L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 14 de desembre del 2014

Després de demanar la dimissió de Jordi Joan, i d'afirmar que els pressupostos eren electoralistes i populistes ¿hi havia voluntat de consens en el PSOE?

El PSOE s'absté en el plenari
(Aquest article s'havia de publicar ahir dissabte. El fets protagonitzats pel PP-PSOE van dominar ahir l'actualitat i el vam deixar per avui. Vol ser un resum cronològic dels fets)
 

Els pressupostos municipals del 2015 no es van aprovar dimecres dia 10 perquè el PSOE no els va votar a favor. Això és un fet indiscutible i avalat pels números: Compromís més PSOE eren 8 vots front als 8 vots del PP i de la regidora trànsfuga. Un empat que resolia el vot de qualitat de l'alcalde. 

Els pressupostos de l'alcaldia, pensem que eren assumibles. Nosaltres podem intentar donar explicacions, però és  cada partit qui sap en quina clau va votar. Podem fins i tot, vist  el que va ocòrrer, dubtar de la voluntat del PSOE per aprovar-los. El resultat final: un pressupost rebutjat, llança per la borda tres anys de treball. 

CRONOLOGIA D'UNS FETS

Els esdeveniments de novembre i fins el 10 de desembre, demostren a les clares l'interés que cadascú ha tingut en l'aprovació dels pressupostos. A principi de novembre, l'alcaldia va lliurar al PSOE l'avantprojecte de pressupostos amb les inversions per tots conegudes. L'única resposta que va rebre dels socis de govern: dedicar tots els diners d'inversions al col·lector de la platja. Ja no van presentar ni plantejar cap alternativa.

En posterior reunions al llarg de novembre, Compromís va oferir la solució avalada pels tècnics municipals: el pla plurianual permetia executar el col·lector i totes les inversions previstes. Eixa solució, el pla plurianual, pensem que hauria d'haver eixit del seu regidor d'Hisenda. Tanmateix, era Compromís qui resolia el problema i els pressupostos podien seguir endavant. I ací va ser quan presenten un segon projecte del qual mai no havien parlat: el mur del Vergeret, que valoren en 100.000 euros.

EL MUR DEL VERGERET

El PSOE exigeix el mur que han oblidat durant la legislatura i del qual només l'alcaldia s'havia preocupat davant Confederació. Se'ls va dir i explicar: l'Ajuntament negocia amb Confederació, no hi ha projecte encara, no està quantificat el mur, no hi ha permís de Confederació, no se sap com afectarà i si caldrà modificar el Pla Parcial, no se sap qui té l'obligació de pagar...

I Compromís va proposar com a solució, i amb aval dels tècnics, la més lògica i habitual en l'Administració: obrir la partida amb la redacció del mur, i si el projecte s'iniciava a bon ritme en el 2015 - cosa prou improbable- suplementar la partida. Mecanismes hi ha. Això no es va acceptar com tampoc van dir res de les altres partides del pressupost.

Arribem a la Junta de Govern, convocada pel 13 de novembre. Eixe mateix dia, ni fet a posta, un article del regidor d'Hisenda i proclamat cap de llista del PSOE qualificava els pressupostos de l'alcaldia d'electoralistes i populistes. Això se suma a un altre fet: ja havien demanat la dimissió de l'alcalde temps arrere. La reunió acaba sense cap consens. 

L'actuació del PSOE és arreplegar firmes. Potser no es van parar a pensar que la regidoria d'Urbanisme, responsable del projecte del mur, és competència seua. Com també la d'Hisenda, que l'ha de pagar. I que ells eren govern. L'espectacle de l'arreplegada de firmes pensem que deixa entrevore, entre altres, que no hi ha cap interés en negociar sobre el pressupost quan només era, fins eixe moment, l'únic punt de discòrdia. Perquè d'altres propostes o demandes els socialistes no n'havien plantejat.


DE LES ESMENES 


I a pesar de no haver mai plantejat altres qüestions del pressupost, el PSOE va presentar una esmena, però el dia del plenari, amb modificacions en moltes partides. Després de varies Juntes de Govern i una comissió d'Hisenda on no van dir res sobre les partides del pressupost (excepte el col·lector i mur) les presenten dimecres pel matí, unes hores abans del plenari. 


I no havien indicat a Compromís cap proposta, quan temps n'havien tingut en les Juntes de Govern i la comissió d'Hisenda nomenades. Només podem deduir que hi havia poc interés en el consens si les presenten a l'últim moment, quan el PSOE tenia i sabia de feia més d'un mes la proposta pressupostària de Compromís. Els socialistes no van dir mai la seua idea de pressupost, mai es van calfar el cap per oferir una alternativa global, una cosa ben fàcil quan el col·lector estava solucionat  i el mur disposava d'una solució, almenys administrativa. 

I un fet molt aclaridor i que es va conéixer en el plenari: L'alcalde va enviar tota la documentació (Pressupost d'ingressos, Pressupost de despeses, Plantilla de personal, Annex d'inversions, Informe d'intervenció, Informe d'estabilitat pressupostària i de deute públic, Memòria de l'alcaldia) als regidors que formen part de la Comissió d'Hisenda el dilluns dia 1. La comissió es convoca el dijous, dia 4, i cap, cap regidor, ni del PP ni del PSOE, entre ells el regidor d'Hisenda, s'havien llegit els documents. Més clar aigua.

Arribats ací i després de repassar eixes actuacions ens podem preguntar, nosaltres i vosaltres lectors i lectores, si els socialistes han volgut consens sobre el pressupost o preferien que no s'aprovara. La votació del dia 10, amb el PSOE convertit de fet en un aliat del PP i de la trànsfuga Karina Vercher per la seua abstenció, potser per alguns deixe les coses molt clares.


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Bo i enriquidor saber lo que ha pasat en tot moment i de fa mesos. Que la gent jusgue quin era el interes del pp i psoe de no aprovar els presupostos

Anònim ha dit...

No

Anònim ha dit...

I voluntat del Bloc?

Anònim ha dit...

I tanta que n'han tingut i més paciència més que un carro.

Tres Juntes de Govern, tres, i en les tres Víctor calladet. Sense obrir mai la boca només per dir vull el mur. De la resta del pressupost res. S'està més guapo callant.

I després una comissió d'hisenda on va reconéixer que no havía llegit cap document.

Pero es podeu consolar, tampoc els havia llegit cap regidor del PP, i es que sou iguals.

I no el preocupes tant. Res no es pot canviar, però pots reconéixer que l'assessorament ha estat nefast. I damunt oferint la foto de dissabte als mitjans de comunicació. De circo.