El monestir de Santa Maria de Valldigna acull el dissabte 7 de novembre, a partir de 19'30 hores, un concert de Manuel Vilas i Paloma Gutiérrez del Rierol com a posada en escena de "Chantador de joi d’amor - Cançons de Bernat de Ventadorn" pertanyents a un repertori triat d'entre els anys 1147 al 1170 i que té a l'amor cortés i les desavinences experimentades pel propi Bernart com a focus temàtic.
El monogràfic es dedica a un dels màxims exponents de la música i poesia trovadoresca occitana, Bernat de Ventadorn, i l'entrada és lliure i l'aforament reduït, seguint les mesures sanitàries.
Paloma Gutiérrez del Rierol
Paloma Gutiérrez del Rierol assegura que “ens fa molta il·lusió interpretar aquest programa en una terra amb una llengua bastant pròxima a l'occità, perquè el públic podrà entendre molt millor el text” i afig que, quant a la selecció de temes, “hem triat dins de les 20 peces que té les que més ens han agradat per la seua melodia, algunes d'elles transmeses en diversos manuscrits”.
Manuel Vilas indica que fer música medieval dels segles XII i XIII des de les arpes antigues “és com tornar a casa, com una cura de desintoxicació”, assegura, mentre desgrana que, per a ell, “la música modal té alguna cosa que em sembla commovedor, una cosa molt humana i molt de la terra que no tenen altres estils. Sempre necessite tornar a ella, estudiant-la o fent projectes per a tocar en directe”.
Bernat de Ventadorn en una caplletra de l'epoca |
El programa inclou sis peces, en dos grups, i que corresponen a dos amors i desamors de Bernart. “El que sabem de la seua vida és que va haver fins i tot d'escapar-se de la cort del Comte de Ventador, on va enamorar a la dama del castell, que va suposar el seu desterrament. Després sabem que va tindre uns altres assumptes amorosos en la seua vida. Així que l'amor cortés no va ser solament platònic per a ell”, assegura Paloma Gutiérrez del Rierol.
Una nova ona en defensa de la música medieval
Per a Manuel Vilas i Paloma Gutiérrez del Rierol, l'obertura el mes de gener passat del Centre d'Investigació i interpretació de la Música Medieval de la Valldigna (CIMM) a València és una gran notícia per a la cultura. “La creació d'aquest centre és imprescindible i una de les grans assignatures pendents del món de l'ensenyament i la difusió de la música del nostre país”.
“La inauguració del CIMM a Valldigna és una notícia molt bona per a la música antiga en general i per a la música medieval d'Espanya. S'emmarca en una ona de visibilització de la música medieval que porta uns anys activa. Tant la programació com els cursos del CIMM són imprescindibles. Hi ha un moviment bastant prometedor que tant de bo tinga encara major projecció en un futur pròxim”, afig Gutiérrez del Rierol.
Mara Aranda, directora del centre pioner, afirma que, “malgrat aquest estrany 2020, el Centre Internacional de Música Medieval (CIMM) ha fet un redoblat esforç, amb la complicitat de la Mancomunitat de la Valldigna i la Conselleria de Cultura valenciana, perquè les activitats es diversifiquen i arriben a sectors que tradicionalment estan apartats d'aquests llits del coneixement”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada