L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 28 de gener del 2012

La Federació de Societats Musicals acusa al Consell de discriminació i es queixa de la "miopia política" i de la manca de sensibilitat de la Generalitat gobernada pel PP al "no posar-les en valor ni concedir-los un epígraf propi" en l’expedient BIC de les falles.



El Consell diu que vol protegir les falles i ha elaborat un expedient perquè siguen declarades com a Bé d'Interès Cultural (BIC) Immaterial. El document recull la festa, les parts principals i els seus trets diferenciadors en diversos apartats, on destaquen la història, l'entramat associatiu, el monument, els actes, la indumentària, la literatura, la pirotècnia i fins els museus que ha generat la festa.
 
Tot això està molt bé. Però, ¿i la música? ¿I el paper de les bandes a la festa? es la pregunta que es fan des de la Federació d'Associacions Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).
 
Alguna cosa es diu de les bandes: un paràgraf , inclòs en l'apartat de "cicle ritual" i la referència es troba quan l'expedient explica la "despertà": els fallers tiren 'trons de bac' acompanyats per la banda de música". Pel que fa a la música tradicional valenciana, l'informe inclou tres línies on destaca "el tabal i la dolçaina" com a instruments genuïns "que la festa de les Falles ajuda a conservar”
 
No cal que expliquem ara i ací que la presència de la banda de música és una constant de les falles i en qualsevol de les festes valencianes de tipus religiosos o civil. Tots els pobles tenen la seua banda de música i en aquestes dates es desplacen a les localitats que planten monuments perquè acompanye comissions, fallers i falleres durant tots els actes, omplint l’ambient de música festera
 
La FSMCV eixa "mínima referència " de l'expedient de nou pàgines els sembla " una miopia política de primer grau per a la qual no tenim solució ". Per al president de la FSMCV, Josep Francesc Almeria, l'expedient reflecteix el lloc en la Generalitat Valenciana col·loca a les bandes de música "en un clar segon pla en la festa” . Les bandes no entren en la part a destacar de la festa, no tenen espai propi. “És una falta de sensibilitat evident per part del Consell, però el cert és que ja ens tenen acostumats a aquest tracte. Per a aquest Govern som 'les bandes' ".
 
La FSMCV explica "com el Govern valencià no veu en la música una mica característic de les Falles. Ajudem a enriquir la festa i a més portem anys exigint que ens incloguen com una entitat pròpia, com un primer agent cultural. Ens sembla increïble que no vegen una cosa tan evident, però ja estem cansats".
 
Una bufetada més a les bandes, a la FSMV i a la cultura musical genuïna valencina des de la Generalitat del PP, que arriba després de les múltiples retallades que ja han patit els darrers anys dels governs dels que s’autonomen defensors de la identidat, costum i cultura valencianes.
-

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El PP valencià no s'ha caracteritzat mai per defençar la cultura dels valencians com les bandes de música, la nostra llengua, la taronja i tot lo nostre.

Anònim ha dit...

Doncs sense les xarangues i música en general, les falles lluixen prou , però prou menys, un pasacarrer sense música sería una porcessó.