L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 12 de setembre del 2012

TEMA DEL DIA: Per a ofrenar noves glòries a Espanya.... El PP rebutja la ILP de Televisions sense Fronteres i impedeix que TV3 es puga vore a València i Canal 9 a Catalunya i les Illes.



Un cop més gràcies al PP seguim ofrenant noves glòries a Espanya. A eixa Espanya casposa, rància, la de “hábleme en cristiano” o la nascuda de la mà de Felip V que ens llevava els Furs, ens prohibia la llengua i ens obligava a regir-nos per les lleis de Castellà.

El PP, qual nou Felip V, ha oblidat que estem en el segle XXI, en el segle de la tecnologia, en el segle de la comunicació global via satèl·lit, cable o la TDT; ha oblidat la normativa europea sobre llengües i comunicació i ha oblidat el que diu la Constitució sobre el respecte i potenciació com a riquesa cultural de les llengües diferents del castellà. Ahir en el debat celebrat al Congrés dels Diputats, ell i UPyD, votaven en contra de la Llei de Televisió sense Fronteres i de la reciprocitat d'emissions en territoris de la mateixa llengua.

I ahir, el PP seguit d’UPyD (cada dia menys progresso y menys democràcia)  es passava  pel forro la voluntat de més de 650.000 espanyols que demanaven una cosa que sembla de “perogrullo”: que es puguen vore les televisions autonòmiques en aquells territoris que comparteixen llengua. En poques paraules: que les televisions de Catalunya, les Illes i la Valenciana es puguen vore sense traves alhora als tres territoris, o que les televisions en llengua basca arriben allà on es parla eixa llengua. 

Anant a la tremenda: ¿Què us semblaria si la ONU no permetera que la televisió Argentina es poguera vore en la resta d’Amèrica? O si el Parlament Europeu no deixarà que les televisions alemanyes es veieren en Austria i la Suïssa alemanya? Doncs, una cosa semblant va fer el PP i el seu president Rajoy.

Esperem que no s’acabe la cosa ací i aquest atemptat contra la cultura i la llengua de les comunitats que tenen una segona llengua, diferent del castellà, arribe al Parlament Europeu. 

Mentrestant, el portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha posat les coses clares i li ha dit al PP el que potser no volia sentir: “ha demostrat a tota la societat valenciana l’autèntica essència dictatorial del PP, que no vol lliure comunicació, ni lliure elecció i no sols no vol que al País Valencià no es puga veure TV3, sinó que tanca la porta a que la televisió valenciana també puga ser compartida a les Illes Balears o Catalunya”.

 Morera ha recordat també que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, quan era alcalde de Castelló votava a favor de la TV3, considerava positives les manifestacions de la societat castellonenca a favor de la lliure elecció de triar televisió i ara calla i atorga a les ordres de Rajoy, d’un president que no vol un espai comunicatiu comú i rebutja la voluntat de més de 650.000 ciutadans i ciutadanes que signàrem la ILP”.

 El síndic de Compromís se n’ha recordat també del PSOE perquè quan governava va posar totes les traves, fins i tot va arribar a vetar el debat de la ILP en el Congrés. “La rectificació en el vot d’ara, no està malament, però arriba massa tard”.

Morera ha senyalat com “els populars acusaven al president Zapatero de no donar el multiplex per poder vore TV3 i altres televisions autonòmiques al País Valencià. Ara, Zapatero no està, però tampoc està el multiplex i ens trobem amb el vot en contra del PP a la voluntat de 650.000 persones i del mateix president Fabra, de qui esperem que diga alguna cosa al respecte encara”.

I que esperes que diga, Morera? Que l’has sentit alguna volta parlar en valencià a Fabra? Doncs això és el que pots esperar. Però hi ha una cosa en positiu: una vegada més el PP valencià es lleva la carasseta i ens demostra que no els importa la llengua ni la cultura de la terra on viuen o han nascut: retall de línies en valencià, televisió publica Canal 9 quasi totalment en castellà i no l’usar el valencià sinó és per extrema obligació. 

-

5 comentaris:

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Tenen por de que , a més cultura, sigam més lliures i que escoltem en la nostra llengua altres coses que les que ells volen que sapigam .

Robinjut ha dit...

Crec que a la llarga, el PP es tira pedres a la seua teulada. Aquest rebuig del centralisme (PP, però també ho han demostrat SOE i altres partits espanyolistes)a la pluralitat cultural de les Espanyes és el que fa distanciar-nos més dels nostres veins castellans, bascs, gallecs i demés.
El model del PP (i altres) és ben clar, no volen una Espanya multinacional, ni federada, ni tansevol de les autonomies, segueixen amb el model franquiste d'una Espanya castellana i rebutgen de plé cap model plurinacional ni tan sols en l'àmbit cultural.
Molts dels perifèrics que ens sentim distants amb el model castellà (segur que inclòs contant molts independentistes) no estariem massa incòmodes a un estat que ens permetera un veritable autogovern i donara la mateixa importància a totes les nacionalitats dins de l'estat. Però han pres el camí de la repressió en compte del diàleg i en Catalunya ja em vist com els han contestat. Ací, mentre el valencianisme siga el del PP ho tenim més amarg. I tmabé que no hem tingut un PSC com els nostres veins, sino un SOE que de llàstima li van afegir el PSPV a les seues sigles.

Per cert, Enrique, vas millorant en ortografia. Inclòs ja intercales la "i" entre cognoms.
El nou Vicent Flor valler?

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Estimat Robin, Vicent Flor mai en la vida per una clara raò : Ell era un extremista a la dreta de la dreta del valencianisme i afí al GAV, fins a que es convertí, i jo sempre he estat en l'esquerra, quant formava part, d' Unió Valenciana i he rebutjat qualsevol acte de violència i l'actitut del Gav .

Ara, una vegada fora de l'influència "blaverista", simplement he evolucionat cap a la realitat i es veu que soc raret perquè al contrari del que fan la majoria,evoluciones de dreta a esquerra (ara em considere que estic més o menys pel mig).

Estruch ha dit...

P.D. Si no fos perquè ja me'n he eixit, amb esta actitut, que no m'extranya gens ni miqueta vist el vist en eixe partit , m'en eixia de UPyD segur : Per a ells sols hi ha una llengua, una bandera i un estat.
Per el que torne a dir a aquells que ens llixquen i que encara creguen que eixe partit es progresista, que no es així, que es dreta pura i dura, centralista i de la " España Una y Grande" : No es deixeu enganyar com em passà a mi.

Indesidenter ha dit...

Un gran profeta, pensador, filòsof, home sant, Déu (cadascú el considera d'una manera) va dir: "pels seus fets els coneixereu".

Solc entrar en un blog que es diu "Quaderns de reflexió" i la veritat les opinions que s'expressen, la linea que porta... ¿enmig? ¿què vol que li diga? Doncs, no!