un dels articles diu: "Ningún Concejal puede firmar durante su mandato más de una moción de censura. A dichos efectos no se tomarán en consideración aquellas mociones que no hubiesen sido tramitadas por no reunir los requisitos previstos en la letra b) del apartado 1 de este artículo".

La moció de censura de Tavernes no va ser finalment tramitada, per tant els set regidors del PP que la firmaren aleshores podrien firmar-la ara. A més, cal indicar que en un altre apartat, la llei diu que en els casos de moció de censura derivats d'una "qüestió de confiança" no es tindrà en compte la firma de mocions de censura anteriors.

O siga, l'oposició de Tavernes pot presentar una moció de censura a l'alcaldia, cosa que es veu com a gens probable i més quan ahir el candidat socialista, Víctor Borrràs, ja avisava que de cap manera anaven a firmar-la amb el PP. 
-

14 comentaris:

Administrador Quadern ha dit...

Així és, teniu raò en lo de la moció de censura i així ho reconeguem en el nostre cas.

Anònim ha dit...

Els impediments jurídics els posa la llei no els técnics. L'alcalde va errar al anunciar una qüestió de confiança que no podia convocar-se.

Anònim ha dit...

Després digueu una i mil vegades lo del PPSOE. Al poble,Victor almenys ho ha desmentit en no firmar la possible moció de censura.

Anònim ha dit...

Més entrebancs per a governar com cal. No passa res, endavant i el 2015 majoria absoluta

Anònim ha dit...

Si el PSOE arriba a firmar eixa moció, no trau ni un regidor. I ells ho saben.

Anònim ha dit...

Els tecnics,els tecnics...
I ningú més ho sabíeu,no?
Que justet,coincideix l'ultim any de legislatura on no es pot presentar moció de confiança amb el maig passat. De qué em sona això? Europees? Debacle socialista al poble? Però tota la culpa a Blanqueries,clar.
Si es dia que es fera el que es fera amb els socialistes al poble el pressupost no canviava,ja no teníeu el pressupost com a excusa. Qui ha forçat la cosa aleshores?
Que bé sabeu fer-se els innocents,ara.

Anònim ha dit...

Anònims varios:
12:24 tú també creus que l'alcalde és tan innocent per a errar en un tema tan trascendental per al seu silló? O et fas tú també l'innocent?
17:43 A Jordi ja li dona igual majoria absoluta o cap regidor,ja s'ha preparat el seu bot al cap i casal. Però que no es crega que la Oltra és Borràs,en lo únic que es semblen és que son d'altre partit que el Bloc però en coalició.
17:45 (2 minuts,deu ser el mateix d'abans) el Bloc també sabia que el PSOE sabia que no podien presentar una moció i anar-se'n de rositas. D'ahí la tranquilitat del Bloc i sobretot de la cadira de l'alcalde.

Anònim ha dit...

No es calfeu el cap,podeu continuar obviant els comentaris "rancuniosos i plens d'odi" cap l'alcalde.
Les "mentides i confabulacions" antinacionalistes ja estan comentades al blog d'Enric.
I a eixe traïdor voleu acaramelar-se'l per si d'acàs cal la frontissa? Però si és de dretes,com vosaltres!

Anònim ha dit...

Ja veus Enrique. Tu anant de bo per la vida, fent cas a tots, publicant-ho tot, dient la teua des de la imparcialitat i tal com veus les coses i eres un traïdor i el Bloc el vol de frontissa.
I damunt el PPSOE diu que eres de dretes com el Bloc. El ladrón se cree que todos son de su condición.

I de tot això, només cal traure una conclusió: hui el poble no te pressupost aprovat perquè el PSOE no el va recolzar. I això quedarà per sempre.

Anònim ha dit...

Pues no chico listo, el de les 17:45 (jo mateix) no tinc res a vore amb el de les 17:43.

Ara que l'he llegit, que abans no estava publicat, si vols el firme també: totalment d'acord.

Anònim ha dit...

Anónim 20:16
Faltes a la veritat dient que no hi ha pressupost perque el PSOE no el va recolzar. En tot cas,serà el pressupost del Bloc,el que no es va recolzar. I no sols pel PSOE,hi han mes regidors que voten. Per molta alcaldia,Bloc son 5 vots,es el que hi ha.
També podries dir igualment que no hi ha pressupost perque el Bloc no va acceptar cap de les dos esmenes del plenari.
I el que va a quedar a l'història de Tavernes es que el Bloc es desfà de tots els seus socis per no saber consensuar. Això mateix que JJ demanava després del plenari.

Anònim ha dit...

No es pot consensuar allò que no es presenta ni es diu a l'altra part.

El PSOE no li va presentar a Compromís cap de les esmenes. Nomes ho va fer unes hores abans del ple i estic convençut que no les va presentar en el mateix ple per tindre l'informe d'intervenció.

Es va dir en el ple: van haver tres Juntes de Govern i una comissió d'Hisenda abans. Com va dir l'alcalde, temps n'hi havia hagut. Però si no s'havien ni llegit els documents del pressupost.

I el resultat va ser:
Si 5 vots Compromís
No 8 vots PP KV
Abstenció PSOE

El govern era encara Compromís-PSOE = 8 vots.

Pressupost aprovat per vot de qualitat de l'alcaldia. No es tornarà a donar eixa oportunitat.
I tot el demés son excuses de mal pagador.


Anònim ha dit...

Com li té que presentar cap esmena el PSOE al Bloc si el Sr. Alcalde ja li havia llevat al regidor socialiste de hisenda totes les seues eines per presentar pressupost ni per convocar comissions? Això són ganes de consens o si no es fa el que jo vullc,trenque la baralla?

La Cotorra de la Vall ha dit...

No te res a vore una cosa amb l'altra. I vosté ho sap.

El PSOE hauria pogut presentar a l'alcade les seues propostes per debatre-les en les tres Juntes de Govern on es van estudiar els pressupostos. No en va presentar cap de les 20 i escaig (si no estem mal informats) que va presentar després en el plenari.

No te res a vore presentar propostes en Junta de Govern amb el fet de si Borràs és o no competent per presentar el pressupost. Segons vosté i per la mateixa raó, Compromís tampoc li podia presentar cap proposta al PSOE quan Borrás tenia eixa delegació. I no és aixo ni de lluny.

Entesos? No intoxique per tant.