Són 105 casos de la malaltia coneguda com a Parkinson els que hi ha a Tavernes, tal como confirmava ahir l’alcalde, Jordi Joan, en la intervenció que obria la xerrada que, amb col·laboració de l’Ajuntament, oferia l’Associació Parkinson Gandia-Safor.
L’objectiu de la xerrada informativa, tal com s’indicava, a més de sensibilitzar la societat sobre aquesta malaltia era posar les bases per a crear un grup local d’afectats de manera que, conjuntament, puguen accedir a millor serveis de tot tipus. Va ser un dels punts que es tractava en un acte que a més de l’alcalde, va comptar amb la presidenta de l’Associació, Mari Carmen Escrivà, la psicòloga Carmen Alabort i l’administrativa Inma Torres, que foren les encarregades d’informar de totes les disponibilitats que com a associació posen a l’abast dels afectats.
L’explicació es va basar en un Power Point per a introduir-hi el tema, i després es va passar a la informació de casos puntuals i personals, amb un torn final per a les preguntes dels vallers i valleres assistents.
Una introduccio a la malaltia:
El Parkinson és una malaltia del sistema nerviós, crónica, degenerativa i progressiva que va produint discapacitat amb el pas del temps. Actualment afecta sobre l’1% de la población, principalment a partir dels 55 anys, però s’està comprovant que cada vegada apareix a menor edat. Els càlculs estimen en més de cent mil persones les afectades a Espanya, encara que es pot estimar en 30.000 els malalts que no estan diagnosticats. A la Safor-Valldigna pot estar el nombre d’afectats superior al mig millar.
No es coneix la causa de la malaltia, si que produeix una degeneració de les neurones de part del cervell, la coneguda com a substancia negra. La dopamina que produeixen i que transmeten els senyals que controlen els moviments, to muscular i la postura disminueix i provoquen els simptomes coneguts: tremolor, rigidesa muscular, moviments lents, alteracions d’equilibri i el caminar, principalment.
Cal saber que avui no té cura, però un tractament millora la qualitat de vida. D’ací la importància d’un diagnosi primerenc.
- Segons “La guía de información sobre medicamentos para enfermos de Parkinson”. Traduït
- Fotografia: web municipal
-
-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada