L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.283
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:7.625

diumenge, 22 de novembre del 2020

El temps que es preveu a partir de dimecres: una nova DANA amb més pluges?


Sembla probable que a partir del pròxim dimecres ens pot afectar una gota freda o DANA a la Península Ibèrica.  La previsió – que no és certesa encara- indica una possible gota freda que creuarà per l'Estret o el nord d'Àfrica i portaria pluja, encara que altres models de previsió desvien la DANA molt al sud o a l'entorn del Cap de Sant Vicent, i la nostra zona no es voria tan afectada.

En els mapes de dalt (previsió de dimecres a divendres), els colors vermellosos corresponen a potents anticiclons i els colors blaus a bosses d'aire fred. Fer previsions amb aqueixes situacions diuen els experts que és molt difícil perquè un mateix model pot anunciar situacions diferents. De totes maneres, hem de tindre clar que parlar de gota freda o DANA no és sinònim de pluges torrencials.
 

Previsió del dimecres amb un potent talveg despenjat afectant la península

 

El doll de vent fred que circula en la zona polar presenta ondulacions i  una d'aquestes, en forma de potent tàlveg despenjat, serà la responsable dels canvis que probablement tindrem la setmana que ve.  Quan el doll pròxim a les zones àrtiques es despenja, es produeixen importants ascensos d'aire càlid cap al nord i despenges freds més al sud de l'habitual. A uns 9000 m. d'altura s'aprecia l'ondulació que, probablement, donarà lloc a una gota freda o DANA a l'entorn de la Península Ibèrica a mitjan setmana que ve.

Si aquest tàlveg es trenca i aïlla, ens trobarem amb  una gota freda o DANA, amb circulació tancada.  Però hem de ser conscients que  una gota freda o DANA és simplement un embossament d'aire fred en altura i, cosa que ja hem dit, no implica pluges torrencials, que nomes succeiran amb una sèrie de condicions i això no s'esdevé en la majoria de les ocasions.

Serà a partir de demà dilluns quan alguna cosa es pot aclarir i tindre una idea del que pot passar en la nostra zona: si la gota freda acaba creuant per l'Estret i hi ha un flux de vents  humits procedents del Mediterrani,  les pluges serien generals al  territori valencià.  No hem d'oblidar que un mínim canvi en la trajectòria prevista de la depressió en altura implica canvis importants i  variació de la predicció.  Estarem atents a l'evolució per informar.

Basat en les anàlisis de l'Institut de Climatologia de la UA i tiempo.com