L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 12 de gener del 2012

Quin parlament espanyol, quina democràcia i quina llibertat d'expressió per als representants electes?


 
La pregunta ve a col·lació arran d'un fet que considerem greu en tant que implica una retallada al dret dels parlamentaris electes per partits minoritaris i deixar sense veu una gran part dels espanyols. La sessió ahir de les Corts Espanyoles deixava sense dret a intervindre a parlamentaris electes només pel fet de pertanyer al Grup Mixt, convertit en un calaix "tottum revolutum" per obra i gràcia del PP que no ha volgut que Amaiur tinga grup propi.

Els fets esdevinguts fores aquests i s'iniciaven quan intervenia el portaveu del Bloque Nacionalista Galego (BNG), Francisco Jorquera, (en la fotografia) qui tenia la paraula per fixar la posició del grup mix durant el debat sobre el decret llei que inclou els primers retalls del Govern de Rajoy. No obstant això, el diputat gallec va preferir utilitzar el seu torn per denunciar les dificultats que el Grup Mixt, on s’integra Joan Baldoví de Compromís, té per expressar la seua postura en els debats parlamentaris perquè van restringir a tres el nombre de parlamentaris que podien intervindre.

El Grup Mixt considera que això es deu a una aplicació "sense precedents" del Reglament de la Cambra que priva més de mig milió de votants de la veu dels seus representants, criticava el portaveu del BNG.

I és que, com denunciava Jorquera,  mentre el debat entre Govern i el PSOE, com a principal partit de l'oposició, va durar dues hores, els portaveus del Grup Mixt no han pogut comptar amb els dos minuts que havien demanat per intervenir. I això com be deia Jorquera "és un mal precedent per a la democràcia i per al parlamentarisme".

Està clar que els ciutadans van apostar en les passades eleccions generals per una major pluralitat i per un Parlament més divers i més plural, però l’aplicació totalment restrictiva que fan del reglament els partits majoritaris, PP i PSOE, està conculcant el dret  a aquesta pluralitat. 
El Grup Mixt esta integrat per vuit partits, i és per tant el tercer grup de la Cambra en nombre de diputats (amb 18 membres) i en la reunió de la Junta de Portaveus que va precedir ahir a la sessió plenària, havia sol·licitat que els vuit partits que l'integren pogueren fixar la seua posició en el debat. No cal dir quina va ser la resposta dels majoritaris, que només va permetre pujar a la tribuna als tres amb major representació dins del Grup Mixt: La coalició abertzale Amaiur, Esquerra Republicana i els nacionalistes gallecs. 

La decisió de la Junta de Portaveus va ser qualificada com a una coacció al dret a la llibertat d'expressió i fins si tot el portaveu d'Amaiur, Sabino Cuadra, va assenyalar que aquest tipus de condicions "no haurien de ser acceptades".
- Redactat a partir d'una informació de "Público"
-