El regidor valler de Compromís, Josep Llacer, i vicepresident del Consorci de les Comarques Centrals ha mantingut una reunió en la Conselleria de Territori i Paisatge per coordinar l'inici dels treballs de redacció del Pla d'Acció Territorial de les Comarques Centrals.
El Pla d'Acció Territorial pretén ser un instrument d'ordenació del territori, , preparat per a lluitar contra el canvi climàtic i impulsar el creixement econòmic de les comarques centrals. Per a això es compta amb la voluntat màxima d'acord dels municipis implicats, amb la finalitat d'aconseguir un consens per a protegir el nostre territori i gestionar-lo de manera adequada.
Josep Llacer ha recordat que "és una reivindicació històrica i necessària, que es va començar a impulsar des del Consorci de les Comarques Centrals i la Conselleria en la passada legislatura i qua ara ja comença a ser una realitat".
El Consorci de les Comarques Centrals, que impulsa aquest Pla d'Acció Territorial, és va crear el 1998 com a entitat supracomarcal de defensa dels interessos comarcals, en el qual es va integrar Tavernes. L'any 2002 el govern del PP valler va decidir que Tavernes deixarà el consorci, i va ser amb l'arribada del govern de Compromís, quan a proposta de l'alcalde Jordi Joan es va reintegrar. El regidor valler Josep Llácer va ser nomenat vicepresident del consorci el passat 3 de març i va passar a formar part de l'executiva del consorci.
En formen part localitats d’Alcoi, Cocentaina, Dénia, Gandia, Ibi, Oliva, Ontinyent, Tavernes de la Valldigna i Xàtiva a més de les Mancomunitats de la Vall d’Albaida, de la Costera, de la Canal de Navarrès i de la Safor.El Pla d'Acció Territorial de les Comarques Centrals està un pas més prop de convertir-se en una realitat després de l'adjudicació per la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat el contracte de redacció a una UTE, que contarà amb el suport de la Universitat de València i la Universitat Politècnica. Les comarques beneficiades són la Costanera, la Canal de Navarrés, la Safor-Valldigna, la Marina Alta i la Marina Baixa, la Vall d'Albaida, l'Alcoià i el Comtat.
El pla suposa un important avanç cap a la vertebració i integració territorial de les comarques centrals, i tirarà a caminar quan es vaig formalitzar el contracte, amb sis mesos per a la redacció. Després el document passarà a la fase de consulta pública.
El treball consta de dues parts: primer, l'estudi per a conéixer les necessitats i característiques del sòl i activitat econòmica. Amb aqueixes dades, presentar propostes que promoguen l'homogeneïtzació de les comarques i el seu correcte funcionament conjunt.
Els eixos del pla són la continuïtat i cohesió de la infraestructura verda, la gestió raonable dels usos del sòl, el programa de mobilitat entre les diferents zones, i la designació de les activitats econòmiques que haurien de desenvolupar-se en cadascuna d'elles. Objectiu final: convertir-se en un únic focus de desenvolupament que treballe unit cap al creixement i l'elaboració d'una marca amb pes propi, alternativa a la dels grans eixos metropolitans que envolten la zona: Alacant i València.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada